Profesori si factori de decizie ai Liceului Tehnologic „Ion Mincu” Vaslui, membrii ai Asociatiei pentru Tineret „Ion Mincu – Mileniul III”, au participat la cursurile de formare intitulate „LICK (Language integrated content kit) – Capacity Building in Migration and Employability” si „Capacity Building In Employability & Entrepreneurship” în York, UK, în perioadele 29 septembrie – 05 octombrie, respectiv 20-26 octombrie 2013.
Cursurile au fost finantate de Consiliul Britanic si de Agentia Nationalã din Marea Britanie prin programul „Tineret în Actiune” si au fost sustinute de formatori cu o vastã experientã în activitãti de învãtare non-formalã, doamnele Sue Dudill si Tsveti Zaharlieva, din partea Organizatiei Non-Guvernamentale Wild Cherry Training & Education din York, UK.
„LICK (Language integrated content kit) – Capacity Building in Migration and Employability”
Pentru cei 26 de participanti din 11 tãri diferite, cursul a oferit posibilitatea de a dezbate si discuta despre migratie si lipsa locurilor de muncã la nivel european. Reprezentanti din Armenia, Marea Britanie, Spania, Italia, Macedonia, Kosovo, Bulgaria, Moldova, Serbia, Polonia si România au împãrtãsit informatii si experiente legate de tema cursului si si-au propus colaborãri viitoare în scopul creãrii de modalitãti inovatoare în lucrul cu tinerii si îmbunãtãtirea proiectelor si realizãrilor tinerilor în ceea ce priveste locul de muncã.
„Capacity Building in Employability & Entrepreneurship”
Cursul a avut ca obiective principale dezvoltarea abilitãtilor antreprenoriale în vederea initierii si desfãsurãrii propriilor afaceri, dar si dezvoltarea competentelor de exprimare în limba englezã. Au beneficiat de acest curs de formare 27 de participanti din sapte tãri europene: Anglia(4), Franta(3), Italia(1), Spania(5), Croatia(6), Bulgaria(3) si România(5). Printre activitãtile desfãsurate în timpul celor cinci zile de curs s-au numãrat: vizita la Primãria orasului York, unde participantii au fost întâmpinati de consilierul Julie Gunnell si de şeriful York-ului, care au fãcut o scurtã prezentare a institutiei pe care o reprezintã si au rãspuns la întrebãrile participantilor; Seara Interculturalã, unde participantii din fiecare tarã au adus ceva din specificul tãrii pe care o reprezintã; exercitii de exprimare în limba englezã si realizarea unor proiecte antreprenoriale. Prin participarea la aceste cursuri, profesorii români au avut privilegiul de a-si lãrgi orizontul cultural prin contactul direct cu reprezentantii celorlalte tãri, care au împãrtãsit aspecte din experienta lor de viatã. Totodatã, si-au îmbunãtãtit considerabil competentele de exprimare în limba englezã si au cunoscut potentiali parteneri europeni pentru proiecte internationale viitoare.