ȘEDINȚĂ EXTRAORDINARĂ… Programul „Cornul și Laptele” pentru unitățile școlare beneficiare, pe parcursul anului școlar 2023 – 2024, va fi asigurat ca și până acum, tot prin Consiliul Județean Vaslui. Decizia a fost luată în ședința extraordinară a Consiliului Local Bârlad.
Aleșii locali bârlădeni și-au dat acordul cu privire la un proiect de hotărâre prin care „Programul pentru școli al României” pentru anul școlar 2023 – 2024 să rămână tot sub umbrela Consiliului Județean Vaslui. Astfel că, stabilirea bugetului pentru implementarea Programului „Cornul și Laptele”, precum și asumarea organizării și derulării procedurilor de atribuire a contractelor pentru achiziția produselor aferente Programului vor rămâne în responsabilitatea CJ Vaslui. Acest proiect de hotărâre a fost votat, ca urmare a existenței unei Hotărâri de Guvern – H.G. nr 652/03.07.2023 – cu privire la acest program și potrivit căreia autoritățile competente care își pot asuma responsabilitatea pentru aplicarea acestui program în școli pe parcursul anului școlar 2023 – 2024 pot fi Consiliul Local și/sau Consiliul Județean. De comun acord, consilierii bârlădeni au votat pentru neasumarea responsabilității organizării și derulării procedurilor de achiziție pentru Programul „Cornul și Laptele” pentru anul școlar 2023 -2024, aceasta urmând să fie asumată în continuare de CJ Vaslui.
Reamintim cititorilor Vremea Nouă că, pentru anul școlar 2023 – 2024, bugetul programului „Cornul și Laptele” este de aproape 750 milioane lei, din care 86 milioane reprezintă ajutor financiar din partea Uniunii Europene, iar restul ajutor financiar național. Activitățile educative care însoțesc programul sunt diverse și au ca scop să îi familiarizeze pe copii cu originea și beneficiile fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate. Printre acestea se numără: vizite la ferme, stațiuni de cercetare, expoziții, târguri, concursuri tematice, degustare, grădinărit la nivelul școlii, zile tematice dedicate consumului de fructe, legume, lapte și produse lactate, materiale didactice și educative.
Programul pentru școli al României este parte integrantă a Programului pentru școli al Uniunii Europene, care are ca obiectiv să îmbunătățească starea de sănătate și bunăstarea copiilor și să contribuie la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol.