spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Profesorii de la „Elena Doamna” au dat startul protestelor din învăţământul gălăţean

- Advertisement -

Ieri dimineaţă, după prima oră de curs, de la 9.00, cadrele didactice de la liceul „Elena Domna” au încetat activitatea spontan. Protestul era anunţat să continue şi astăzi, în condiţiile în care moţiunea de cenzură va pica.
Cadrele didactice au încetat activitatea imediat ce au primit refuzul din partea municipalităţii de a organiza un marş de protest în oraş, prin care să îşi arate susţinerea faţă de manifestaţiile de la Bucureşti privind dorinţa căderii Guvernului. Refuzul a fost motivat ca neîndeplinire a condiţiei depunerii solicitării cu 48 de ore înainte de începerea manifestaţiei. Cadrele didactice au apreciat răspunsul drept un „pretext”, considerând că li s-ar fi putut aproba solicitarea pentru începerea manifestaţiilor de la orele 14.00, pentru a se încadra în condiţia de timp. „Am hotărât să fim solidari cu colegii noştri din Piaţa Victoriei”, ne-a declarat liderul sindical Elisa Dorin. Protestul profesorilor de la „Elena Doamna” nu a fost organizat de liderii sindicali, ci a fost unul spontan, organizat de întregul colectiv profesoral, memebri a două sindicate diferite.

Profesorii au prezentat jurnaliştilor numeroasele lor nemulţumiri

Tăierea sporurilor, a tichetelor cadou, a sporului de dirigenţie şi a gradaţiilor de merit i-au adus la reduceri ale veniturilor de 40-50%; Legea salarizării unice plasează cadrele didactice pe treptele inferioare de salarizare; Legea educaţiei este una dintre marile nemulţumiri, apreciată drept „neconstituţională”; măsurile Guvernului şi lipsa reacţiei din partea mai marilor ţării pentru cazul învăţătoarei Cristiana Anghel, aflată în greva foamei de peste 64 de zile. Profesorii ne-au declarat: „Nu mai vrem schimbare. Schimbare înseamnă pretextul cheltuirii de fonduri publice. Nu simţeam nevoia unei Legi a educaţiei. În alte ţări modificările se produc treptat, aşezându-se peste ceea ce există deja”. Profesorii dezaprobă politizarea masivă, titularizarea la nivelul şcolilor este considerată „o prostie” întrucât vor fi favorizaţi doar cei aflaţi în graţiile directorului, care are o anumită coloratură politică: „Va trebui să avem cu toţii culoarea politică a directorului?”. Anularea gradaţiilor de merit are ca scop descurajarea performanţei: „Vor ca noi să plecăm şi să avem o naţiune needucată, pe care să o manipuleze mai uşor”.
Cea mai mare nemulţumire se îndreaptă spre putere: „Presiunea sărăciei va fi mai puternică decât presiunea politică. Au profitat de bunul nostru simţ. Am înţeles, am răbdat, am plecat capetele, dar avem şi noi o limită”.

Protestul a cuprins circa 60% din învăţământul gălăţean

Exemplul corpului profesoral de la „Elena Doamna” a fost urmat treptat şi de alte unităţi şcolare, unde a fost întreruptă activitatea în totalitate. În altele, o parte dintre profesori au ţinut în continuare orele de curs. Astfel, în jurul orelor 13.00 circa 60% din învăţământul gălăţean se afla în grevă: Liceul „Elena Doamna”, Liceul „Traian”, Liceul „Dunărea”, şcolile generale 9, 12, 15, 25, 29, 31, 33, 38, 40, Măstăcani ş.a. Prim-vicepreşedintele SIP, Gabriel Şandru, a precizat că există situaţii în care oamenii ar fi dorit să se alăture protestelor, fiind la fel de nemulţumiţi, dar specificul activităţii i-a determinat să continue lucrul. Este cazul grădiniţelor, unde educatoarele au continuat activitatea, pentru ca părinţii să nu fie îngrijoraţi de situaţia copiilor lor.

monitoruldegalati.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.