GAZDE BUNE Scoala Gimnazialã „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad a fost gazda reuniunii desfãsuratã în cadrul proiectului Erasmus/KA2 Parteneriate strategice între regiuni, cu titlul „Wellbeing and Inclusion for New Educational Resources”, proiect derulat în parteneriat cu Commune di Marsciano, Italia, în cadrul cãruia scoala este partener asociat. Partenerii italieni au fost primiti pe 20 aprilie, cu pâine si sare, si au fost martori la felul în care românii se pregãtesc pentru a întâmpina Pastele, cu traditiile despre care iltalienii nu stiau nimic!
Proiectul derulat vizeazã îmbunãtãtirea nivelului de incluziune a copiilor emigranti si reintegrati în scoli, a familiilor din tara în care au plecat si a copiilor singuri, cu scopul de a dezvolta o scoalã bazatã pe bunãstare si comuniune, atât în România, cât si în Italia. Proiectul urmãreste dezvoltarea unui mediu bazat pe bunãstare incluzivã, nediscriminatorie în opt scoli din zonele Vaslui, România, si Umbria, Italia, elaborarea unei strategii de incluziune comunã, îmbunãtãtirea mediului educational si social pentru elevii emigranti, reintegrati si copiii singuri, sensibilizarea privind importanta cooperãrii europene între sistemele de învãtãmânt din cele douã tãri, responsabilizarea societãtii civile pentru a sprijini tinerii în integrarea deplinã în societate. Echipa proiectului de la Scoala „Manolache Costache Epureanu” Bârlad, dupã primirea traditionalã cu pâine si sare, a oferit musafirilor sansa de a vedea conditiile optime de care dispune, pentru crearea unui spatiu plãcut, prietenos, propice incluziunii si învãtãrii pentru toti elevii sãi, în special a celor din grupul tintã al proiectului. „Din programul reuniunii mentionãm activitãtile: dialog intercultural sustinut de elevii talentati si inimosi, schimb de bune practici între profesorii italieni si cei din scoala noastrã, sesiune de discutii cu elevii din grupul tintã, atelier de creatie cu tema Traditii de Paste la români (încondeierea ouãlor), demonstratie de gimnasticã, dansuri tematice, sportive si populare pregãtite cu multã pasiune si talent de elevii si profesorii scolii. Oaspetii nostri au fost invitati sã experimenteze bunãtãtile culinare românesti din care nu au lipsit cozonacul, pasca, sãrmãlutele si plãcintele. În cursul dupã-amiezii, i-am condus pe oaspetii nostri la Pavilionul expozitional <<Marcel Guguianu>>, unde au admirat opera maestrului, în fata cãreia au rãmas uimiti si plãcut impresionati. În pofida ploii reci si a vremii capricioase, reuniunea s-a încheiat într-o atmosferã caldã, dominatã de empatie si emotie, musafirii nostri plecând cu amintirea unei zile minunate petrecutã în scoala noastrã”, a declarat prof. Cãrãbãt Niculina, coordonatorul local al proiectului.