REACȚII… Peste 75% dintre profesori nu sunt de acord să administreze elevilor teste rapide pe bază de salivă, spune un sondaj realizat de Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”. Aceștia consideră că “testările vor afecta grav actul educațional deoarece, ținând cont de numărul mare de elevi, nu au cum să se realizeze într-un timp scurt, ceea ce ar conduce la blocarea procesului de predare-învățare”. De aceeași părere sunt și multe cadre didactice din județul Vaslui. Contactat telefonic, directorul Liceului “Mihail Kogălniceanu”, prof. Cătălin Ignat, a declarat că nu e de acord să le administreze elevilor teste rapide pe bază de salivă sau să-i supravegheze în timp ce fac acest lucru. “Am avut discuții astăzi (n.r. ieri) cu colegii în Cancelarie. Eu, personal, nu sunt de acord, pentru că un profesor nu poate să facă ce face un medic sau un asistent medical, care are cunoștințe, s-a pregătit ani de zile. Din punctul meu de vedere, testarea serioasă se face într-un cabinet medical. Dar eu zic să așteptăm actul legislativ, poate nu vom fi obligați noi, profesorii, să-i testăm pe elevi. Iar dacă vom fi obligați, trebuie să vedem reacția profesorilor. Ei nu au fost pregătiți pentru așa ceva, pentru ei ar fi o sarcină suplimentară, nu știm cât de bine o vor face, pentru că, repet, nu sunt pregătiți în acest sens”, a declarat directorul Liceului “Mihail Kogălniceanu”. Și nu e singurul cadru didactic din Vaslui, care nu e de acord cu testarea elevilor în școli, în mediul online mai mulți profesori au dezaprobat anunțul Ministerului Sănătății. “Dragi colegi, trebuie refăcute planificările. Două ore pe săptămână, luna și joia, să specificăm orele de scuipat în sticluță!”; “Umilitor, dar previzibil. Dacă am tot înghițit mizeriile lor…”; “Refuz unanim! Și dacă e așa, vor rămâne cu ele pe stoc, ca și cu vaccinurile”, sunt doar câteva dintre mesajele publicate de cadrele didactice în mediul online.
Ministerul Sănătății a anunțat, zilele trecute, că procedura pentru testarea elevilor la școală prevede ca testele COVID să fie efectuate de două ori pe săptămână: lunea și joia. “Personalul unităților de învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. Testele se vor arunca în coșuri de gunoi cu capac și pedală, prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale și a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza natională de date privind deșeurile rezultate din activități medicale”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătații. Ce se întâmplă dacă un test iese pozitiv? Potrivit procedurii, cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunța imediat părinții/reprezentantul legal al elevului. Elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde va fi monitorizat de către un cadru medical sau persoanele special desemnate. Cadrul medical sau, după caz, persoanele responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ vor solicita la direcțiile de sănătate publică județene efectuarea testării prin metoda RT-PCR elevului. Primele teste de salivă ar urma să ajunga în școli săptămâna viitoare. Pe grupurile de profesori și părinți, vestea a stârnit controverse, o parte dintre aceștia afirmând că se vor opune testării sau că profesorii nu ar trebui să fie cei care vor efectua testele.
Sindicaliștii din învățământ: “școala nu e unitate sanitară”
Potrivit unui sondaj realizat de Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, 75,7% dintre repondenți au spus că nu sunt de acord să supravegheze copiii în timp ce-și administrează testele din salivă pentru depistarea COVID-19. “Subliniem că personalul din unitățile de învățământ nu a avut niciodată tangență cu Normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale și dintr-o dată li se cere să le cunoască și să le aplice, existând și riscul suportării unor sancțiuni dacă nu le respectă. Școala nu e unitate sanitară, în sensul Ordinului nr. 1226/2012 și nici nu poți transfera personalului școlii atribuții rezultând din acesta. Ținând cont de pericolul la care ar fi supuși angajații, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecție, considerăm că aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învățământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat. În plus, testările vor afecta grav actul educațional deoarece, ținând cont de numărul mare de elevi, nu au cum să se realizeze într-un timp scurt, ceea ce ar conduce la blocarea procesului de predare-învățare. O altă problemă pe care o semnalăm este legată de momentul în care se fac aceste teste. Potrivit instrucțiunii, elevii (înțelegem că actul nu vizează și preșcolarii) trebuie să “evite consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului”. Dacă s-ar ține cont de această prevedere, ar însemna că toți copiii ar trebui să nu mănânce și să nu bea nimic înainte de a ajunge la școală. Suntem curioși și noi câți părinți vor accepta să-și trimită la școală copiii în aceste condiții”, afirmă sindicaliștii.
