spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Profesorii continuã greva: elevii din judetul Vaslui vin doar la câteva discipline la scoalã

- Advertisement -

AU ÎNCETAT ACTIVITATEA… A doua zi de grevã generalã în scolile din tarã. Elevii continuã sã stea acasã si sã vinã doar la orele profesorilor care nu s-au alãturat sindicalistilor. Negocierile nu au evoluat absolut deloc, ba mai mult, în prezent, nu existã niciun calendar de discutii ulterioare cu Guvernul. „Noi am iesit în spatiul public si am spus foarte clar cã ne dorim aceste întâlniri, dar vrem si solutii, nu doar întâlniri pentru a ne vedea si pentru a discuta, ceea ce se traduce, în opinia mea personalã, în faptul cã nu sunt interesati (n.r. guvernantii), nu-i intereseazã. Sunt nepãsãtori”, a spus George Purcaru, vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmânt. Evaluarea Nationalã la clasa a VI-a, programatã miercuri si joi, nu se va mai desfãsura, dacã profesorii nu vor renunta la grevã. „Câtã vreme este grevã generalã, nu putem discuta de sustinerea vreunei activitãti didactice de predare sau de evaluare, a spus Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie Spiru Haret”.

Prima zi de grevã în scolile din Vaslui a decurs conform planului anuntat de sindicalisti: cadrele didactice au venit de dimineatã în unitãtile de învãtãmânt la care sunt titulari, au creat comitetele de grevã si au stabilit mai multe detalii organizatorice. Greva a fost anuntatã în rândul elevilor de la sfârsitul sãptãmânii trecute, astfel cã multi dintre ei nu au mai venit astãzi la scoalã. Inspectoratul Școlar Judetean Vaslui a refuzat sã ofere cifre referitoare la numãrul profesorilor aflati în grevã generalã. „Avem date, însã sunt informatii interne, nu le putem face publice”, a declarat inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Judetean Vaslui, prof. Andrei Huiban. Potrivit liderului Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui, Sorin Țiplea, procentul cadrelor didactice aflate în grevã se ridicã la peste 70%. În unele grãdinite, prescolarii au participat la activitãtile programate în cadrul „Sãptãmânii altfel” sau „Sãptãmâna verde”, însã în altele pãrintii au fost anuntati sã nu îi aducã pe copii pânã când greva nu va înceta. Au existat, desigur, si cazuri în care comunicarea a fost mai deficitarã, pãrintii i-au adus de dimineatã pe copii la grãdinitã, însã apoi au fost nevoiti sã îi ia acasã. Majoritatea scolilor au câteva cadre didactice care au anuntat cã nu fac grevã si cã vor tine ore cu elevii dupã un program special. Spre exemplu, la Colegiul Economic „Anghel Ruginã” Vaslui, douã cadre didactice nu s-au alãturat grevei generale. „Noi suntem în „Sãptãmâna verde”, perioadã în care se desfãsoarã diverse activitãti cu elevii. Avem douã cadre didactice care nu fac grevã, astfel cã au venit si au desfãsurat activitãtile programate”, a declarat directorul Colegiului Economic „Anghel Ruginã”, prof. Alexandru Filip. De asemenea, si profesorii care au ore cu elevii de clasa a XII-a au continuat sã desfãsoare orele de pregãtire pentru examenul de Bacalaureat. Printre cei care nu au intrat în grevã generalã se numãrã si directorii unitãtilor de învãtãmânt. Acestia au misiunea de a-i supraveghea pe elevii care vin la scoalã.

Sindicalistii din învãtãmânt: „Nu suntem asistati social! Avem nevoie de salarii decente”

Sindialistii din învãtãmânt au transmis, printr-un comunicat de presã, cã, dacã solicitãrile lor nu vor fi luate în seamã de guvernanti, vor iesi masiv în stradã: „Nu avem nevoie de ajutoare sociale! Nu suntem asistati social! Avem nevoie de salarii decente! Nu am decis sã facem grevã peste noapte! Nu facem jocuri politice! Este greva oamenilor scolii, este greva celor peste 200.000 de angajati din învãtãmânt, care s-au sãturat de nepãsarea guvernantilor. Este greva celor care spun rãspicat: asa nu se mai poate! Acum, mai mult ca oricând, este important sã dãm dãvadã de unitate. Le multumim pentru sustinere si întelegere pãrintilor si elevilor! Atentie, însã, la manipulãrile si dezinformãrile de pe retelele sociale si cele care apar în spatiul public pe anumite site-uri! Facem apel atât la jurnalisti, cât si la membrii de sindicat, sã verifice informatiile la nivelul organizatiilor sindicatele teritoriale sau la federatiile reprezentative din învãtãmânt! De aproape doi ani tragem semnale de alarmã, organizãm actiuni de protest. Din anul 2021 si pânã în prezent, când s-a luat decizia declansãrii grevei, am avut urmãtoarele actiuni de protest: Atentionãm Guvernul României cã, dacã în perioada imediat urmãtoare nu se implicã serios în solutionarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învãtãmânt si nu vine cu propuneri care sã fie acceptate de membrii de sindicat, salariatii din educatie sunt hotãrîti ca, în paralel cu greva generalã, sã iasã masiv în stradã”, se aratã în comunicatul sindicalistilor.

