Licitatie cu cântec pe programul de apã-canal
BLOCAJ Mâine, la sediul Aquavas din Vaslui, urma sã se tinã o licitatie pentru asistenta tehnicã si managementul celui mai mare proiect din istoria judetului Vaslui, de 100 de milioane de euro, pentru reabilitarea retelelor de apã-canal si statiilor de epurare din tot judetul; licitatie care s-a blocat din cauza unei ciudate contestatii, formulatã de o firmã din Suceava, Bloom Project Consulting SRL, care a fãcut tot ce era posibil pentru a întârzia cât mai mult desfãsurarea proiectului. Practic, firma suceveanã a blocat licitatia contestând rãspunsul pe care Aquavas l-a dat unei alte firme interesate, procedurã care nu s-a mai întâlnit acum în istoria licitatiilor din acest judet. Unii oficiali din judet bãnuiesc cã în spatele acestor tergiversãri care pun în pericol un proiect necesar pentru 250 de mii de locuitori ar fi jocuri politice subterane ale PDL, partid care ar dori sã întârzie cât mai mult implementarea la Vaslui a acestui program.
Sapte firme au cumpãrat în martie si aprilie caietul de sarcini a licitatiei tinutã de Aquavas, printre care si firma Bloom Project Consulting SRL Suceava. Licitatia a fost anuntatã pe SEAP în data de 19 martie a.c., iar conditia pentru câstigarea acesteia era pretul cel mai mic, în functie de conditiile impuse de autoritatea contractantã. Mai toate firmele care au cumpãrat caietul de sarcini, printre care si Bloom Project Consulting, au solicitat clarificãri, cum este si normal. Printre acestea se afla si o firmã din Bucuresti, care primeste un rãspuns cât se poate de „pasnic”, legat de respectarea legalitãtii si a unor cerinte impuse de licitatie. Firma din Suceava, în mod bizar, vede rãspunsul dat cãtre concurentul din Capitalã si face un gest uimitor: înainteazã contestatie la Comisia Nationalã pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), pe baza rãspunsului dat unei alte societãti! „Nu am înteles de ce au apelat la aceastã actiune, care a blocat licitatia. Ei au primit rãspuns la clarificãrile solicitate si nu au avut nimic de obiectat, în schimb stopeazã licitatia pe baza contestatiei fãcute pe rãspunsul dat unei alte firme; o metodã cel putin bizarã, mai ales cã aceastã contestatie a blocat licitatia, care trebuia sã se desfãsoare pe data de 14 mai. Stiind cã urmeazã mai multe zile libere decise de Guvern la începutul lunii mai, pe 26 aprilie cei de la Bloom Project formuleazã o contestatie la CNSC si, practic, nu se mai poate tine licitatia. Ultima zi de depunere a contestatiilor era 4 mai, dupã mai multe zile libere decise de la Guvern, asa cã au „actionat” destul de repede. Conform legii, termenul de judecare a contestatiei este de 30 de zile si abia cãtre sfârsitul lunii mai putem spune cã putem continua licitatia, ceea ce ne va încurca destul de mult”, explicã unul dintre oficialii Aquavas.
Ce îi mânã în luptã pe cei de la Bloom Project?
O decizie bizarã a firmei din Suceava a blocat întregul proiect de 100 de milioane de euro. Câstigãtorul licitatiei are obligatia de a asigura partea de proiectare pentru toate retelele de apã-canalizare si statiile de epurare prevãzute de proiect, partea de supervizare si managementul executiei lucrãrilor, managementul financiar, asigurarea unor sisteme electronice care vor mentine sistemul functional pe tot judetul, în permanentã, dar si achizitia de echipamente cerute de autoritatea contractantã. Obiective foarte grele, ceea ce necesitã firme cu potentã financiarã. Or, firma din Suceava apare în 2010 cu doar trei angajati si o cifrã de afaceri de ordinul sutelor de mii de lei, mult prea putin fatã de cerintele unei astfel de licitatii. Sã se afle în spatele acestei firme oameni politici, care ar avea interesul sã întârzie cât mai mult aceastã licitatie? Se pare cã da, conform unor informatii neoficiale, vehiculate pe holurile Aquavas. „Noi am muncit la acest proiect ani de zile, foarte multi ani, si acum ne tergiverseazã o firmã destul de micã. Ce interese sunt în spate? Cine îi trimite sã blocheze întregul proiect? Nu este normal, dar asa se întâmplã în România si avem destule exemple si în judetul Vaslui, licitatii tergiversate ani de-a rândul de tot felul de firme care aveau interesul sã blocheze totul”, spune unul dintre oficialii din judet. Conform unor date publicate pe Internet, firma Bloom Project a avut o cifrã de afaceri de doar 100.000 de lei, în 2011, fiind prezentã în douã-trei comune din judet, în proiecte destul de mici. Dacã mai punem în calcul si faptul cã provine din judetul în care Flutur a fãcut legea cât timp PDL s-a aflat la guvernare, se pot trage unele concluzii despre interesele din spatele acestei contestatii stupide. Cert este cã, din cauza unei astfel de actiuni iresponsabile, vor avea de suferit sute de mii de locuitori ai judetului.