spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Profesorii vasluieni, despre “declarațiile de interese” pe care trebuie să le completeze: “o măsură ostilă, tot părinții vor fi cei nemulțumiți”

- Advertisement -
OBLIGAȚIE… Profesorii vasluieni vor trebui să completeze, în perioada următoare, declarații de interese că nu fac meditații cu elevii de la clasele la care predau

REACȚII… Profesorii din județul Vaslui nu sunt încântați de “declarațiile de interese” pe care trebuie să le completeze. Aceștia le consideră, mai degrabă, “o măsură ostilă” prin care se interzic meditațiile cu elevii de la clasă. “În fiecare școală se desemnează un responsabil cu strângerea acestor declarații, de parcă s-ar încuraja delațiunea. Cred că tot părinții vor fi cei nemultumiți că nu vor mai putea avea acces la profesorii foarte buni pentru pregătirea examenelor de admitere la facultate”, a declarat un profesor din municipiul Vaslui, care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea. Liderul Uniunii Sindicale “Didactica” Vaslui este de părere că “declarațiile de interese” pe care trebuie să le completeze profesorii au o conotație penală: “În momentul în care eu dau o declarație și se demonstrează contrariul a ceea ce am scris în ea, înseamnă că am comis un fals în declarații publice. Este o chestiune foarte dură, care probabil nu se regăsește în niciun alt domeniu de activitate. Trebuia să existe în lege doar o sancțiune administrativă – întâi un avertisment, apoi o sancțiune cu reducerea salariului pe o anumită perioadă de timp și, la final, dacă profesorul respectiv continuă să nu respecte normele, să i se desfacă contractul de muncă. Dar așa, prin aceste declarații și acest registru, se dă o conotație penală, ceea ce nu este absolut deloc în ordine”, a explicat prof. Sorin Țiplea, liderul Uniunii Sindicale “Didactica” Vaslui.

Profesorii vasluieni vor trebui să completeze, în perioada următoare, declarații de interese potrivit cărora nu fac meditații cu elevii de la clasele la care predau. Acestea trebuie să fie depuse până la finalul anului la școlile la care sunt încadrați. “Declarația de interese cuprinde norma didactică și activitățile de predare la clasa/clasele la care personalul didactic de predare este încadrat în anul școlar în curs”, se arată în Procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare.

Profesor: “nu acestea sunt problemele învățământului românesc”

Vremea Nouă a stat de vorbă cu mai mulți profesori din Vaslui și a încercat să afle părerile acestora cu privire la declarațiile de interese pe care trebuie să le completeze. Majoritatea le consideră o “măsură ostilă”, pentru că se pornește de la ideea că meditațiile sunt condiționate, însă se ignoră cazul elevilor foarte buni, care vor să facă pregătire cu profesorii foarte buni de la clasă. “Eu cred că nu acestea sunt problemele învățământului românesc. Eu, personal, nu am auzit de cazuri de profesori care condiționează promovarea sau notele mai bune de meditațiile private. Întotdeauna părinții sunt cei care solicită meditațiile, fie cu profesorii de la clasă, fie cu alți profesori, pentru aprofundare sau pregătire pentru admiterea la facultate. În orice caz, măsura este de tip securistic ca modalitate de implementare; în fiecare școală se desemnează un responsabil cu strângerea acestor declarații, de parcă s-ar încuraja delațiunea. Cred că tot părinții vor fi cei nemultumiți că nu vor mai putea avea acces la profesorii foarte buni pentru pregătirea examenelor de admitere la facultate. Se dorește reglarea sau descurajarea unor comportamente imorale din partea profesorilor, dar cred că are și valențe fiscale clare, dacă se va impune declararea oficială a elevilor pe care profesorii îi au la meditații. În orice caz, noi o percepem ca pe o altă măsură ostilă”, a explicat un profesor din municipiul Vaslui. Sunt, însă, și profesori care nu acceptau să facă meditații cu elevii de la clasă de dinainte de apariția acestor declarații de interese: “Eu nu fac pregătire cu elevii mei, nici nu sunt de acord cu așa ceva pentru că, din punctul meu de vedere, dacă îți faci treaba la clasă, nu prea mai e nevoie de pregătire suplimentară. Dar în ultimii ani nu am mai făcut pregătire pentru că am alte lucruri de făcut”, a declarat un alt profesor din Vaslui.

Prof. Sorin Țiplea: “de ce trebuie să împiedicăm pregătirea suplimentară contracost a unui elev foarte bun cu profesorul de la clasă, de asemenea, foarte bun?”

Sorin Țiplea

Liderul Uniunii Sindicale “Didactica” Vaslui consideră că nu era cazul ca meditațiile cu elevii de la clasă să fie interzise: “Niciun cadru didactic nu trebuie să condiționeze actul didactic de o pregătire particulară, nu e moral. Însă trebuie să vedem această problemă și din altă perspectivă: dacă avem un elev foarte bun la o anumită disciplină, iar profesorul este, de asemenea, foarte bun, de ce trebuie să împiedicăm pregătirea suplimentară, dacă părintele cere acest lucru? Mai ales dacă există o anumită compatibilitate între modul în care profesorul explică, iar elevul înțelege. Aici e problema, din punctul meu de vedere. Dacă vorbim de un elev cu media 5-6, putem avea o anumită suspiciune că actul didactic este condiționat. Dar în cazul unui elev de media 9-10, nu. Poate că acesta este și un olimpic îndrumat de profesorul de la clasă. Se dorește limitarea acțiunilor incorecte, imorale, dar, de fapt, se limitează și pregătirea elevilor buni. Este ca și cum m-aș duce la un medic în privat, îmi face un control, iar apoi, dacă ajung la un spital de stat, unde găsesc același medic, acesta să nu mai aibă dreptul să mă consulte sau să îmi ofere îngrijiri medicale. Am făcut această paralelă ca să se înțeleagă că interdicția nu își avea locul. Dar asta este, noi trebuie să ne conformăm și să semnăm aceste declarații, chiar dacă, din punctul meu de vedere, legea nu ar fi trebuit să prevadă realizarea unui astfel de registru al declarațiilor. În mod normal, dacă ar fi fost o lege sănătoasă, în momentul în care se trecea în lege interdicția de a face pregătire contracost cu elevii de la propria clasă, se preciza și sancțiunea pe care o poate primi un cadru didactic care încalcă prevederea. În cazul de față, legea vorbește de niște declarații, care, din păcate, ar putea fi duse în zona penală, pentru că legiuitorul nostru, în loc să considere că aceasta ar fi doar o abatere de la disciplina muncii, el îi dă conotații penale. În momentul în care eu dau o declarație și se demonstrează contrariul a ceea ce am scris în ea, înseamnă că am comis un fals în declarații publice. Este o chestiune foarte dură, care probabil nu se regăsește în niciun alt domeniu de activitate. Trebuia să existe în lege doar o sancțiune administrativă – întâi un avertisment, apoi o sancțiune cu reducerea salariului pe o anumită perioadă de timp și, la final, dacă profesorul respectiv continuă să nu respecte normele, să i se desfacă contractul de muncă. Dar așa, prin aceste declarații și acest registru, se dă o conotație penală, ceea ce nu este absolut deloc în ordine”, a explicat prof. Sorin Țiplea, liderul Uniunii Sindicale “Didactica” Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.