BANI Mii de profesori din judet vor primi, pânã pe 19 decembrie, pãrti importante din sumele câstigate prin procesele cu Guvernul. Unii câteva milioane vechi, altii însã zeci de milioane. Existã mari câstigãtori si mari perdanti. Nicolae Ionescu, fost inspector scolar, primeste aproape 70 de milioane de lei vechi, pentru cã a mers pe mâna sindicatului. Romel Vicol, fost director al Liceului “Stefan Procopiu”, pentru cã i-a plãcut sefia si nu s-a dat cu “cei multi”, nu primeste nimic. Sunt astfel rãzbunate nerespectarea Legii 221 din 2008 prin care dascãlilor li s-a majorat salariul cu 33,4%, a Legii 118 din 2010 prin care li s-a redus cu 25% salariu (în mod abuziv cu 25% fiind tãiati si banii de concediu), iar învãtãtorii îsi primesc banii pe orele de sport pe care le-au fãcut suplimentar, nefiind retribuiti. Imediat ce vor avea banii în conturi, primarii trebuie sã convoace consiile locale pentru aprobarea rectificãrilor si alocarea banilor cãtre dascãli.
Veste bunã pentru dascãlii vasluieni. Pânã pe 19 decembrie vor primi o mare parte din sumele datorate de Guvern în urma proceselor câstigate de sindicatele din învãtãmânt. Asta ca urmare a aprobãrii recente de cãtre Guvern a Ordonantei de Urgentã nr. 74 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2014 si unele mãsuri bugetare. În functie de vechime si grade, unele cadre didactice primesc si câteva milioane, dar altii primesc zeci de milioane. Existã mari câstigãtori, dar si mari perdanti. Sorin Tiplea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmânt, estimeazã la 10% proportia dascãlilor care ar fi putut fi beneficiari ai acestor sume acum, însã nu vor primi nimic, fie pentru cã nu au fost membri ai unui sindicat, fie pentru cã nu au îndrãznit sã dea de unii singuri Guvernul în judecatã. Nicolae Ionescu, doctor în istorie si fost inspector scolar, datoritã functiei, vechimii si gradelor, are de primit aproape 70 de milioane de lei vechi. Fostul director al Liceului “Stefan Procopiu” din Vaslui Romel Vicol, om cu fricã de partid si de stat, nu “s-a dat” cu sindicatul si nici nu a îndrãznit sã dea în judecatã Guvernul, asa cã nu primeste nimic. Prin aceste plãti sunt rãzbunate nerespectarea de cãtre Executiv a celebrei Legi 221 din 2008, prin care Parlamentul a aprobat majorarea salariilor tuturor cadrelor didactice cu 33,4%, dar si încãlcarea de cãtre acelasi Guvern a Legii 118 din 2010 prin care dascãlilor li s-a redus salariul cu 25%, legea nereferindu-se si la banii de concediu. Guvernul însã, în frenezia tãierilor, i-a tãiat dãscãlimii si din bani cuveniti pentru perioada de vacantã. În plus, învãtãtorii care au fost obligati sã sustinã si orele de sport în anii scolari 2010 – 2011 si 2011 – 2012, nefiind retribuiti suplimentar, au dat în judecatã Guvernul, în baza Legii Educatiei Nationale, Legea 1 din 2011, în care se specificã clar cã orele de educatie fizicã pot fi efectuate numai de cãtre profesori calificati. Aproape 500 de învãtãtori vasluieni au de primi acum echivalentul a 36 de ore la clasã, adicã un salariu.
“Depinde de cum se miscã primarii”
Subprefectul Mircea Gologan spune cã imediat ce vor avea banii în conturi, primarii trebuie sã convoace consiliile locale în sedinte de îndatã pentru aprobarea rectificãrilor de buget si alocarea sumelor cuvenite cadrelor didactice.
“Le-am trimis instructiunile primite de la Bucuresti. Depinde de primari cât de bine se vor misca. Ordonanta prevede ca rectificarea bugetelor locale sã se facã în regim de urgentã”, a spus Mircea Gologan.
Prin Ordonanta 74 În cadrul capitotului “sume defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor si municipiilor” judetul Vaslui a primit suma de 24.872 mii pentru “hotãrâri judecãtoresti pentru plata salariilor în unitãtile de învãtãmânt preuniversitar de stat”, iar la capitolul “sume defalcate din taxa pe valoare adãugatã pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, pe anul 2014” judetul Vaslui a primit 1,085 mii lei pentru “hotãrâri judecãtoresti pentru plata salariilor învãtãmântului special si a centrelor judetene de resurse si asistentã educationalã”. (Andrei POPESCU)