Ministerul Educatiei: se lucreazã la elaborarea unor acte normative pentru salarizarea întregului personal nedidactic

Ministerul Educatiei a transmis ieri cã patru ministere lucreazã ca sã punã în acte normative propunerile fãcute duminicã de premierul Nicolae Ciucã, respinse de sindicalisti încã de duminicã: „Ministerul Educatiei împreunã cu Ministerul Muncii si Solidaritãtii Sociale, Ministerul Finantelor si Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care sã creeze cadrul legal pentru: salarizarea întregului personal nedidactic din învãtãmântul de stat, la nivelul grilelor prevãzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plãtit din fonduri publice, cu modificãrile si completãrile ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educatiei, aceasta înseamnã o crestere de circa 9% a salariului si un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, pânã la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învãtãmântul preuniversitar si 10.000 din învãtãmântul superior; acordarea unui bonus pentru profesorii debutanti; acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrati în unitãti de învãtãmânt din zone defavorizate. Mentionãm cã acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care îsi desfãsoarã activitatea în unitãti de învãtãmânt din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învãtãmântului preuniversitar, care se aflã, astãzi, la vot, în plenul Senatului României. Reiterãm faptul cã educatia reprezintã o prioritate nationalã pentru partidele aflate în actuala Coalitie de guvernare”, se aratã în comunicatul de presã transmis de Ministerul Educatiei.

Revendicãrile sindicalistilor: majorarea salariilor personalului din învãtãmânt, în conformitate cu importanta socialã a muncii prestate

Angajatii din învãtãmânt cer, în primul rând, majorarea salariilor personalului din învãtãmânt, în conformitate cu importanta socialã a muncii prestate. „Salariul profesorului debutant trebuie sã fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând sã se realizeze în mod progresiv, în raport de functie, studii, vechime si grad didactic”, au transmis sindicalistii din învãtãmânt. Celelalte revendicãri ale sindicalistilor sunt: instituirea regulii indexãrii anuale a salariilor personalului plãtit din fonduri publice, cu rata inflatiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic; acordarea sporurilor pentru conditii de muncã personalului din învãtãmânt; acordarea drepturilor prevãzute în legislatia în vigoare si contractele colective de muncã aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihnã suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnã neefectuat etc.); cresterea anualã a investitiilor în învãtãmânt, pentru îmbunãtãtirea bazei materiale si a infrastructurii; renuntarea la aplicatia EduSal si înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

19 COMENTARII

  1. Comentează pe aici numai foștii corigenți! Grea școală asta! Salariile sunt de mizerie intr-o tara politizată la maximum în care sunt posturi de plimbat hârtii de la un birou la altul! 4 ore pe zi ți se pare puțin sa lucrezi cu copiii? Este epuizant! Numai cine nu a predat niciodată își da cu părerea aiurea pe aici!

    • Nu comentează fosti corigenți. Sunt mulți care lucrează cate 8 ore / zi , chiar și mai multe și care sunt solicitați psihic . Multe dintre cadrele didactice nu ar rezista cate 8 ore /zi în alte domenii . Nu ne păcăliți asa ușor . Lăsați vrăjeală. Si tu iti dai cu părerea despre alții . Sunt multe alte domenii mult mai solicitante unde concediul nu este de 3-4 luni pe an. Lasa-te de acest job și mergi unde ,zici tu, ca se plimba hartii. Îți garantez ca te întorci la catedra ca n-ai sa rezisti. Habar n-ai cum muncesc alții dar îți dai cu părerea .

      • De ce nu te-ai făcut profesor? Ca sa fii profesor îți trebuie în primul rand tact pedagogic, multa răbdare, sa te umilești în fiecare zi în care copiii nu te ascultă și sunt din ce în ce mai obraznici pentru ca au acasă părinți care ii jignesc pe profesori, toți oamenii muncii au nevoie de educație, fără educație nu poți deveni decât infractor sau asistat social! 8 ore pe zi ale unui muncitor din punct de vedere psihic e nimic pe lângă 4 ore ale unui educator sau învățător, nu știi ce înseamnă să predai la cei mici!

