spot_img
spot_img
5.7 C
Vaslui
20-ian.-2025

Profesori fara salarii, dar amenintati cu desfacerea contractului de munca

- Advertisement -

Cadrelor didactice botosanene li s-a umplut paharul rabdarii. Neacordarea salariilor pe luna februarie a dus la proteste in scolile botosanene. Elevi trimisi acasa, cadre didactice ramase in cancelarii in timpul in care ar fi trebuit sa fie la catedra, acesta a fost tabloul din mai multe scoli ale judetului, ieri, de la primele ore ale diminetii, acolo unde dascalii au refuzat sa mai intre la ore.

Lideri de sindicat acuzati ca au instigat profesorii

Ieri dimineata, la ora 8.00, cadrele didactice de la Colegiul „Mihai Eminescu” au venit la unitate, dar nu au intrat la ore. Au ramas in cancelarii. „Nu intram la ore, este decizia unanima a colegilor mei, care nu au fost instigati de nimeni. Au fost facute acuzatii asupra mea ca i-as fi instigat eu si celalalt lider de sindicat pe colegii mei sa nu intre la ore. Doamna director a fost sunata de catre ISJ, acesta de Minister, pentru a face dovada calitatii mele de lider si sa analizeze daca s-au pus presiuni asupra colegilor”, a declarat Alina Voinea Axinte, liderul sindical SIP de la Colegiul Eminescu.

Constantin Lohan, liderul LSI, sustine ca este solidar cu actiunea colegilor, care nu este pe linie sindicala. Si conducerea unitatii scolare sustine ca nu au fost facute presiuni pentru a se renunta la actiunea de protest.

„Nu s-au facut nici un fel de presiuni. Nu am anuntat elevii sa ramana acasa pentru ca am sperat ca o sa se rezolve situatia. Sunt directorii si inspectorii, personalul didactic auxiliar si nedidactic, care nu au semnat pentru protest. Vom trimite copiii acasa la 9.00”, a declarat Loredana Botezatu, directorul Colegiului Eminescu, la primele ore al diminetii de ieri.

«Este un furt pe fata»

Si elevii de la Colegiul National „A.T. Laurian” au plecat de la scoala dupa mai putin de o ora de la venirea la scoala. Decizia de a protesta a cadrelor didactice a fost pusa in practica dupa o ultima discutie cu conducerea unitatii scolare.

„Elevii au fost anuntati sa plece acasa, sunt cativa colegi, cei care nu pot opta pentru greva. Vom continua protestul pana cand vom primi banii pe carduri. Este un furt pe fata din buzunarul nostru ceea ce se intampla”, a declarat Corneliu Rusu Apopei, lider SIP la Colegiul „A.T.Laurian”.

Nemultumirea este cu atat mai mare cu cat situatia nu este fara precedent, avand in vedere ca si luna trecuta salariile au fost acordate cu intarziere.

Au fost facute si presiuni asupra liderilor sindical. „Sunt niste pretexte pentru a demonstra ca greva este ilegala. Nu dorim greva de dragul grevei. Noi nu suntem asistati social. Avem niste drepturi si luptam pentru ele”, a spus Lucia Ciubotari, liderul LSI al Colegiului Laurian.

Conducerea unitatii a refuzat orice comentariu cu privire la actiunea angajatilor.

Centrul bugetar Economic: inca 6 miliarde lei pentru plata salariilor

Nemultumire si elevi trimisi acasa si la Colegiul Economic „Octav Onicescu”. Si aici cadrele didactice au refuzat sa intre la ore.

„Este decizia colegilor de a nu intra la ore. Vineri a fost inregistrata solicitarea lor, sunt 49 de cadre didactice care au luat aceasta decizie de incetare a activitatii pana la acordarea drepturilor salariale pentru luna februarie”, a spus Ioan Hutanu, directorul Colegiului Economic. Plata salariilor trebuia facuta pe 9 martie.

Din cei 602.540 lei necesari pentru plata salariilor pe intreg centrul bugetar, in cont erau ieri 10.960 de lei.

