spot_img
3.9 C
Vaslui
30-nov.-2024
spot_img

Profesorii anunță noi proteste: “salariul nu reflectă importanța socială a muncii depuse de cadrele didactice”

- Advertisement -

NEMULȚUMIȚI… Angajații din învățământ reiau protestele. Aceștia vor picheta astăzi, 1 februarie, începând cu ora 12:00, sediul Guvernului. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de salarii, de neremunerarea orelor suplimentare, dar și de neacordarea sporurilor pentru condiții de muncă. “Federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ”, se arată în comunicatul de presă transmis ieri de cele trei sindicate ale personalului din învățământ – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală “Alma Mater”. În Vaslui, membrii Uniunii Sindicale “Didactica” și-au arătat de anul trecut nemulțumirile legate de salarii. Aceștia au pichetat pe 16 decembrie Instituția Prefectului, afișând pancarte cu mesaje precum “Demnitate, nu umilință”, “România Educată. Ai carte, nu ai parte!”, “Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale”.

Salariile din învățământ cresc anul acesta, în medie, cu 7%, potrivit Hotărârii de Guvern privind majorarea costului standard per elev în anul 2023. Nu este însă suficient, atât timp cât personalul nedidactic câștigă în jur de 1800-2300 lei pe lună. „Sunt categorii de personal care nu au mai beneficiat de nicio creștere salarială de aproxiamtiv patru ani, iar creșterile salariale pe care le-au aprobat guvernanții noștri sunt nesemnificative. Personalul nedidactic nu beneficiază de plata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru, nu primeste sporuri pentru condiții vătămătoare, desi toate categoriile de bugetari beneficiază de ele. Nu înțelegem de ce se discriminează această categorie, de ce nu i se acordă așa cum se acordă în Justitie, în Finanațe, Administrația publică locală?!”, declara, în luna decembrie a anului trecut, președintele Uniunii Sindicale “Didactic” Vaslui, prof. Sorin Țiplea.

Din cauza salariilor foarte mici din sistemul educațional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate”

La protestul de astăzi vor participa aproximativ 1000 de membri de sindicat. Potrivit celor trei federații din învățământ, acțiunea urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar și personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă: “Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1800-2300 de lei, iar creșterea inflației (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități au condus la creșterea gradului de sărăcire. În ceea ce privește salarizarea personalului didactic, nivelul salariilor stabilite de Legea-cadru nr.153/2017 pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și superior nu reflectă importanța socială a muncii depuse de cadrele didactice. Atragem atenția asupra unei situații îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educațional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puțini tineri aleg să profeseze în sistemul de învățământ, iar cei aflați la sfârșit de carieră aleg să se pensioneze”, se arată în comunicatul de presă al celor trei federații.

“Este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare”

De asemenea, potrivit acestora, în ultimii ani s-a ajuns la o situație revoltătoare: “se constată o creștere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unitățile de învățământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual. Nici la ora actuală, personalul didactic și nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condițiile de muncă. Mai mult, deși sunt numeroase situații când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariații nu sunt remunerați pentru munca suplimentară depusă, deși acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă. În acest context, federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior, consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ. De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații”, se mai arată în comunicatul de presă al celor trei federații.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

  1. Foarte bine, salariile sunt de mizerie, ca debutant castigi un salariu de 2300 lei.
    In conditiile de fata un tanar capabil nu va alege invatamantul ca profesie.
    Un paznic de scoala, un om de serviciu cu stundii medii castiga mai mult de cat un profesor cu studii superioare care zilnic are in grija 25 de elevi pe ora, cu toata activitatea specifica.!
    In timpul petrecut acasa ai de pregatit lectii, de corectat lucrari de facut fise de lucru, asta este munca de profesor.
    Pregătire pedagogica și didactica continua pe toata perioada de activitate cu examene de titularizare, definitivat, grade didactice, master etc
    E usor sa vorbesti din afara, dar nu multi realizeaza ce inseamna, pentru ca efectiv nu cunosc activitatea didactica.
    Sa nu uitam faptul ca unii parinti nu reusesc sa isi tina in frau propriul copil, dar mai ales sa faci asta ora de ora cu 25 de elevi, sa-i educi, si cel mai important sa ramana cu un bagaj de cunostinte necesar in asa fel in cat sa se realizeze in viata…
    Sunt multe de spus …
    O educatie corecta, temeinica si sanatoasa nu se obtine cu salarii de mizerie.

