Moldovenii vor fi forţaţi prin instanţă să-şi vândă apartamentele dacă nu vor contribui la Fondul de reparaţie şi dezvoltare a blocului în care locuiesc.
Cel puţin asta prevede proiectul de lege cu privire la condominiu, elaborat şi supus consultărilor publice de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Actuala lege în acest sens urmează să fie abrogată.
Potrivit proiectului de lege, locuitorii unui bloc vor dobândi automat o cotă-parte în toate bunurile comune ale condominiului.
Totodată, documentul prevede instituirea unui Fond de reparaţie şi dezvoltare al condominiului, la care vor contribui locatarii unui bloc, dar şi societăţile comerciale care se folosesc de spaţiile comune, inclusiv de terenul aferent. Decizia privind cuantumul contribuţiei la Fond va fi luată anual.
Banii respectivi vor fi utilizaţi pentru achitarea costurilor de reconstrucţie, modernizare, reabilitare şi reparaţie a părţilor comune, în special pentru reabilitarea termică, creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor. În acelaşi timp, proprietarul poate refuza să acopere cheltuielile pentru lucrări de modernizare la care el nu şi-a dat consimţământul prin vot.
„Proprietarii fondului locativ privatizat nu poartă în mod real responsabilitatea pentru proprietatea care le aparţine, nu întreprind măsuri necesare pentru întreţinerea locuinţelor proprii şi nici a spaţiilor comune din cadrul condominiului respectiv. Bugetele locale sunt nevoite să suporte cheltuieli esenţiale pentru întreţinerea fondului locativ privatizat, dar fără ca acestea să acopere toate necesităţile de reparaţii, intervenţiile fiind mai mult acţiuni sporadice, haotice şi ineficiente. Şi asta în situaţia în care în proprietatea statului au rămas nu mai mult de 3% din totalul fondului locativ”, se spune în nota de argumentare a proiectului.