spot_img
spot_img
9.5 C
Vaslui
20-ian.-2025

Profesorii refuza «firimiturile», elevii isi continua «vacanta»

- Advertisement -

O noua zi de protest a cadrelor didactice botosanene. Si ieri o parte din cadrele didactice din municipiu Botosani si Dorohoi au refuzat sa intre la ore pentru ca nu au primit salariile pe luna februarie. In timp ce profesorii sustin ca cei din conducerea scolilor au facut presiuni asupra lor pentru a renunta la protest, directorii afirma ca fiecare este liber sa protesteze.

La amiaza, in jur de 150 de dascali au marsat in fata Prefecturii si au asteptat rezultatul discutiilor purtate intre liderii sindicali judeteni ai Educatiei, prefectul Cristian Roman, Ada Macovei, sefa Inspectoratului Scolar Judetean si Radu Turcanu, seful de la Finante. Propunerea sefilor facuta profesorilor, de a accepta maxim 500 de lei din salariu pe luna februarie si diferenta in martie, nu a fost acceptata de protestatari.

Clase fara elevi in colegii

Elevii din mai multe unitati scolare botosanene au avut parte si ieri de o noua zi libera. Cadrele didactice de la Colegiile „Mihai Eminescu”, „A.T. Laurian”, „Octav Onicescu”, dar si o parte a celor de la Liceul de Arta, Pedagogic, Grupul Scolar „Elie Radu” si a celor din Dorohoi, de la Colegiul „Grigore Ghica” si Grupul Scolar „Regina Maria” au refuzat sa intre la ore.

Ieri dupa amiaza, de la ora 13.00, au intrat in protest spontan si 13 cadre de la Scoala Nr. 5 din Dorohoi. „Protestul inceput ieri de cadrele didactice continua si astazi, doar 7 dintre acestia intrand la ore. Exista un orar special pentru cei care fac ore. In fiecare dimineata, la ora 8.00, avem consultari cu cei din sindicat sa vedem care este evolutia situatiei din punctul lor de vedere”, a declarat Ioan Onofrei, directorul Colegiului Laurian. Acesta a mai mentionat ca in momentul in care cadrele vor renunta la protest, elevii vor fi anuntati de diriginti sa revina la ore. Pentru perioada in care dascalii nu vor intra la ore, nu vor primi salarii.

«Ne pare rau pentru elevi, nu sunt bani pentru educatia copiilor»

Liderii sindicali sustin ca protestul va continua pana primesc salariile. „Noi am muncit, nu vom intra la cursuri pana nu se platesc aceste drepturi salariale. De vreme ce am prestat activitatea, asteptam sa platiti pentru aceasta. Este o lipsa de organizare undeva si salariile nu apar pe carduri. Ne pare rau pentru elevi, avem olimpiade, dar pe noi cine ne intelege, cine se pune in locul nostru?”, a spus Lucia Ciubotaru, liderul LSI de la Laurian.

Avand in vedere sumele alocate de Guvern luni pentru alte domenii, liderii sindicali se intreaba daca educatie este o prioritate.

„Nu au bani pentru educatia copiilor nostri, pentru care, noi cu totii, ca si platitori de taxe si impozite, contribuim. De fapt ar trebui sa se spuna «dragi copii nu sunt bani pentru educatia voastra», nu ca nu sunt bani pentru salarii”, a declarat Corneliu Rusu Apopei, lider SIP la Colegiul „A.T.Laurian”.

Profesorii s-au plimbat pentru a nu fi amendati

La amiaza, aproximativ 150 de cadre didactice au ajuns in Piata Revolutiei pentru a trage din nou semnalul de alarma ca sunt nemultumiti ca nu au primit salariile.

Pentru a nu fi acuzati ca protesteaza ilegal si sa fie amendati, acestia s-au invartit in cerc in jurul spatiului verde din zona zero. Au venit la actiune profesorii de la Colegiile „Mihai Eminescu”, „AT Laurian”, Economic, de la Liceul Pedagogic, de Arta, de la Liceul cu Program Sportiv.