    • Ovidutule nu mai mințiți in privința salariilor. L-am auzit pe unul dintre liderii voștri,Hadar, ca un profesor care e în prag de pensionare are 4000 si ceva. Minciuni !!! Are în jur de 6000 , unii mai mult. Voi , cei culti , aveți impresia ca noi nu știm care sunt salariile voastre . Ca doar voi țineți cursurile pe LUNA și nu știe nimeni . PINOCCHIO !!!

      • 16% din profesori au gradație de merit, pentru care cheltuie multi bani și aloca mult timp. 70% au dirigenție, dar le iese pe nas pentru tot ce trebuie sa facă pentru 5% în plus la salariu! Restul? Eu 26 ani vechime, am 3700 lei, gradul 1, fără nici o ora suplimentara! Și vu asta punct! Ca sunt care au peste 5000 e pentru ca au gradație de merit 16% din totalul personalului didactic și auxiliar!

        • Ovidutule poti demonstra? O sa te credem cand ne demonstrezi si o sa ne cerem scuze! Nu suntem absurzi. Dar eu cunosc un invatator -profesor cu vechime de 22 de ani și care mi-a spus ca are 5200 net.

          • Dacă are gradație de merit și bineînțeles gradul 1, sporul de dirigenție e logic sa îl aibă, foarte probabil atât are!

          • Dacă are gradație de merit și bineînțeles gradul 1, sporul de dirigenție e logic sa îl aibă, foarte probabil atât are! De ce nu înțelegeți ca nu toți avem gradație de merit care 25% în plus? Doar 16% din toți profesorii, educatorii, învățătorii/ toate secretarele, bibliotecarele și contabilele au! Restul de 84% au salarii mici! Eu asta vreau sa zic! Sunt oameni care îs obligați sa facă și altceva sa se întrețină! Gandeste-te la oamenii care predau la tara, șansele lor sunt infime sa ia gradația!

      • Ma bucur ca ești sincer . Nu înțeleg de ce Hadar a spus ca un profesor care se apropie de pensie are 4000 si ceva. Dacă se apropie de pensie are 35 de ani de vechime ,chiar și mai mult. Logic ,ar fi ca salariul sa fie mai mare decât a unuia cu 22 de ani, sa fie mai mare de 5000. Nu mai înțelegem nimic.

        • Pune 25% gradație de merit + 5% dirigenție. În total 30% în plus fata ce cel care se apropie de pensie. Eu zic ca ies cifrele!

          • Oricum, nu este normal ca un cadru didactic cu 5000-6000 sa primească 60% majorare. Eu cred ca trebuie sa se ajungă la o înțelegere, sa lase fiecare de la el , și guvernul si profesorii. 60 % este mult. Altii abia au 3700 , nu mai zic de cei cu salariul minim. De pensionari , săracii, nu mai zic. Inflația și scumpirile sunt pentru toți.

        • Cu alte cuvinte, cunoștința ta care are 5200 lei net salariu are în tara 35% dintre colegii lui care au 3700 lei net pe luna și alți 50% care au 4100 datorita dirigenției , sta la 22 de ani vechime! Nu ii judecați pe toti la fel! Gradația de merit solicita un efort mare timp de 5 ani și nu este sigura niciodată! Restul oamenilor au salarii mici. Recunosc ca, dacă ar avea toți salarii de peste 5000 de lei net la pește 25 decani vechime, fără nici un spor de dirigenție sau gradație de merit, atunci am fi nesimțiți și am fi meritat sa fim înjurați prin media! E o munca grea psihic, în fiecare zi suntem supuși la multe umilințe din partea mai multor factori! Hai sa ne vedem fiecare de treaba noastră și sa nu jignim categoriile sociale, asta au făcut toată viata lor cei ce vor sa ne dezbine, cei ce conduc tara, politicienii!

          • Sa știi ca mai sunt și alții care sunt supuși la umilințe si care au si o munca grea psihic. Stiu foarte bine ce zic , crede-ma. Stiu cum este sa muncești 8 ore/zi în conditii de solicitare psihica și nu este corect ca majorările sa fie doar pt. cadre didactice.

          • Fiecare se vede doar pe el , pe ceilalți nu. Problema pensionarilor este mai grava decât a cadrelor didactice. Deci trebuie sa existe o limita si pentru cadrele didactice.

  2. Nu este nicio manipulare pe rețelele de socializare. Chiar aveți salarii decente !!!!! Nu mai amăgiți parintii !! Voi chiar ne credeți prosti pe toți!

  3. De ce nu au protestat in pandemie xand au luat salarii intregi si au srat acasa 2 ani?
    Ei lucreaza 6 luni oe an, unii cate 4 ire pe zi.
    Multi dintre ei nu au nici o treaba. La examene iau note de 2 si 3.

  4. … și nimic privind programa școlară mega stufoasă, investiții în școli, scoaterea săptămânilor A+V , digitalizare, etc. Nimic,nimic 😒

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.