spot_img
spot_img
7.3 C
Vaslui
20-nov.-2024
spot_img
spot_img

Profesor din Huși, condamnat la închisoare după ce a lovit un elev!

- Advertisement -
VIOLENT… Dascălul și-ar fi ieșit din fire pentru că elevul de clasa a VII-a făcea gălăgie, motiv pentru care l-ar fi lovit cu pumnul în cap pe băiat. (foto: elevul si bunica lui)

VERDICT… Șoc în învățământul vasluian! Instanța Judecătoriei Huși a condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, un profesor de la o școală gimnazială din oraș, acuzat de „abuz în serviciu”. Dascălul și-ar fi ieșit din fire pentru faptul că un elev de clasa a VII-a făcea gălăgie, motiv pentru care l-ar fi lovit cu pumnul în cap pe băiat. Familia minorului ar fi aflat de pe grupul de părinți ce s-a petrecut și bunica a mers grabnic la școală. L-a întâlnit pe copil plângând și l-a dus la spital, întrucât puștiul se plângea că îl doare capul. Cadrele medicale au considerat că elevul trebuie să stea o noapte internat și să primească tratament. Profesorul de Biologie, Cătălin Nacu, și-a recunoscut vina și a precizat că regretă gestul făcut într-o clipă de furie. Conducerea școlii l-a mustrat în scris după ce a fost sesizată asupra cazului, numai că familia băiatului a considerat dojana colegilor ca fiind prea blândă, așa că nu a vrut să renunțe la plângerea depusă la Poliție și la dosarul trimis ulterior în judecată. După 2 ani de termene în acest proces, instanța, iată, dă o sentință ce stârnește fiori reci dascălilor care, pentru o greșeală făcută în activitate, fie ea și recunoscută, și regretată, pot ajunge să fie condamnați în procese penale. Profesorul în cauză are însă la dispoziție 10 zile pentru a ataca prin Apel hotărârea de fond de la Huși și, așa cum spune legea, prezumția de nevinovăție primează până la o hotârâre definitivă și irevocabilă. De partea cealaltă, rudele băiatului rămân ferm pe poziție și spun că niciun părinte nu trimite copilul la școală, ca să fie educat… cu bătaia.

După doi ani de termene și câteva amânări ale pronunțării, instanța Judecătoriei Huși a luat ieri o hătărâre, în procesul în care un profesor de la o școală gimnazială din oraș a fost judecat pentru „abuz în serviciu”. Sentința i-a luat pe mulți prin suprindere. Judecătorii l-au condamnat pe profesorul de Biologie la un an și șase luni de închisoare și, chiar dacă s-a dispus suspendarea pedepsei, cu termen de încercare de doi ani, precum și cu efectuarea de 60 de zile de muncă în folosul comunității, ori la societatea de curățenie a orașului, ori la „Spații Verzi”, însuși conținutul pedepsei arată că judecătorii au fost fermi. „Violența în școli cunoaște în România cifre alarmante și judecătorii știu asta. Indiferent de cine sunt autorii faptelor, elevi sau cadre didactice, asemenea situații trebuie să înceteze. Suntem în 2023, în Uniunea Europeană, așa că nu mai educăm cu bățul, cu palma, cu pumnul. Evident, copiii trebuie învățați de acasă ce înseamnă respectul față de cadrele didactice, căci altfel nu se ajunge nicăieri. Ne vom bate noi. Aici, probabil, s-a luat în calcul reacția disproporționată a profesorului față de un copil de 14 ani, care era doar gălăgios”, cred avocații.

Toată situația care, aparent, putea fi stinsă în cadrul școlii, a dus la un proces penal, care a culminat cu o condamnare de un an și șase luni de închisoare cu suspendare

După ce bunica elevului aflat în 2021 în clasa a VII-a a reclamat incidentul la conducerea școlii, profesorul și-a recunoscut vina, inclusiv în fața colegilor din unitatea de învățământ, care au avut de luat și o decizie într-o comisie de disciplină. Dascălul și-a exprimat regretul pentru ieșirea necontrolată, iar colegii au considerat că aplicarea unei mustrări scrise e suficientă pentru ca, pe viitor, acesta să nu mai repete gestul. Familia copilului însă a considerat sancțiunea prea blândă, așa că a mers mai departe cu plângerea depusă la Poliție. Dosarul a ajuns la parchet și, ulterior, în instanță. Ceea ce i-a deranjat cel mai mult pe membrii familiei băiatului este faptul că, pe lângă lovitura primită, profesorul i-ar fi spus cuvinte grele copilului, care avea o situație aparte. Era crescut de bunica, iar mama muncea din greu peste hotare, așa cum se întâmplă în multe familii de hușeni. Băiatul fusese în străinătate cu mama o perioadă, dar revenise în orașul natal, că nu s-a putut acomoda printre străini. Bunica îl iubește enorm și vrea să compenseze lipsa mamei de lângă el, așa că a fost cu atât mai dureroasă pentru ea situația că profesorul l-a bătut, cu cât dascălul i-ar fi reproșat băiatului, de față cu toți copiii, faptul că era revenit recent din străinătate etc. Toată situația însă, care, aparent, putea fi stinsă în cadrul școlii, a dus la un proces penal, care a culminat cu o condamnare de un an și șase luni de închisoare cu suspendare, dar și 60 de zile de muncă în folosul comunității, precum și obligarea profesorului de a achita părții vătămate 1.500 lei, cheltuieli judiciare, precum și alți 1.200 lei, cheltuieli judiciare către stat. Dascălul despre care colegii spun că este un cadru didactic bun, cu rezultate în activitate, la olimpiade și concursuri școlare, are însă posibilitatea să formuleze Apel în 10 zile față de hotărârea de la Huși, în caz că o consideră nedreaptă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Hoooo…hooooo.uai, înțeleg că profesorul și-a ieșit din minți, dar nu-i dai cu pumnul in cap la un copil, sa fie clar.
    Pe timpul comunismului, mai luai peste palme cu rigla, te mai lua de perciuni, dar să-i dai cu pumnul in cap unui copil, eu nu am auzit. De ce nu ia dat și un pumn in gura, un picior după cap, karate tata…că e permis🤕
    Ai copii idioți și destrăbălați in clasa, informezi handicapatu de părinte care la „educat”, nu faci pe Brusleee cu el.

  2. Din imaginea prezentata in articol ,bunica este o boanghina idioata ,care nu are mai multa scoala decat nepotul sau .Domnilor profesori sa va aduceti aminte de proverbul romanesc ,,„Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești.”

  3. Judecatorii si procurorii lasa in libertate sau iarta infractorii care fura de la gura copiilor mancarea si pentru un drac de copil care te face sa-l dai de pamant ca ma-sa si tac-su n-au fost in stare sa-l educe , dau puscarie. Halal justitie.

  4. Cum naiba a putut judecătorul să dea asemenea pedeapsa, să umilești un profesor trimitandu-l la dat cu matura la spații verzi? Era suficient o amendă, cum naiba a calculat judecătorul pedeapsa dacă a avut nevoie de îngrijiri medicale o singură noapte? A greșit și profesorul, dar și comportamentul copiilor în școală este eșecul celor de acasă. La școală copiii se duc sa învețe, nu la distracție și sfidat profesorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.