Protest si in unitatile dorohoiene

Actiunea de protest a continuat ieri si la Colegiul „Ghica” dar a fost declansat si la Grupul Scolar „Regina Maria” din Dorohoi.

„Este vorba despre aproximativ 4 miliarde de lei vechi pentru trimestrul I sau 47 de miliarde pentru toate unitatile de invatamant pana la finele anului”, a spus Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi.

Liderii sindicatelor din educatiei sustin ca angajatii fiecarei unitati scolare au decis care va fi forma de protest pe care o doresc. Cat despre presiunile facute de Ministerul Educatiei prin Inspectoratul Scolar si directori, liderul LSI Liviu Axinte, sustine ca sunt ilegale.

Primaria, luata cu asalt de cadrele didactice

La amiaza, aproximativ 200 de cadre didactice au venit la Primarie pentru a cere audienta primarului municipiului. Cadre didactice de la colegiile Eminescu, A.T. Laurian, Octav Onicescu, liceele Pedagogic, Stiinte ale Naturii si Scolile nr. 7, 8 si 11 au decis sa se inscrie in audienta la Catalin Flutur. Acestea au asteptat minute bune pana unul dintre referentii primariei a luat datele necesare audierii.

In timpul in care au asteptat, cadrele didactice si-au aratat nemultumirea de modul cum sunt tratate. Mai mult de atat, au fost revoltate si pentru ca, in timpul protestului, primarul municipiului ar fi trecut pe langa ele fara sa opreasca si sa le asculte pasurile. Raspunsul primit a fost ca vor fi intra in audienta pe 5 aprilie.

„Suntem tratati in bataie de joc. Nu se poate asa ceva. Am dat votul nostru unui primar care acum isi bate joc de noi si nu ne ia in seama. Nu vrem decat salariul nostru pentru care am muncit”, au fost cuvintele celor veniti la primarie.

„Nu stiu daca ati intrat sa vedeti, dar ni s-a spus de la Registratura ca asta ar fi o sicana, ca nu stiu cum poate sa primeasca in audienta pe toata lumea. Poate ar fi fost o solutie sa plateasca salariile si nu ar mai fi nevoie de audiente acum”, a declarat Corneliu Rusu Apopei.

Protestatarii, amenintati cu desfacerea contractului de munca

Unii profesori au sustinut ca ar fi fost amenintati de conducerile unitatilor cu desfacerea contractelor de munca daca nu se vor prezenta timp de trei zile la serviciu.

„Cand se termina coada, mergem la scoala pentru ca programul meu se incheie la ora 14:00 si dupa cum ne-a explicat directiunea, care este de partea legii, nu ca si noi, care incalcam legea, daca nu suntem prezenti la serviciu trei zile, ne pot desface contractele de munca. Partea proasta pentru ei este ca noi vom fi prezenti. Nu vom tine orele, pentru ca nu pot sa tin ore neplatit. Dar pot fi prezent”, a mentionat liderul SIP de la Laurian.

«Invatamantul se face la catedra, in salile de clasa»

O delegatie formata din patru lideri sindicali din scoli a fost primita la discutii de prefectul Cristian Roman. Acesta din urma sustine ca nu stia ca in educatie nu s-ar fi platit salariile.

„Invatamantul se face la catedra, in salile de clasa. Astazi am aflat ca, intr-adevar, oamenii astia au o problema, ca nu au luat deloc salariile. Nu e vorba de diferentele provenite prin hotarari judecatoresti, ci e vorba cu adevarat de faptul ca nu si-au luat salariile si nu au alocare bugetara pentru acest lucru”, a declarat Cristian Roman.

Dupa discutiile cu prefectul judetului, liderii sindicali sustin ca vor discuta cu colegii pentru lua o decizie. Cele mai multe cadre didactice venite ieri la Prefectura sustineau ca  nu vor intra la ore nici astazi, neavand incredere in nicio promisiune din partea sefilor judetului.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.