spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

PROIECT EUROPEAN LA BOGDÃNESTI: Cartea – cel mai bun prieten!

- Advertisement -

Scoala Gimnazialã „Horia Stamatin” din Bogdãnesti – coordonatorul proiectulului multilateral Comenius, „Cartea – cel mai bun prieten!”, si Scoala Gimnazialã „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad, în parteneriat cu cinci scoli din Italia, Finlanda, Grecia, Polonia si Turcia, în perioada 4 – 9 noiembrie, au fost gazdele primei reuniuni de proiect desfãsuratã la Bogdãnesti si Bârlad. Agenda reuniunii a cuprins activitãti variate în concordantã cu tema proiectului ce s-a desfãsurat în cele douã scoli organizatoare.

Marti, 5 noiembrie, elevii si profesorii din proiect au participat la lectii interactive de limba românã, limba englezã, geografie, biologie, religie si matematicã, coordonate de profesorii de la Scoala Gimnazialã „M.C. Epureanu”. De asemenea, a avut loc Simpozionul International „Modern si eficient – imperative europene ale educatiei” cu tema „Problema lecturii la nivel national si european” la care au fost prezentate strategiile abordate de fiecare tarã pentru atragerea elevilor în bibilioteci, în lumea cãrtilor si pentru restabilirea pozitiei cãrtii de cel mai bun prieten. În a doua parte a zilei, oaspetii au vizitat Grãdina Publicã si Grãdina Zoologicã din Bârlad. Programul a continuat la Teatrul „V.I.Popa” cu activitatea „Întâlnire cu elita culturii bârlãdene”, la care au fost prezenti Gabriela Plãcintã, inspector scolar general la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, dr. Elena Monu, presedinta Academiei Bârlãdene, care a prezentat editiile anastatice ale revistelor bârlãdene „Florile Dalbe”, „Graiul Nostru” si „Scrisul Nostru” si un scurt istoric al Societãtii Culturale Academia Bârlãdeanã, Eliza Artene, reprezentanta Bibliotecii Municipale „Stroe S. Belloescu”, care a prezentat istoricul bibliotecii, poetul Petrus Andrei, membru al Academiei Bârlãdene si scriitorul Gruia Novac, membru al Academiei Bârlãdene, care au adus în atentia oaspetilor tezaurul de carte rarã din biblioteca municipalã, prof. Lucia Blãnaru, membrã a Academiei Bârlãdene precum si alti invitati, care alãturi de cei aproximativ 90 de profesori si elevi au intrat în contact cu valorile culturale locale. La finalul activitãtii, poetul Petrus Andrei a oferit oaspetilor volumul de versuri „Cumpãnind cuvinte”, la a cãrui traducere în limba englezã au lucrat si elevii si profesorii din cele douã scoli.

Oaspetii strãini primiti conform traditiei: cu pâine si sare!

Miercuri, 6 noiembrie, activitãtile s-au desfãsurat în scoala coordonatoare, la Bogdãnesti, unde oaspetii au fost întâmpinati cu pâine si sare, conform traditiei românesti. Au fost sustinute lectii interactive de limba românã, limba englezã, biologie, geografie si istorie în concordantã cu tema proiectului. La activitãti au fost prezenti inspector Irina Dumitrascu, scriitorul Horatiu Stamatin si prof. Crânganu Veturia, fiii patronului spiritual al scolii. În continuare a avut loc concursul de logo-uri, un scurt program artistic si prezentarea unui scurt istoric al localitãtii. A urmat apoi vizita la Primãria comunei Bogdãnesti unde primarul Dorobantu Ion, alãturi de consilierii locali, au prezentat oaspetilor câteva informatii despre istoria si traditiile locului. Vizita la Bogdãnesti s-a încheiat cu o masã traditionalã pregãtitã de pãrintii elevilor din proiect. La întoarcerea la Bârlad, a avut loc activitatea „Mihai Eminescu – poet national si universal”, gãzduitã de Centrul „Mihai Eminescu” din Bârlad, unde oaspetii au putut observa documentele expuse, operele de artã si colectiile adãpostite de acest centru. Aici, oaspetii au primit în dar un volum de versuri apartinând marelui poet traduse în limba englezã, volum realizat de profesorii si elevii celor douã scoli organizatoare. Joi, 7 noiembrie, a fost organizatã o vizitã de studii la Iasi unde a fost vizitatã Casa Pogor si Palatul Culturii, iar a doua zi, la Târgu Neamt, Cetatea Neamtului si Parcul National Vânãtori-Neamt. „La sfârsitul vizitei, oaspetii au remarcat importanta si frumusetea obiectivelor vizitate, dorind sã revinã cât mai curând. Urmãtoarea reuniune de proiect va avea loc în Finlanda în perioada 3-8 martie 2014 la care vor participa profesori si elevi din cele douã scoli”, a precizat prof. Niculina Cãrãbãt, coordonatorul proiectului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.