MEDIOCRI Mai bine de jumãtate dintre profesorii vasluieni care au participat la examenul de Definitivat din acest an nu au promovat. Acest rezultat scoate în evidentã slaba pregãtire a unor dascãli care se prezintã zi de zi în fata elevilor, la catedrã. Situatia este mult mai slabã comparativ cu cea de anul trecut, când procentul de promovare a fost de peste 51%. În acelasi timp, procentul este sub media nationalã, 46,25%. De asemenea, nu a fost obtinutã nicio notã de 10, punctajul cel mai bun fiind al unui profesor de Educatie Muzicalã. Acesta a fost notat cu 9,65. Cea mai micã notã s-a înregistrat la Economie, unde un candidat nu a reusit sã obtinã nici mãcar 4 puncte.
Potrivit informatiilor postate pe site-ul Ministerului Educatiei, doar 67 din totalul de 166 de candidati din judetul Vaslui care au sustinut examenul e Definitivat au promovat, adicã 40,36%. În judetul Vaslui s-au înscris la Definitivat 262 de candidati, însã doar 231 s-au prezentat la proba scrisã. Dintre acestia, 65 au ales sã se retragã dupã ce au fost pusi fatã în fatã cu subiectele. Cei mai multi dintre curajosii care au ales sã-si încerce norocul si sã rezolve subiectele au picat examenul care s-a dovedit a fi mult peste puterile acestora. Rezultatul de anul acesta este mai slab decât cel din 2014, diferenta de procente în ceea ce priveste promovarea fiind de peste 10%. Doar 67 de candidati s-au pregãtit suficient de bine si au luat note peste 8.
Opt note sub 5
91 de candidati au reusit sã obtinã note cuprinse între 5 si 7,99. Spre rusinea lor, opt dintre profesori nu au fost în stare sã obtinã nici mãcar nota 5, cu toate cã unii au si 5 ani vechime în învãtãmânt. Este greu de înteles cum a fost posibil ca aceste cadre didactice sã treacã de inspectia specialã la clasã cu nota 10. Gabriela Puflea de la Liceul Tehnologic “Petru Rares“ din Bârlad a luat cea mai micã notã, 3,80, la disciplina Economie. Simona Vicol de la Scoala Gimnazialã nr.1 sat Stãnilesti a obtinut 4,55 la Educatie Fizicã, desi are trei ani vechime la catedrã. Si la Limba si literatura românã unii profesori au dat-o în barã. Nicoleta-Cristina Deliu, profesor la Scoala Gimnazialã nr. 1 din Sãlceni, a fost notatã cu 4,20. Desi este profesor de Geografie, Gina Pruteanu de la Scoala Gimnazialã “Stefan Ciubotãrasu” din Lipovãt a obtinut la aceastã materie doar 4,75. Note rusinoase s-au înregistrat si în rândul educatoarelor si învãtãtoarelor. Astfel, Marinela Hizan de la Scoala Gimnazialã nr.1 din Cretestii de Sus, educatoare cu cinci ani vechime, a obtinut 4,15 la Definitivat. În aceeasi situatie este Elena Mãdãlina Nãstase de la Scoala Gimnazialã “Horia Stamatin” din Bogdãnesti care a obtinut 4,55. Olguta Elena Comirgean este învãtãtoare la Scoala Gimnazialã “George Tutoveanu” din Bârlad si a obtinut 4,40. O altã învãtãtoare de la Scoala Gimnazialã “Maresal Constantin Prezan” din satul Dumesti a obtinut 4,60. Este vorba despre Geanina Elena Comindaru.
Nicio notã de 10
Spre deosebire de anul trecut, când au fost obtinute mai multe note de 10, anul acesta niciun candidat nu a primit notã maximã. Au fost 10 note peste 9, iar cel mai bun rezultat l-a obtinut Sebastian Epure, profesor de Educatie Muzicalã de la Scoala Gimnazialã de Arte “N. N. Tonitza”. Acesta se poate mândri cu nota 9,65. Pe locul al doilea s-a clasat Mihai Bogdan Damian, profesor de Religie Ortodoxã la Scoala Gimnazialã nr. 1 din Pogana, care a obtinut 9,50. În top este si Cristina Tãrnãuceanu, cu nota 9,45, de la Grãdinita cu Program Prelungit nr. 19 din Vaslui. Note peste 9 au obtinut si Daniela Nicoleta Predescu (9,35), Ionut Bogdan Severin (9,35), Sebastian Florin Nechifor (9,30), Adrian Olaru (9,30), Andrei Ignat (9,30), Cristina Maria Bucur (9,05) si Corina Daniela Vânã (9,05).
Au fost obiective subiectele si baremele?
FSLI a cerut Ministerului Educatiei sã verifice modul în care s-au formulat subiectele de la examenul de Definitivat din acest an, dar si baremul de corectare, dupã ce mai multi profesori au sesizat o neconcordantã în cazul subiectului III la Psihopedagogie. La nivelul judetului Vaslui nu au fost fãcute astfel de plângeri. “Nu avem o informare cu privire la numãrul de cadre didactice care au fãcut sesizãri si nici din ce judete provin. La noi, în mod direct, nu a venit nimeni sã ne spunã cã subiectele nu au fost formulate corect sau cã baremele nu au fost corecte”, a declarat Sorin Tiplea, liderul FSLI Vaslui.