spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
28-dec.-2024

PROIECTE MARI! Cum se vor transforma fostele cinematografe din Iași

- Advertisement -

Unul va fi demolat, unul va fi expertizat seismic, unul va fi reamenajat pentru activităţi dedicate copiilor, iar clădirea ultimului urmează să fie extinsă.

Primăria Iaşi a devenit stăpână peste încă patru clădiri vechi, binecunoscute ieşenilor. În patrimoniul municipalităţii se regăsesc deja, printre altele, Palatul Braunstein şi Muzeul de Istorie Naturală. De la începutul acestei luni, acestora li s-au alăturat şi cinematografele, atâtea câte au mai supravieţuit economiei de piaţă.

Recuperarea lor se putea face cu nouă ani în urmă, dar hotărârea de guvern care s-a dat atunci în acest sens a trebuit să fie întărită de o sentinţă judecătorească. La începutul acestei luni, Primăria a pus în executare decizia instanţei, dar cinema­tografele trebuie să treacă printr-un proces de renovare şi moderni­zare înainte să fie redate activităţilor pu­blice.

Mai întâi parc, apoi Bragadiru

„M-am urcat până pe acoperişul fostului cinema Tineretului“, ne-a spus Andrei Apreotesei, directorul Ateneului, care urmează să primeas­că în administrare cele patru clădiri.

„Cel mai sigur e că va fi demolat com­plet, iar în loc se va reconstrui clădirea fostei berării Bragadiru, care fusese amenajată pentru pro­iecţia de filme după război“, a precizat Apreotesei.

Cinematograful a ars la sfârşitul lui 2014, incendiul fiind declanşat de persoanele fără adă­post care se aciuaseră înăuntru. În locul ruinelor va fi amenajat un parc, până când vor fi bani pentru reconstrucţie.

În şedinţa de luna aceasta a Consiliului Local, cinematografele vor fi trecute din administrarea Primăriei, respectiv în exploatarea Ateneului, şi expertizate. Cei 11 angajaţi, câţi mai sunt la cinematografe, urmează să fie la rândul lor preluaţi în cadrul Ateneului.

Cinematograful copiilor şi cinematograful Regelui

Cel mai rapid va fi pus la punct şi redeschis Cinematograful Dacia. Este clădirea cea mai nouă, fiind inau­gurată cu doar trei ani înainte de Revoluţie.

„Îmi doresc ca, anul viitor, ori de 1 Iunie, ori cel mai târziu în decembrie, să-l redes­chi­dem şi să mutăm acolo toate acti­vităţile dedicate copiilor: spectaco­le, serbări, cursuri“, a precizat directorul Ateneului.

Construit în 1928, naţionalizat în 1948, consolidat în 1978. Aceşti trei ani cuprind cele mai importante momente din istoria celui mai vechi cinematograf din Iaşi. Numele iniţial a fost Trianon, apoi, comuniştii l-au rebotezat Republica.

„Îşi va schimba denumirea în Centrul Cultural Regele Ferdinand“, spune Andrei Apre­otesei, adăugând că vechea clă­dire va fi refăcută după planurile ori­ginale.

Reconstruirea acoperi­şu­lui nu va pune însă atâtea probleme cât extinderea clădirii. Cinematogra­ful nu are scenă, dar, dacă ar avea, s-ar preta la mult mai multe activităţi pe lângă proiecţia de filme.

Mai mult decât cinema

„Niciun cinematograf nu-şi va păstra în mod exclusiv acest rol, pentru că în ziua de azi este greu să umpli o sală cu 950 de locuri, câte are Victoria, explică directorul Ate­neului.

Totuşi, dacă Republica a fost renovat şi consolidat după cu­tremurul din ’77, cinema Victoria, construit în 1963, nu a avut acest noroc. În ambele săli plouă prin tavan. Chiar dacă Victoria are scenă şi e mai mare ca număr de locuri, Apreotesei e de părere că Republica (840 de locuri) ar fi gazda potrivită şi „mai elegantă“ pentru spectacolele Filarmonicii şi ale Operei, dar şi pentru unele re­prezentaţii ale Ateneului. Cu con­diţia amenajării unei scene, adaugă el.

Pentru moment, doar în aceste cinematografe mai rulează filme – Republica şi Victoria. Şi tot momentan, atunci când e vreme bună. Însă cei trecuţi de 40 de ani îşi amintesc cu siguranţă de zilele lor de glorie când filmele rulau cu casa închisă sau când se vindeau şi bilete fără loc, iar spectatorii acceptau să urmăreas­că din picioare, înghesuiţi pe culoare, un film bun.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/proiecte-mari-cum-se-vor-transforma-fostele-cinematografe-din-ia-i–167593.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.