În perioada 18 – 29 iulie 2011 Elena Mustatã, profesor de limba si literatura românã- limba si literatura francezã la Grupul Scolar Industrial “Ion Mincu”, a participat la stagiul de formare “Stage de perfectionnement en langue française”, curs organizat de Universitatea “Accent Français” din Montpellier, Franta. Participarea la acest stagiu de formare a fost posibilã datoritã finantãrii nerambursabile acordate de Agentia Nationalã pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formãrii Profesionale în cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 pentru efectuarea unei activitãti de formare continuã Comenius.
Stagiul de formare s-a axat pe necesitatea cunoasterii unei limbi strãine si în special a studierii limbii franceze în liceele noastre. Pe parcursul tuturor activitãtilor (activitãti frontale, ateliere de lucru, ore de curs, prezentãri PPT, exercitii/aplicatii în cadrul grupurilor de lucru, evaluare si interevaluare) desfãsurate în cadrul acestui stagiu de formare, accentul a fost pus pe aptitudinile de a lucra într-o manierã diferentiatã cu elevi cu dificultãti, provenind din medii defavorizate dar si cu elevi apartinâd minoritãtilor. În cadrul acestui curs s-a urmãrit îmbogãtirea vocabularului prin achizitii de termeni argotici si neologisme, s-a urmãrit dezvoltarea aptitudinilor cursantilor în lucrul cu elevii pe grupe sau ateliere de lucru. S-au studiat noi metode de predare a gramaticii si nu numai, dar si de evaluare a elevilor în functie de nivelul fiecãrui elev.
„ Acest stagiu de formare mã va ajuta foarte mult în activitatea mea de profesor de limba si literatura francezã deoarece formatorii francezi ne-au ajutat sã descoperim noi teme de discutii precum: strereotipurile din limba francezã, problemele interculturale, rolul profesorului în a determina elevul sã învete limba francezã, evaluarea clasei dar si a profesorului, piata muncii si necesitatea învãtãrii unei limbi de circulatie internationalã.
Am aflat noi modalitãti de exploatare a BD (benzi desenate), a internetului, a cântecelor franceze dar si metode de îmbinare a teatrului cu lectiile de limba francezã” a declarat prof. Elena Mustatã.