spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Proiect de anvergurã pentru diminuarea abandonului scolar, implementat de Scoala “Alexandru Ioan Cuza” Vaslui

- Advertisement -

MÃSURI…Scoala Gimnazialã “Alexandru Ioan Cuza” Vaslui va implementa proiectul cu finantare europeanã ,,ADMISI – Abandon Diminuat prin Mãsuri Sustenabile în Învãtãmânt”. Scopul proiectului constã în dezvoltarea sistemului educational românesc prin mãsuri destinate deopotrivã prescolarilor, elevilor si pãrintilor acestora, cât si personalului didactic, de sprijin si de management al Scolii Gimnaziale “Alexandru Ioan Cuza” si Grãdinitei cu program prelungit Nr.9. Proiectul îsi propune prevenirea si diminuarea pãrãsirii timpurii a scolii pentru un numãr de 587 copii situati în zona de circumscriptie a celor douã unitãti de învãtãmânt amintite, prin mãsuri educationale integrate, stimularea accesului egal si participãrii active a copiilor la învãtãmântul prescolar, primar si gimnazial de calitate, în special a grupurilor cu risc de pãrãsire timpurie a scolii.

“Gradul de dezvoltare socialã, economicã si culturalã este în strânsã legãturã cu sistemul educational. Acesta având un rol esential în dezvoltarea resurselor umane ale unei societãti, reprezentând astfel un pilon de bazã. Desi în România educatia obligatorie este gratuitã si principial fiecare copil ar avea acces la servicii educationale, în realitate ne confruntãm cu o ratã ridicatã de abandon scolar si analfabetism. Aceste fenomene sunt declansate de o serie de factori precum: nivelul ridicat de sãrãcie, nivelul redus de educatie al pãrintilor, mediul de resedintã, rezultatele slabe la învãtãturã si excluziunea socialã si amplificate de lipsa pregãtirii specifice si competentelor transversale ale cadrelor didactice, care pe termen lung genereazã efecte negative asupra educatiei copiilor si pietei fortei de muncã, impiedicând în acelasi timp dezvoltarea unei tãri. Conform <<Raportului de tarã al României pentru 2016>> elaborat de Comisia Europeanã, rata de pãrãsire timpurie a scolii a crescut la 18,1 % în 2014, cu aproape 7 puncte procentuale peste media de la nivelul UE si obiectivul national din cadrul Strategiei Europa 2020” – aceasta este prezentarea generalã a proiectului.

Beneficiari: peste 1000 de elevi, prescolari si pãrinti

Obiectivele specifice ale proiectului sunt urmãtoarele:

1. Ameliorarea si diversificarea serviciilor educationale prin structurarea procesului de predare si actualizarea infrastructurii educationale dupã principiile directoare ale unei metodologii de tip “Scoalã/Grãdinitã prietenoase” de care sã beneficieze un numãr de 587 de copii si constientizarea importantei educatiei prin organizarea unei campanii cu implicarea unui numãr de 587 de pãrinti. Sustenabilitatea programelor educationale va fi asiguratã prin dezvoltarea de parteneriate cu organizatii locale relevante si organizarea unui workshop pentru facilitarea diseminãrii, transferului si valorificãrii bunelor practici asimilate în cadrul proiectului la nivel local si regional cu implicarea unui numãr de 50 de participanti.

2. Stimularea accesului si participãrii copiilor la învãtãmântul prescolar, în special a grupurilor cu risc de pãrãsire timpurie a scolii, printr-un set de mãsuri integrate destinate copiilor apartinând grupurilor vulnerabile si pãrintilor acestora ce vizeaza dialogul scoalã-familie-copii-comunitate, activitãti de consiliere si educatie parentalã pentru un numãr de 198 copii prescolari, furnizarea de sprijin material pentru un numãr de 198 copii prescolari, desfãsurarea de activitãti extra-curriculare si a unui program de educatie pentru sãnãtate, igienã si nutritie pentru un numãr de 198 copii prescolari si 198 pãrinti.

3. Stimularea accesului si participãrii elevilor la învãtãmântul primar si gimnazial, în special a grupurilor cu risc de pãrãsire timpurie a scolii, printr-un set de mãsuri integrate de asigurare a oportunitãtilor egale pentru elevii apartinând grupurilor vulnerabile, prin campanii continue de dialog scoalã-familie-copii-comunitate, derularea unui program de tip “Scoalã dupã scoalã” pentru un numãr de 120 elevi, furnizarea de sprijin material pentru numãr de 389 elevi, desfãsurarea de activitãti de consiliere si educatie parentalã pentru un numãr de 389 pãrinti, desfãsurarea de activitãti extra-curriculare si a unui program de educatie pentru sãnãtate, igienã si nutritie pentru un numãr de 389 elevi si 389 pãrinti.

4. Dezvoltarea unei structuri educationale de calitate prin ameliorarea competentelor profesionale ale 65 de persoane din categoria cadrelor didactice, personalului de sprijin si echipei manageriale din cadrul Scolii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” si Grãdinitei cu program prelungit Nr. 9 prin facilitarea accesului acestora la cursuri pentru cresterea performantelor profesionale ale resurselor umane.

Se cautã experti pentru proiect

Pentru implementarea activitãtilor proiectului “ADMISI – Abandon Diminuat prin Mãsuri Sustenabile în Învãtãmânt” în aceastã perioadã se recruteazã personal atât din interiorul unitãtii de învãtãmânt, cât si din afara ei. Depunerea dosarelor are loc în perioada 23-25 aprilie. Persoanele interesate trebuie sã îndeplineascã mai multe conditii si criterii profesionale. Mai multe informatii gãsiti pe pagina web a scolii sau la sediul institutiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.