spot_img
12.8 C
Vaslui
08-oct.-2024
spot_img

Profesorul Costin Clit, între specialiștii de prestigiu prezenți la Simpozionul internațional „Monumentul. Tradiție și viitor”

- Advertisement -

ONORANT… Profesorul de Istorie hușean Costin Clit a fost unul dintre specialiștii de prestigiu invitați la cea de-a 26 ediție a Simpozionului internațional „Monumentul. Tradiție si viitor”. La evenimentul desfãșurat la Iași au luat parte personalitãți din cadrul Academiei Române, Institutului Național al Patrimoniului, Uniunii Naționale a Restauratorilor Monumentelor Istorice, specialiști de referințã din institute de cercetare și universitãți din țarã și strãinãtate, dar și reprezentanți ai Ministerului Culturii. Profesorul Clit, a cãrui muncã de cercetare se dovedește a fi recunoscutã și apreciatã la acest nivel, a prezentat comunicarea „Schitul Bogdãnița din Eparhia Hușilor”.

Deschiderea simpozionului a avut loc la Muzeul Mitropolitan din Iași, în prezența organizatorilor și a autoritãților centrale și locale, iar lucrãrile pe secțiuni s-au desfãșurat la Palatul Braunstein. Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași, a subliniat, în cuvântul sãu de deschidere, dezideratul prioritar al unui asemenea eveniment, și anume apãrarea moștenirii trecutului și, implicit, a identitãții naționale. „Simpozionul nostru, prin apãrarea moștenirii trecutului, vine sã rãspundã acestei nevoi tot mai pragmatice de pãstrare a identitãții naționale într-un context mai extins european. În afara celor douã secțiuni deja cunoscute: viața monumentelor, ctitori, moșteniri, istorii, degradãri, restaurãri și tehnici, tehnologii de restaurare a monumentelor istorice, anul acesta avem inclusã o temã specialã, intitulatã: «Restaurarea monumentelor istorice în baza cercetãrii fondurilor arhivistice»; de asemenea, vor avea loc douã dezbateri cu un real interes pentru specialiști și nu numai, ce vor fi coordonate de dr. Oana Zaharia, director al Institutului Național al Patrimoniului, și de prof. univ. Tereza Sinigalia. Prima, intitulatã «Monumentele istorice de la restaurare la integrarea în spațiul urban», iar cea de a doua, «Biserica Mãnãstirii Trei Ierarhi din Iași, între legendã și istorie»”, a precizat Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași. „Orice monument pânã la urmã este o formã de rugãciune ziditã și zic asta nu doar pentru cã odinioarã cu siguranțã se zidea mai întâi fãcându-se o rugãciune de binecuvântare a locului și la final o rugãciune de sfințire a construcției”, a spus și pr. Constantin Sturzu, delegatul Inaltpresfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.