
NOI MEDALII…Profesorul fenomen de 87 de ani, Neculai Romascu, a înregistrat noi rezultate foarte bune cu olimpicii pe care îi pregãteste la matematicã. Spre exemplu, cei din Iasi au obtinut o medalie de aur si douã de argint, iar în judetul Vaslui, o medalie de bronz cu un elev cu care lucreazã de câteva luni. „Este un copil bun, cu mult potential. A venit la mine la începutul acestui an scolar, l-am testat, asa cum fac cu toti copiii, si am vãzut cã are minte de matematician. Judecã si în afara problemei, iar asta e foarte important, pentru cã teoria o pot învãta multi, dar putini vãd dincolo de ea. Este singurul elev din judetul Vaslui cu care mai lucrez, anul trecut mai aveam doi, dar a fost o situatie care m-a supãrat si am renuntat la ei”, a povestit profesorul Neculai Romascu.
Profesorul Neculai Romascu lucreazã de peste 40 de ani cu copiii, implicit cu cei care ajung sã facã performantã. Chiar dacã a iesit la pensie, dascãlul continuã sã îi pregãteascã pe care îi cer sprijinul, însã atunci când acestia participã la olimpiade, ei figureazã în documente ca fiind îndrumati de profesorii de la clasã sau cei de la Centrul Judetean de Excelentã. Profesorul Romascu tine la discretie, astfel cã nici nu tine mortis sã aparã în documente. Apreciazã însã respectul si recunostinta pe care elevii i le aratã chiar si dupã multi ani de la pregãtire. „Anul acesta am avut doar un elev din Vaslui la Olimpiada Nationalã de Matematicã, care a obtinut o medalie de bronz. Este un rezultat destul de bunicel, dat fiind faptul cã nu lucrez de mult timp cu el. A venit toamna trecutã si am vãzut cã are minte ce judecã în afara programei. La început i-am dat probleme care nu contineau multã teorie, apoi l-am luat cu probleme din programã, întâi mai usoare, apoi din ce în ce mai grele, ca sã îi vãd creativitatea. A ajuns pânã aproape de sfârsit. Ultima problemã nu a reusit sã o rezolve, s-a uitat la mine parcã cu teamã si mi-a zis <vã rog sã nu mã lãsati, domnule profesor!>. I-am zis sã se calmeze pentru cã eu tin foarte mult la copiii inteligenti. Toti, când vin la mine, încep sã se streseze. Îi simt. Iar eu încerc sã detensionez atmosfera, îi întreb ce au mai fãcut, ce pasiuni au… Pentru mine e important sã vãd cum gândesc. În cazul de fatã, bãiatul stia tot ce fãcuse la clasã. Am vãzut unde era slab si acolo am insistat. Adevãrul matematic se obtine foarte greu, dar când ajungi la el ai o statisfactie extraordinarã. Cele mai importante succese le-am obtinut anul acesta la Iasi: o medalie de aur si douã de argint”, a povestit profesorul Romascu.
Prof. Romascu: „În ultimii ani, am avut mai multe Premii I cu elevii, dar nu pe numele meu, ei figureazã la olimpiadã cu profesorii de la clasã”
Anul trecut, într-un interviu de colectie, dascãlul vasluian ne-a povestit ce înseamnã sã lucrezi cu elevii care fac performantã: „Cu olimpicii e ca la armatã. Eu le dau teorie, apoi, la fiecare teoremã le fac modele, cã dacã nu-i faci, le uitã. Le fac probleme în care trebuie sã foloseascã teorema respectivã si le dau test pentru acasã, cu 20 de probleme si câteva extensii, ca sã vãd dacã au creat si ei ceva. Asta urmãresc. Conteazã foarte mult ca profesorul sã fie bine pregãtit, iar elevul sã cunoascã materia foarte bine. Eu lucrez separat cu copiii, iar celor foarte buni, le dau si acasã de lucru. Pentru olimpiadã lucrãm o orã sau douã ore sãptãmânal. Vara îi testez si, dacã nu sunt la nivelul pe care îl vreau eu, îi refuz. Unii dintre ei revin, iar dacã între timp s-au pregãtit, îi accept. În ultimii ani (n.r. de când e la pensie), am avut mai multe Premii I cu elevii, dar nu pe numele meu, ei figureazã la olimpiadã cu profesorii de la clasã. Cu mine fac pregãtire în particular. Tin minte cã am avut, la un moment dat, un elev din Vaslui care era la un liceu la care nu prea fãcea matematicã, însã trebuia sã dea la o facultate în strãinãtate. Am fãcut pregãtire câtiva ani, am fãcut si peste programã, a dat testare acolo si m-a sunat. Mi-a zis <domnule profesor, când au apãrut rezultatele, eu si un indian eram în fruntea listei>. Dãduse admitere la Imperial College London. Toti întrebau <cine o fi acela?>. Când a început cursurile, trebuia sã meargã într-o clãdire care se afla la vreo 50 de metri de Palatul Buckingham. M-a sunat si mi-a zis <matematica dumneavoastrã a ajuns la 50 de metri de Regina Angliei>. Era un copil cu o situatie modestã. Însã a avut bursã si a prins un loc de muncã la bibliotecã. Acum lucreazã în cercetare. Mai am un elev care a ajuns la California Institute of Technology….. Mi-a zis <Stiti cum e aici? Se pune valoarea în fatã>. Acest lucru lipseste la români. Nu sunt puse valorile în fatã. Uitati-vã numai cine ne conduc: coruptii…”, a povestit profesorul vasluian Neculai Romascu.
Si acum unde lucreaza? Cit costa ora de pregatire? Primeste si fete la pregatire?
Felicitari!,am luat exemenul la doua scoli de ofiteri si la doua facultati cu matematica facuta la Lic.ec.Vaslui ,avandu-l profesor pe d-l Romascu
Profesor din garda veche, COMUNISTĂ, când s-a făcut ȘCOALĂ, cu toate cum trebuie: materia materie, respectul respect.
PERIOADA COMUNISTĂ A FOST EPOCA DE AUR PUNCT .
Orice CRETIN cu alte păreri este un idiot inutil. Punct.
NU Omule, NU a fost !! Oamenii care au vârsta dumnealui sunt născuți ÎNAINTE de perioada comunistă și au fost formați de alții care traiseră perioada interbelică, când oamenii erau oameni și valorile erau valori. Atunci s-au pus bazele caracterului dumnealui și al altora care au ținut pe linia de plutire această societate, în epoca comunistă…
Hai să calculăm:
2025-87=1938.
Făcut facultatea la 20-25 ani = 1958-1963. Da, poate sub profesori „interbelici”.
Daaar activitate desfășurată 1965-1989(+).
ULTIMA ROMÂNIE, adică.
Dar oricum un lucru este adevărat, acela că existau reguli și respect!
👏👏👏
Multă sănătate și putere de muncă, domnule profesor!
Mai rar găsești astfel de oameni, când școlile gem de pseudoprfesori făcuți pe bandă rulantă la facultăți private obscure. Rezultatele, din păcate, se văd.
Felicitari !!