spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Profesor lider de sindicat fără ore predate, dar recompensat cu salariu de merit timp de şase ani

- Advertisement -

Cel mai longeviv şi cunoscut lider de sindicat al ultimilor ani, profesorul Constantin Cernica, între timp ieşit la pensie, a încasat salariu de merit timp de şase ani de zile deşi nu şi-a exercitat efectiv profesia de cadru didactic. Mai mult, din documentele oficiale nu reiese nici o minimă respectare a procedurii de acordare a salariului de merit, care se oferă în baza unor performanţe, toate aceste aspecte fiind sesizate Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Procurorii au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală, s-a dispus apoi scoaterea de sub urmărire penală, după care a urmat o nouă dispoziţie a începere a urmăririi penale, care a desfiinţat-o pe prima.

Şeful de sindicat, degrevat de activitatea de profesor, dar nu şi de salariul de merit

După cum arată actele negru pe alb, în timp ce era preşedinte al Sindicatului Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret” Suceava, Constantin Cernica a fost recompensat cu salariu de merit timp de şase ani, în perioada 1 ianuarie 2002-1 ianuarie 2008. El era profesor titular la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava, însă, fiind lider de sindicat, a fost degrevat de activitatea didactică. Deşi nu a predat efectiv ore, el a încasat regulat acest salariu de merit, destinat în general profesorilor care au rezultate deosebite. Legea nu condiţionează în mod expres acordarea salariului de merit de susţinerea orelor de curs, însă există o procedură care trebuie că justifice încasarea acestor bani, procedură care, au constatat procurorii, nu a fost îndeplinită.

Directorul care a semnat, cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice

Procedura implică o solicitare din partea cadrului didactic, un raport de autoevaluare din partea acestuia şi mai ales o evaluare în baza unei fişe elaborate de Inspectoratul Şcolar, pe baza unor criterii cum sunt rezultatele obţinute în pregătirea elevilor, implicarea în anumite proiecte, performanţe în pregătirea elevilor distinşi la concursuri, pregătirea loturilor olimpice etc. După cum au constatat procurorii „din dosarul cauzei nu reiese dacă această procedură de acordare a salariului de merit a fost urmată în ceea ce priveşte salariul de merit acordat profesorului Cernica Constantin din cadrul Colegiului Naţional de Informatică <Spiru Haret> Suceava”. În aceste condiţii, faţă de profesorul Lucian Lungu, care, în calitate de director al Colegiului de Informatică, a semnat pentru acordarea salariului de merit începând cu 1 ianuarie 2007 şi până pe 1 ianuarie 2008, perioadă vizată deocamdată de anchetă, procurorii au decis începerea urmăririi penale, sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Constatare prim-procuror. Anchetă incompletă şi redeschiderea cercetărilor

Semnele de întrebare din acest caz continuă şi pe masa procurorilor. După ce s-a început urmărirea penală faţă de fostul director Lucian Lungu, în 8 mai 2012 procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus scoaterea de sub urmărire penală a învinuitului. Pe 19 iunie 2012, prim-procurorul Parchetului de pe Lângă Judecătoria Suceava, Mariana Greţcan, a constatat că cercetările poliţiştilor care s-au ocupat de caz şi confirmate de colegul său procuror sunt incomplete. Prim-procurorul a dispus redeschiderea cercetărilor şi reluarea urmăririi penale faţă de Lucian Lungu, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Poliţiştii care s-au ocupat de caz au primit un termen de 30 de zile în care trebuie să completeze cercetarea conform dispoziţiilor procurorului şi să propună o nouă soluţie.

Reclamaţii privind neregulile din învăţământ de ani de zile – nici o finalitate

Fără legătură directă acest caz, putem remarca faptul că multe din presupusele nereguli din învăţământul sucevean, semnalate organelor abilitate, au prins praf în sertarele anchetatorilor. În 2006, în urma unor plângeri depuse de adjunctul de la acea vreme al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Niculai Barbă, a izbucnit un imens scandal legat de ascunderea unor posturi de titularizare şi oferite apoi cu dedicaţie, ori de schimbarea peste noapte a notelor unor candidaţi respinşi. Într-un alt caz, în mai 2011, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de directoarea Colegiului Alimentar Suceava, Crăiţa Buda Niga, sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu, pentru acordarea unor sporuri de ecran (timp petrecut în faţa calculatorului) duble faţă de cât prevede legea. Din informaţiile pe care le avem, ambele cazuri au rămas cel puţin deocamdată la nivelul amintit. Mai exact, reclamanţii nu au mai primit nici o înştiinţare privind derularea ulterioară a cercetărilor. De notorietate a mai rămas şi cazul din 2006 de la acelaşi Colegiu Alimentar Suceava, când mai mulţi elevi de la „Fără frecvenţă” au fost promovaţi în an terminal şi au putut da bacalaureatul în baza unor note fictive. Ulterior, 18 profesori implicaţi au fost sancţionaţi administrativ cu amenzi, scăpând destul de dubios de răspunderea penală după ce au pus notele acordate fictiv pe seama unor erori. Cert este că profesorii au scăpat cu amenzi, iar dispoziţia de anulare a diplomelor de bac obţinute fraudulos în 2006 încă se află pe rolul instanţelor de judecată.

www.monitorulsv.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.