    • adevarul e ca nu stim multe dar de ce nu dați exemplu cu ce face un profesor într-o săptămână, luni, marți, etc, ca am impresia ca paznicul ala chiar prestează mult mai multe ore la munca decât un profesor
      Si la o adică de asta scoateți numai analfabeți pe banda, ca nu sunteți plătiți ? dacă vi se va da se remediază ceva ?
      Întreb si eu ca de obicei salariu mai mare se cere când se FACE ceva pentru care evident trebuie răsplătită munca nu când faci praf și mai vrei încă

      • Daca ai citit cu atentie ai fi vazut ce face un profesor zi de zi, dar cum se vede doar va place sa faceti senzatie din vorbe aruncate fara a citi macare pentru a fi in cunostinta de cauza !
        Vino te rog dumneata si da examen (sa il si promovezi cu nota pe masura) sa intri in invatamant sa prinzi ore pentru o catedra eventual in 2 scoli, sa faci naveta, sa fii capabil sa ii inveti pe elevi sa obtii performata, sa ii tii in frau pentru cei 2300 lei ca debutant !
        Cu atitudii de genul asta de a demigra totul vom ajunge in lipsa totala profesori si nu numai, dar dupa spusele celor ca dvs. nu este problema poate preda oricine la catedra fara sa aiba studii.
        Din pacare nu asa stau treburile daca stai si judeci limpede !

        • Daca trântiți doar argumente de astea și voi puteți s va cautați altceva de munca, va tine cineva legați?
          Din câte știu în orice societate care nu e bolnava la cap salariile se măresc pentru performante ,singurul argument cu care ar trebui sa veniți si la care as fi fost foarte curios, ca la mine de exemplu copilul învață acasă, la scoală învață praf și pulbere deci din perspectiva mea voi sunteți plătiți degeaba, si la treaba asta voiam eu sa-mi argumentați necesitatea măriri salariilor nu la „oricine poate sa vina” ca e normal sa poată veni oricine cum e normal si sa plece cine nu prestează, munca, nu tăiat frunze la câini, ca tăiat frunze la câini poate oricine si tot ei sunt cei care nu se dau duși ca.. veniți voi, venim, valea

          • Tu esti nemaipomenit daca copilul tau invata cu tine acasa la toate materiile si faci PERFORMANTA, atat timp cat afirmi ca nimic nu invata la scoala atunci, nu il mai trimite la scoala..?.
            Apropo cand ai timp de predat acasa – asta daca si muncesti ?

          • Lucrez online, de acasă, dacă nu ar fi obligatoriu nici nu l-as mai trimite.
            Degeaba se duc, trebuie sa fac de la zero lecțiile iar acasa, si după ce ca nu învață nimic le pun și numai 10 pe linie când eu știu prea bine ca copilul meu e maxim de 8 nici într-un caz nu-i de 10

      • Dar la Primărie ce fac de au salarii triple decât cele din învățământ? Se plimbă pe holuri și vă țin sub umbrelă și pentru o hârtie te plimbi de-ți vine Crăciunul.

    • Mădălina, după greselile pe care le-ai facut in acest comentariu, nu meriți nicio mărire de salar, nimic.
      Ar trebui sa-ti fie rusine!
      Uite asa, cine sa ne invete copiii?
      …dar salarii cat mai mari vreti! Vacanțe…vacante…tichete…si zilnic câte 4-5 ore la scoala….trai…si aveti pretenții….

  2. …..trebuie întrebați ce fac concret pentru salariile pe care le au ( plus tichete de vacanta .etc ) si care este rezultatul muncii lor ! ?

  3. Asa este ,salariul bu reflecta munca, mai trebuie tăiate salariile. La ce munca depun ăștia și ce rezultate au trebuie dați afară. Sâmbăta duminica liber au câteva ore pe zi ,vacanta la Paști Crăciun toată vara libere legale punți între libere ,vauchere de vacanta etc etc iar ei nu își dau interesul ca să aibă prosti la pregătire pe bani mulți și neimpozitati. Bine ca pun taxe și impozite pe munca ospătari lor dar pe meditații NU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.