Ministrul interimar al Educației: “procedura nu poate fi implementată real în școli”
Ministrul Educației a transmis ieri că, din punctul său de vedere, instrucțiunea dată de Ministerul Sănătății “nu poate fi implementată real în școli”. „Eu sunt dator să le spun celor care au emis această instrucțiune că acest lucru nu poate fi implementat real în școli. Atunci când ai 50 de clase, când ai un singur cadru medical sau niciun cadru medical, procedura este inaplicabilă. Și asta este datoria Ministerul Educației să aducă la cunoștința celor care au emis această instrucțiune. Eu sunt convins că cei mai mulți colegi sunt de acord să sprijine procesul de testare în interesul elevilor. Sunt și alții care nu vor fi de acord, cu siguranță. Dar ideea principală este să avem o procedură care să contribuie la starea de sănătate în școli, în interesul elevilor și profesorilor și care să nu blocheze, dacă se poate, procesul didactic “, a declarat Sorin Câmpeanu. Cu câteva ore înainte de această declarație, ministrul Educației a spus că a solicitat o serie de lămuriri Ministerului Sănătății. Acestea vizează următoarele aspecte: “dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali (în cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal – consolidarea prevenției; dacă testele pe bază de salivă administrate în școală impun acordul părinților/aparținătorilor legali (în cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul Educației adresează rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucțiunii emise -elaborarea unui formular de acord pentru părinți/aparținători legali și menționarea bazei legale pentru aplicarea acestuia); în condițiile în care în instrucțiune nu sunt menționați preșcolarii, se aplică sau nu se aplică instrucțiunea pentru aceștia, având în vedere faptul că testarea a fost prevăzută în toate unitățile de învățământ preuniversitar (școli și grădinițe) pentru preșcolari, elevi și toate categoriile de personal din școli și grădinițe”.
Invatatorul viceprimar usr ist autoproclamat profesor din epoca de piatră ar trebui să facă un test de minciuni, de inteligenta ar fi prea mult
Medic de familie, despre testarea elevilor într-o sală de clasă: „Este ca mersul în grup la toaleta comună din fundul curţii!”
https://adevarul.ro/locale/galati/medic-familie-despre-testareaelevilor-intr-o-sala-clasa-mersul-grup-latoaleta-comuna-fundul-curtii-1_61936ee55163ec42719a698b/index.html
Profesorii s-au ajuns,tot râdeau de paznicii de la Lidl.
Vai,doamna!Unghiile!
Sunt directori de scoli NEVACCINATI si ANTIVACCIN!!!! ISJ-ul stie sau se face ca nu stie?
Mai intai ar trebui sa se testeze toti profesorii!!! Nu exista o situatie clara a celor vaccinati sau nevaccinati!
Exista o statistica dar e la modul general!!
Pe profesori cine ii testeaza de 2 ori pe saptamana?
Accesul in scoli ar trebui sa se faca pe baza certificatului verde!
Nu esti vaccinat stai acasa in concediu fara plata!
Alo, alo! Ia-o mai usurel ca faci infarct sau atac cderebral! Doar n-oi fi vreun sef sindicacalist ori scoler pus sa tina evidenta vaccinatilor s[ nevaccinatilor prin judet! Nu? Te-oi fi vazand matale stand la usa scolii si trimitand acasa nevaccinatii, ca un om bun ce esti, dar mai asteapta olecuta. Ca poate te dibuim noi si-o sa te vaccinam pe ambele buci cu toate rapelurile. Si-ti dam si statisca sa te stergi la cinstitul cur, sa nu te murdaresti…
Tie frica ca ramai fara salariu, nevaccinatule? Abia astept ziua cand certificatul verde va fi obligatoriu la angajati! Atunci sa te vad cat de tare esti in idei si daca mai ai tupeu sa nu te vaccinezi. La cum te exprimi esti un admirator de-a lui Sosoaca! Ha, ha, ha!
Nici nu conteaza daca esti un postac simbrias provocator sau un dobitoc care vrea binele omenirii. Simplul fapt ca scrii asa ceva ma face sa-mi fie greata si frica in acelasi timp de specimenele umane degenerate. Baiatule, ai probleme la mansarda. Nu inteleg de ce ti se admit amenintarile si elucubratiile aici. Esti toxic. Du-te si te cauta si daca razi cumva ca reusesti sa enervezi, mai cauta-te o data, ca ai putine sanse sa iesi din zona ratata a rasei omenesti.
Intai sa vad ca va interzice fumatul ca sa nu mai delirezi atat, iar mai apoi ca sa ai drept sa votezi sa ai 12 clase cu tot cu bac, iar mai apoi poti reveni cu astfel de comentarii!
Presimt o noua runda de sporuri
Cam multe gesturi, mofturi pentru asa zisii profesori.
Cam pretențioși profesorii ăștia!!! Fac meditații la greu ! Nimic nu le mai convine!
Serios?