Daca luni nu au reusit sa intre la primarul Catalin Flutur, ieri au incercat sa obtina pentru  miercuri o intrevedere cu viceprimarul Calatin Alexa. „Domnul de la registratura (Iulian Ciubotaru, n.r.) a refuzat sa ne inscrie in audienta, considerand ca este o sfidare din partea noastra ceea ce ii solicitam. Astfel, un functionar platit din banii nostri isi bate joc de noi”, a spus Alina Voinea Axinte, liderul SIP de la Colegiul Laurian.

In timpul plimbarii prin fata Prefecturii si a Consiliului Judetean, cadrele didactice au admirat si autoturismul sefei ISJ.

500 de lei li s-a oferit profesorilor

In timp ce cadrele didactice revoltate se aflau in fata Prefecturii, liderii celor doua sindicate din educatie, Cristian Roman, prefectul judetului, Ada Macovei, sefa ISJ, si Radu Turcanu, seful de la Fisc, au purtat discutii doua ore in incercarea de a gasi o solutie.

„Nu prea sunt bani si asta o stiam. Daca Guvernul nu da niciun semn pentru noi, propunerea Institutiei Prefectului a fost sa se dea un avans de pana la 500 de lei si restul banilor – adica diferenta pe februarie – urmand sa se dea pe 1-2 aprilie, plus salariul integral pe martie. Aceasta a fost solutia, pentru ca atatia bani sunt acum in Trezorerie. S-a propus pana la 500 de lei”, a declarat Maria Tiprigan, liderul SIP.

Autoritatile sustin ca exista un disponibil de un milion de lei pentru salariile cadrelor didactice, iar aceasta suma ar ajunge doar pentru 500 lei pe fiecare dascal. Cadrele didactice au respins aceasta propunere. „Cu 500 lei sa traiasca primarul si prefectul”, „Este sfidare”, „Este o bataie de joc”, „Cum adica nu sunt bani, ce inseamna expresia asta?”, s-au auzit reactiile cadrelor didactice.

Ada Macovei: Elevii sunt afectati de protest

Dascalii i-au solicitat o explicatie si Adei Macovei, in timp ce aceasta se indrepta spre  parcarea unde isi avea masina. „D-na inspector, dar nu stati de vorba cu noi?”, au abordat-o dascalii. Sefa educatiei botosanene s-a oprit in mijlocul profesorilor, sustinand ca singurii care sufera sunt elevii si sunt victime nevinovate Aceasta le-a explicat ca au fost facute toate demersurile pana la Ministerul Educatiei si ca inclusiv baiatul sau este elev si este afectat de proteste.

„Noi suntem de partea cadrelor didactice, intotdeauna am spus ca isi merita salariile, dar facem inca o data apel la intelegere. Ca intotdeauna, copiii sunt cei care pierd cel mai mult, ei sunt cei mai expusi”, a spus Ada Macovei.

Primarul Flutur a avut o tentativa esuata de a calma spiritele

Discutia de la Prefectura a fost urmata de un dialog al celor cei doi lideri de sindicat din educatie cu primarul Catalin Flutur.

„L-am rugat sa transmita primului ministru sa urgenteze transferul sumelor catre Finantele Publice Botosani, pentru salarii suta la suta, nu faramituri, nu procente, pentru ca nu mai putem accepta sa muncim degeaba”, a precizat Maria Tiprigan.

De la Ministerul Educatiei nici un raspuns

Situatia de la Botosani este cunoscuta la nivelul Ministerului Educatiei, dar nu poate fi furnizat nici un  raspuns oficial. „La Cabinetul Ministrului este comunicata situatia de la Botosani, dar pana acum nu avem nici un punct de vedere oficial”, a fost raspunsul primit de la consilierul Daniel Tomoni.

La Eminescu si Laurian protestul continua

Dupa ce au primit oferta cu maxim 500 de lei, cadrele didactice s-au intalnit in Aula Colegiului National cu liderii sindicali. Dupa discutiile purtate, acestea sunt decise sa continue protestul, pana vor primi salariile integral.

„Nu suntem de acord cu cei 500 de lei. Mi se pare mult prea putin, ca si cum cineva ar arunca un os la un caine maidanez. Daca vom decide sa intram la ore o vom face ca vrem, nu ca cineva ne-a aruncat un os. Domnul ministru nu are timp de cei de la Botosani, probabil este plecat in Japonia la vreo specializare”, a spus Alina Voinea.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.