spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Profesorii din Botoșani au tăiat în carne vie: diferențe chiar și de trei puncte după contestații, la Bacalaureat!

- Advertisement -

DIFERENȚE… Surprize uriașe după publicarea rezultatelor finale la examenul de Bacalaureat. Diferențele dintre prima și a doua corectură sunt inadmisibil de mari, semn că lucrările au fost corectate cu subiectivism. La nivelul județului Vaslui s-au înregistrat multe cazuri în care diferența de notare este chiar mai mare de 2 puncte. Un absolvent al Liceului Teoretic ”Emil Racoviță” a fost inițial notat cu 6.45 la Limba română, iar în urma soluționării contestației a primit nota 9. Aceste injustiții constituie atacuri directe la viitorul absolvenților. Putem spune că profesorii care au comis asemenea greșeli se consideră niște Dumnezei ai notării, jucându-se cu viețile tinerilor cu aspirații. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că va lua măsuri în ceea ce-i privește pe profesorii corectori responsabili pentru aceste situații: ”Prima măsură la care mă gândesc este să nu mai poată corecta niciodată”.

Cele mai mari diferențe s-au înregistrat la Limba română, notele au explodat după contestații. Majoritatea elevilor au avut câștig de cauză de pe urma recorectărilor, însă, au fost unii care s-au trezit cu punctajul scăzut chiar și cu un punct.

Note mărite de la 6.45 la 9!

Corectarea subiectivă a unor profesori de limba română putea influența negativ destinul a zeci de tineri vasluieni. Diferențele de notare la această materie au fost unele majore. La Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” a fost întregistrată cea mai mare discrepanță a notării din întreg județ. Mai exact, lucrarea de nota 9 a unui absolvent de la Științe Sociale a fost notată inițial cu 6.45, fiind o diferență de 2.55 puncte între cele două corecturi. De asemenea, o diferență de 2.5 puncte a înregistrat și Liceul ”Cuza Vodă” de la Huși: de la 6.7 la 9.2. Diferențe considerabile de notare s-au înregistrat și la alte licee din Vaslui, unde elevi de peste 9 au fost notați cu 7: De la nota 7.4, lucrarea unui elev de la Colegiul Național ”Gheorghe Roșca Codreanu” a fost reevaluată la 9.55. Dacă lucrările aproape perfecte au fost notate cu 6 și 7 la prima corectare, o lucrare de 10 a fost evaluată inițial cu 9.45 tot la Colegiul din Bârlad. La proba obligatorie a profilului, cei cu note mari, care au ”îndrăznit” să depună contestații, au avut de suferit. De corectarea ”la sânge” a profesorilor de istorie au avut parte mai mulți elevi, printre care un absolvent care a luat inițial nota 9.7 și care s-a trezit cu nota 8.9 în urma recorectării. De asemenea, un alt aspirant al unei medii mai mari a sărit de la nota 8.75 la prima corectură, la 7.95, nota definitivă la această materie. În ceea ce privește proba la alegere, rezultatele contestațiilor au dovedit că profesorii corectori pentru proba de Logică nu au fost suficient de atenți la punctare. Astfel, lucrări perfecte, de nota 10, au fost notate inițial cu 8 și 9.

Profesorii vor fi sancționați!

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță măsuri concrete de sancționare a cadrelor didactice care au corectat lucrările în mod subiectiv. ”Prima măsură la care mă gândesc este să nu mai poată corecta niciodată. Este inadmisibile. Nu ne uităm la diferențe mai mici de un punct, deși și acolo sunt probleme, ci la cele de peste 2 puncte. Aceste situații concrete vor fi analizate și se vor lua măsuri clare, inclusiv interzicerea profesorilor corectori responsabili să mai fie incluși în viitor în comisii”, a spus acesta.

Ghinionistul zilei: putea să treacă cu 6.08, dar a picat cu 5.86

Candidatul urmărit de ghinion în această sesiune a fost unul dintre absolvenții Liceului Tehnologic ”Petru Rareș” Bârlad, de la specializarea Tehnician gastronomie, care a învățat pe propria piele ce înseamnă să iei o decizie greșită. Văzând că după notarea inițială a fost foarte aproape de promovare, a decis să depună contestație. Acesta a avut câștig de cauză la proba de matematică tehnică, obținând un punctaj suficient de mare pentru a trece această probă a maturității. Spre nenorocul său, și-a încercat norocul și cu recorectarea lucrării la Limba română. În urma acestei decizii îndrăznețe s-a ales cu 65 de sutimi… scăzute. În final, tânărul absolvent a obținut doar mai multă înțelepciune de pe urma acestei experiențe nefericite.

Salvat de contestație

Pe de altă parte, contestația a făcut diferența între ”reușit” și ”respins”, în cazul unui absolvent al specializării Tehnician Mecatronist, de la Liceul Industrial ”Ştefan Procopiu”. Doar 20 de sutimi câștigate la Biologie l-au salvat pe acesta de sesiunea următoare, care va începe pe 16 august, trecându-l pe lista celor promovați, cu o medie generală de 6.03. Media generală inițială a acestuia a fost 5.98. Noroc a avut și un absolvent al Liceului Tehnologic ”Nicolae Iorga” din Negrești, care a trecut la limită examenul de Bacalaureat, cu nota 6.00. Contestația depusă i-a scăzut 60 de sutimi, fiind la un pas de a nu promova examenul din cauza reevaluării.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. au lefuri mari, sunt platiti pt corectare lucrari suplimentaar ceea ce este anormal, nu au decat o raspundere morala daca au costiinta , raspundere materiala deloc , program de lehuze, nu invata copii ca pe vremuri unii stau prin carciumi . NU au ce cauta asemenea specimene in invatamant. daca se intampla asemenea discrepante , inseamna ca mai ,,lucreaza” traficul de influenta si mita mai ales in patria samahoancei(a tuicii ). sa le fie rusine ca au stat degeaba in pandemie si au fost platiti de la bugetul de stat din banii contribuabililor. Afara din invatamant cu astfel de indivizi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.