În perioada 2 – 6 februarie 2014, a avut loc a doua întâlnire din cadrul proiectului „YES – Young Europeans Startup”, întâlnire desfãsuratã la Tuzla, Istanbul, Turcia, proiect finantat de Comisia Europeanã, prin Programul „Învãtare pe Tot Parcursul Vietii – Grundtvig Parteneriate pentru Învãtare”. Acest program este destinat tinerilor cu vârste între 16 si 30 ani pentru a fi mai bine pregãtiti profesional, pentru integrarea în Uniunea Europeanã.
La aceastã actiune au participat reprezentanti ai institutiilor din parteneriat, respectiv din România – Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncã Vaslui, Asociatia pentru Tineret „Emil Racovitã” 2000, dar si din alte tãri, cum ar fi Marea Britanie, prin asociatia Go-Woman! Limited, Italia, respectiv Comune Di San Venanzo, Turcia, prin reprezentantii asociatiei T.C. Tuzla Kaymakamligi sau Grecia, Interactive Media Knowledge Transfer.
Principalele obiective ale acestei întâlniri au constat în prezentarea de cãtre fiecare din partenerii proiectului, a activitãtilor întreprinse pânã la acel moment, discutarea procesului de implementare, întâlniri cu reprezentanti ai Serviciul public de ocupare din Turcia, tineri antreprenori si autoritãti locale din Turcia si realizarea unui schimb de bune practici. În cadrul Programului „Lifelong Learning”, cu finantare din partea Comisiei Europene prin Agentia Nationalã pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formãrii Profesionale, Agentia Judeteanã de Ocupare a Fortei de Muncã Vaslui si Asociatia pentru Tineret „Emil Racovitã 2000″ Vaslui au obtinut granturi pentru proiectul „Young Europeans Startup”.
Realitãtile economice evolueazã mai repede decat cele politice, asa cum s-a întâmplat cu impactul global al crizei financiare. În ultimii trei ani, 23 milioane de persoane, 10% din populatia activã a UE au rãmas fãrã locuri de muncã. Însã, în acest timp, economia globalã avanseazã. În economiile dezvoltate cum este cea a UE, cunoasterea, inovatia si educatia sunt elementele cheie ale cresterii productivitãtii. Educatia este un factor critic prin care Europa poate asigura competitivitatea într-o lume si o economie globalã în care altii concureazã cu fortã de muncã ieftinã si resurse naturale bogate. Din perspectiva Strategiei Europa 2020 si în cadrul Anului European pentru cetãtenie activã, acest parteneriat pentru învãtare Grundtvig urmãreste sã întãreascã legãturile dintre sistemele educationale europene, piata muncii si societatea civilã, pentru o mai bunã integrare a tinerilor(16-30 ani) în viata profesionalã si socialã, ca viitori cetãteni europeni activi si responsabili. Proiectul „YES- Young Europeans Startup”, prin obiectivele, activitãtile sale si procesul de învãtare vizat, încearcã sã sprijine tinerii cu vârste între 16 si 30 ani din tãrile partenere, din interiorul si din afara UE, considerând Turcia tarã candidatã, sã fie mai bine pregãtiti pentru viata profesionalã si socialã, echipându-i cu noi cunostinte, competente si abilitãti în domeniul educatiei antreprenoriale, dezvoltându-le creativitatea si spiritul inovativ pentru a putea valorifica oportunitãtile financiare si economice oferite de programele UE pentru IMM-uri (inclusiv startups). Proiectul încearcã sã rãspundã nevoilor comune ale tãrilor partenere, derulând cursuri de formare in domeniul înfiintãrii unor mici afaceri, întâlniri cu oameni de afaceri de succes, o competitie de planuri de afaceri, conferinte de informare despre piata muncii europeanã. Proiectul are ca parteneri institutii din Republica Cehã, Grecia, Italia, Marea Britanie, Turcia si România si ca parteneri locali, Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, Centrul Judetean de Resurse si Asistentã Educationalã Vaslui, 11 licee si agenti economici din judetul Vaslui. Proiectul se implementeazã pe o duratã de 24 luni, în perioada august 2013 – iulie 2015 si este finantat cu cãtre Comisia Europeanã, prin Programul Lifelong Learning. Detalii despre evolutia proiectului pot fi aflate de pe site-ul proiectului – http://www.youngstartups.eu/