spot_img
spot_img
8.1 C
Vaslui
27-ian.-2025

Proiect de suflet al primarului comunei Banca, rampă de lansare a tinerilor talentați! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

LECȚIE DE VIAȚĂ… Povestea neștiută a tânărului artist Radu Jacotă, cel care a înființat o formație de muzică de petrecere, este una impresionantă! Ea începe în urmă cu 9 ani, când primarul Vasile Vânătoru a inițiat un proiect local de înființare a unui Ansamblu Folcloric, „Alunelul”. Decis să valorifice tradițiile folclorice ale comunei Banca, primarul Vânătoru a convins CL Banca să finanțeze din bugetul local ansamblul, care a fost format din copii de la clasele V-VIII ale școlii gimnaziale din Gara Banca. Radu Jacotă este unul dintre copiii care au fost selectați, iar după 9 ani acesta are o adevărată carieră în muzică, câștigând bani frumoși din activitatea artistică. Mai mult, Radu Jacotă îi ajută pe cei de la Centrul Cultural al comunei Banca să pregătească noi talente, mai precis copii care să cânte în Ansamblul „Alunelu” la instrumente și vocal. „Proiectul inițiat de mine iată că s-a dovedit a fi o rampă de lansare pentru tinerii comunei, cărora li s-a oferit astfel o șansă să își găsească o ocupație din care să câștige bani mai târziu. Iar Radu Jacotă este o expresie vie a ceea ce vă spun”, a precizat primarul comunei Banca, Vasile Vânătoru.

Radu Jacotă este un tânăr talentat din comuna Banca, sat Gara Banca, care de la 12 ani a fost selectat, de către un instructor artistic, să cânte la mai multe instrumente, deși copilul habar nu avea să le folosească. La selecția făcută de primarul Vasile Vânătoru, care tocmai obținuse bani de la CL Banca, din bugetul propriu, pentru a înființa Ansamblul folcloric „Alunelu”, regretatul profesor de muzică și descoperitor de talente, Ion Spătaru din Bârlad, l-a remarcat pe micul Radu, că ar avea ureche muzicală bună și că ar putea să-l învețe să cînte la acordeon.

„Din clasa a VI-a, când eram elev la școala din Gara Banca, m-a remarcat la o preselecție domnul profesor Ion Spătaru, care a decedat. El m-a învățat să iubesc acordeonul, despre care inițial nu știam absolut nimic. Apoi, am fost pregătit de doamna Mirela Acasandrei șI, ușor, ușor, am pus mâna pe acordeon. Instumentul era de la Primărie, fiind achiziționat de domnul primar. Eu eram mic, vai de capul meu. S-a înființat apoi orchestra <<Alunelu>> și am intrat în ea, am participat cu domnul primar la festivaluri, concerte, fel de fel de evenimente, unde am luat multe premii. Cânt la acordeon, orgă și voce. Am fost ajutat foarte mult de profesorul Maria Ciorăscu, care m-a adus și în ansamblul folcloric <<Hora>>, am început să învăț la Liceul Pedagogic din Bârlad, la clasa de muzică. Acum mă ocup, pe lângă munca de acasă, unde am animale și o mică fermă, să folosesc ce am învățat și așa mi-am înființat de trei ani o formație, care are numele meu, unde cânt la nunți, botezuri, aniversări, evenimente. Pandemia mi-a încetinit puțin ritmul concertelor, dar acum sperăm să ne redresăm”, a spus Radu Jacotă, tânărul de 21 de ani care a descoperit că are talent și poate să facă bani din asta, datorită proiectului inițiat de inimosul primar al comunei Banca, Vasile Vânătoru.

„Sper că am reușit prin proiectul meu să ajut tinerii din comună să-și descopere viitorul”

Primarul Vasile Vânătoru nu a dezamăgit, în special pe tinerii din comuna sa. Le-a creat, prin proiectul său de suflet, o oportunitate excelentă de a se putea lansa în viață, folosind talentul de a cânta sau dansa.

„Proiectul meu a fost inițiat acum 10 ani, prin 2011. Bucuria noastră este că Radu este un rezultat al muncii noastre: de la preselecția făcută la școală, de la instructorii care ne-au ajutat, Ion Spătaru, apoi doamna Maria Ciorăscu de la Liceul Pedagogic. La ansamblul nostru au fost multe generații în cei 10 ani, dar Radu Jacotă este unul din prima generație, cu care am început. Eu, când am venit primar aici, de la bugetul local la capitolul cultură se cumpara doar hârtie de scris și pixuri, dar eu am respectat dintodeauna cultura și tradițiile noastre folclorice. Și am așezat înapoi <<cultura>> unde îi era locul. A fost unul dintre cele mai bogate capitole, deoarece am cumpărat instrumente, costume, am investit în copiii noștri, ca ei să ducă tradiția mai departe. Bucuria noastră este că, iată, un băiat din prima generație are acum propria formație, cu care cântă chiar foarte bine, fiind foarte talentat. Este solicitat prin mai toate județele din jurul Vasluiului, așa de bun este. Gândesc că noi, cei din comuna Banca, CL și cu mine, am investit cu succes în copiii noștri, pentru că, iată, le-am creat un viitor! Radu Jacotă este exemplul cel mai elocvent: are formația sa, gândește ce face, ce vrea să facă, urmează să-și mărească formația, care are deocamdată doar 3 membrii, el, prietena sa și încă un tânăr, toți provenind din ansamblul <<Alunelu>>. Este un băiat harnic, care știe ce are de făcut, îi ajută și pe copiii care vin din urmă în ansamblul nostru. Sper că am reușit prin proiectul nostru, al meu și al CL Banca, să ajuăm tinerii din comună să-și descopere viitorul”, a spus primarul Vasile Vânătoru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.