SUCCES… Proiectul “Mame pentru viatã. Viatã pentru mame”, desfãsurat în Vaslui, precum si în Dolj si Vâlcea, a fost nominalizat la Premiile COPAC 2018, sectiunea Cea mai bunã campanie de sãnãtate. Sesiunea de votare, disponibilã pe site-ul competitiei, se încheie azi, 19 septembrie, ora 19:00. În judet, proiectul a avut un impact foarte mare: peste 5.000 de femei au fost informate si educate în privinta sãnãtatii reproductive, asistentei prenatale sau drepturilor de accesare a serviciilor de sãnãtate. Au fost vizate comunele Rafaila, Todiresti, Dumesti, Laza, Poienesti, Ivãnesti, Pungesti, Rebricea, Vulturesti, Osesti. Potrivit Fundatiei World Vision, datele disponibile indicã faptul cã în aceste comune existã o lipsã de îngrijire medicalã în timpul sarcinii, în special pentru femeile vulnerabile: în 2012, mai mult de 30% dintre femeile gravide au fost observate de un medic numai dupã primul trimestru de sarcinã si 6,2% nu au fost observate de un medic pânã la nastere.
În cadrul proiectului, au fost elaborate cursuri e-learning pentru personalul medical din rural privind gestionarea sarcinilor cu risc, planificarea familialã, comunicarea si întelegerea nevoilor femeilor vulnerabile, stigma si discriminarea (230 de furnizori de servicii medicale), puse la dispozitie prin intermediul unei platforme online, prin utilizarea infrastructurii digitale existente. Totodatã, a fost facilitat accesul femeilor la îngrijire medicalã prenatalã si planificare familialã, prin crearea de peer grupuri (60 de educatori comunitari recrutati din liderii informali ai comunitãtii) care sã sprijine diseminarea informatiilor privind drepturile femeilor de accesare a serviciilor medicale, sãnãtatea reproductivã si medierea relatiei dintre personalul medical si femeile din cadrul grupului vulnerabil.
235 de cadre medicale au urmat cursuri online dedicate îngrijirii si drepturilor femeilor însãrcinate
Proiectul a fost implementat de Fundatia World Vision România, alãturi de Merck Sharp & Dohme (MSD) subsidiarã localã a Meck & CO din Statele Unite, unul dintre cei mai mari producãtori de medicamente si vaccinuri. ”Ca sustinãtori ai initiativei globale MSD for Mothers, care promoveazã solutii concrete pentru îmbunãtãtirea calitãtii serviciilor de îngrijire pe care femeile le primesc pe parcursul sarcinii si în momentul nasterii, ne bucurãm sã stim cã, alãturi de Fundatia World Vision România, am reusit sã ajutãm, prin acest proiect, peste 22.000 de femei din comunitãti vulnerabile si foarte sãrace. În decursul celor trei ani în care am derulat proiectul-pilot <<Mame pentru viatã. Viatã pentru mame>>, am fost aproape de femeile vulnerabile din România zi de zi si am înteles problemele pe care le întâmpinã si care sunt nevoile lor imediate, ca viitoare mame. Solutiile si instrumentele dezvoltate în cadrul proiectului si-au dovedit eficienta, iar acum pot fi preluate si implementate la nivel national, astfel încât nicio mamã sã nu mai moarã dând viatã”, a declarat Nicolas Renard, Director General MSD România. În ultimii trei ani, prin demersul “Mame pentru Viatã. Viatã pentru mame”, peste 22.000 de femei din judetele Dolj, Vaslui si Vâlcea au fost informate cu privire la sãnãtatea reproducerii si drepturile privind accesarea serviciilor medicale pe perioada sarcinii în cadrul a peste 820 de sesiuni informative, desfãsurate de 67 de educatori comunitari voluntari, cãrora li s-au alãturat consilieri scolari si asistenti medicali comunitari formati în proiect. În acelasi timp, 235 de cadre medicale au urmat cursuri online dedicate îngrijirii si drepturilor femeilor însãrcinate si 500 de medici si asistente au participat la workshopuri si sesiuni de educatie prenatalã. Douã aplicatii pentru telefoane mobile privind calendarul ovulatiei si asistenta prenatalã au facilitat educarea si comunicarea cu 1700 de femei vulnerabile din mediul rural. Mai mult, pentru ca femeile din mediile defavorizate sã se bucure de sprijin si dupã încheierea proiectului, au fost dezvoltate, alãturi de autoritãtile locale, 30 de planuri de actiune.