spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Programul „Rabla” a fost reluat – Sute de tichete s-au epuizat deja la Galaţi!

- Advertisement -

* REMAT a înscris dar n-a primit * Gilda ia rablele direct de-acasă * Galaţiul ia tichete cu ţârâita * Statul nu dă vouchere la datornici *

Programul RABLA tocmai ce a luat startul şi la Galaţi. Oficial, întrucât abia au ajuns primele tichete în oraş. În realitate, multe maşini au ajuns deja la fier vechi, proprietarii lor aşteptând să intre în posesia voucherelor.

REMAT a făcut listă de aşteptare

În curtea fostului centru de stat pentru colectarea a deşeurilor metalice ai putea crede că e zi de odihnă. Doar trei muncitori poziţionau, ajutaţi de o macara, un electromotor. În ultimul birou de la poarta 2, doamna Silvia, gestionara, îşi punea hârtiile în ordine, semn că terminase lucrurile mai importante de peste zii.

Am întrebat-o dacă au primit vreo maşină veche, fiindcă începe programul. „Nu, le vom primi de-abia de mâine, că abia în seara asta vine şeful de la Bucureşti cu primele 120 de vouchere. A, alea două de afară le-au lăsat proprietarii, că nu mai aveau benzină să mai vină o dată cu ele până aici…” La insistenţele noastre, recunoaşte că există o listă de aşteptare pe care s-au înscris deja 80 de proprietari de rable, „să fie siguri că prind tichete, deşi negreşit se vor suplimenta şi anul acesta, ca în anii trecuţi”, ne asigură gestionara.

În 2010, REMAT a primit peste 1000 de maşini spre casare, iar anul trecut, când suma alocată de Ministerul mediului s-a înjumătăţit, aproape 500.

Ultimul drum, gratuit

Depozitul de fier vechi Gilda, de lângă Poarta Sud a combinatului, le face un cadou „bătrânelor” ajunse în prag de casare: ultimul drum în postura de „pasagere”, adică pe platformă. „Acesta e felul în care ştim noi să ne atragem clienţii”, ne spune Ştefan Poteraş, administratorul depozitului. E mic de statură, negricios, dar vorbeşte isteţ şi desface cifrele cu şi mai multă îndemânare.

„Avem deja 65 de epave stocate, uitaţi alea de pe rândul doi. Acuşi tre’ să vină şi-a 66-a. Le-am luat pe proces-verbal de predare-primire, iar luni mergem la Bucureşti să luăm primele 100 de tichete. Anul trecut am fost campioni la strâns maşini vechi – 700, dar şi acum doi ani – 1500.” Anul acesta speră să strângă măcar 500, ştiut fiind că banii alocaţi de Ministerul Mediului sunt tot mai puţini.

Are totuşi şi o nemulţumire: voucherele se dau cu ţârâita la Galaţi, câte-o sută, câte-o sută. La fiecare sută trebuie un drum la Bucureşti şi ceva atenţie ca să nu stea două zile pe culoar la Administraţia Fondului de Mediu. Şi a observat că majoritatea voucherelor s-au alocat spre anumite judeţe, colorate politic altfel decât al nostru…

„Mie-mi place în Germania”, spune cu năduf Poteraş. „Acolo te întreabă: ce spaţiu de depozitare ai? Aha, atâţia metri pătraţi. Deci atâtea maşini casate poţi stoca. Ia de-aici 5000 de tichete şi ne vedem la sfârşitul anului. Ce n-ai consumat, dai înapoi. Şi gata!”

În ce priveşte preţul tichetelor RABLA, Poteraş ştie că anul trecut au pornit de la 1400 de lei şi au scăzut la 900 pe final de program. „E posibil ca anul acesta să coboare chiar mai jos. Fiindcă sunt mai puţini cumpărători de autoturisme noi”…

Cine primeşte rable şi în ce condiţii

Centrele de colectare autorizate să intre în programul de înnoire a parcului auto, în Galaţi, sunt enumerate pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu, dimpreună cu data la care au fost programate să ridice primele vouchere.

LEGION GUARD SRL pe 3 aprilie, REMAT SA pe 4 aprilie, IRICAD SRL pe 5 aprilie, BANDIT AUTOREC SRL, ECO-METAL RECYCLING SRL şi GILDA SRL pe 9 aprilie, iar REMAT SCHOLZ, STEFAN C SRL şi TANGO SRL pe 10 aprilie.

În vederea predării maşinii vechi spre casare, proprietarii trebuie să se prezinte la centrele de colectare aprobate cu certificatul de înmatriculare al autovehiculului şi cartea de identitate a acesteia în original şi copie legalizată, cartea de identitate a proprietarului în original şi copie simplă, certificatul de atestare fiscală care să arate că nu are datorii la stat (fiindcă statul nu-i ajută pe restanţierii la impozite şi taxe) şi, evident, rabla în sine. La REMAT, anul trecut, proprietarii au primit şi 100 de lei contravaloarea fierului vechi rezultat din casare. Anul acesta, la Gilda SRL, pentru fierul vechi rezultat li se dau proprietarilor 50 de lei.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.