spot_img
spot_img
3.8 C
Vaslui
21-ian.-2025

Profesoara Margareta Paicu s-a stins din viatã: „un om si un dascãl minunat”

- Advertisement -

DOLIU… Profesoara de istorie Margareta Paicu s-a stins din viatã în urma unor probleme de sãnãtate, la vârsta de 86 de ani. Vestea a fost anuntatã în spatiul public de apropiati ai acesteia: „doamna profesoarã a plecat într-un loc mai bun poate. Odihnã vesnicã!”. Zeci de fosti elevi ai profesoarei deplâng trecerea la cele vesnice a profesoarei Margareta Paicu. Iatã câteva dintre reactiile publicate în mediul online: „Dumnezeu sã o odihneascã în pace! A fost un om si un profesor minunat. Am avut-o si eu profesoarã si dirigintã la Liceul Mihai Eminescu, fost Gheorghe Gheorghiu Dej din Bârlad. Dumnezeu sã o odihneascã în pace!; A fost diriginta mea în liceu! Un profesor desãvârsit! Bunul Dumnezeu sa o aibã în paza sa! Amin! Condoleante familiei; Am avut o admiratie deosebitã pentru doamna profesoarã! Acuma, când i-a fost dat sã-si lase sufletul purtat de îngeri, îmi exprim regretul profund pentru pierderea unui om special! Dumnezeu s-o ierte si s-o aseze de-a dreapta Sa!.

În monografia Liceului „Mihail Kogãlniceanu”, profesorii Nicolae Ionescu si Marin Moronescu i-au fãcut un portret profesoarei Paicu: „S-a nãscut la 18 august 1938, în orasul Vaslui. A urmat cursurile primare la scoli din Vaslui si Sighet, pe cele gimnaziale la Scoala Generalã nr. 2 Vaslui, iar studiile liceale la Școala Medie nr. l (Liceul „Mihail Kogãlniceanu”- de azi, clasa a VIII-a) si la Școala Medie nr. 2 (azi Scoala „Mihai Eminescu”, clasele a IX-a si a X-a, dupã Reforma învãtãmântului din 1948, liceul functiona cu clasele VIII – X). A absolvit Facultatea de Istorie – Filosofie a Universitãtii „Al. I.Cuza”, Iasi, promotia 1960. A debutat ca profesoarã titularã de istorie la Școala Generalã Belcesti, judetul Iasi, în anul scolar 1960 -1961. Între anii 1961 – 1963 a predat, ca profesoarã suplinitoare, economia si filozofia. Din 1963 si pânã în 1975 a desfãsurat activitãti didactice în specialitate la: Școala Generalã nr.2, Bârlad (1965 – 1966) si la Liceul „Gh. Gheorghiu Dej” (actualmente Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”), Bârlad (1966 – 1975) în care a îndeplinit si functia de director adjunct. De la 1 septembrie 1975, revine în orasul Vaslui, la Liceul „Mihail Kogãlniceanu” unde va functiona fãrã întrerupere, pânã în anul pensionãrii, 1995, perioadã în care a fost si director al liceului (1975-1980). A fost aleasã deputat în Marea Adunare Nationalã, în legislatura 1975 – 1980. A avut multiple responsabilitãti: director educativ al liceului; responsabil al cercului pedagogic al profesorilor de istorie din centrul metodic Vaslui; metodist al Inspectoratului Școlar Judetean Vaslui, calitate în care a efectuat inspectii speciale pentru acordarea gradelor didactice II si I; presedinte sau vicepresedinte la unele comisii de bacalaureat; delegat al Inspectoratului Școlar Judetean la comisiile de examinare pentru obtinerea gradelor didactice II si I la Universitatea „Al.I.Cuza”, Iasi; participantã la cursurile de varã organizate de Ministerul Învãtãmântului pentru profesorii de istorie la Cluj, Piatra Neamt, Suceava, Predeal”, se aratã în monografia Liceului „Mihail Kogãlniceanu”.

Profesoara Paicu a donat muzeului judetean colectia revistei Magazin Istoric, apãrutã între 1967 si 2000

Dupã pensionare, între 1995 si 2000, a fost profesoarã suplinitoare de istorie la Grupul Scolar „Stefan Procopiu”, Vaslui. „Remarcabilele însusiri de pedagog, posesoare a unei solide pregãtiri în specialitate, evidenta culturã istoricã, îmbinând eficient si plãcut particularitãtile stiintifice ale lectiei de istorie cu autoritate si prestantã, atasatã de elevi, corectã, întelegãtoare în relatiile cu acestia, a dobândit meritat prestigiul profesional, marcat de succese ale elevilor sãi la olimpiade nationale, la bacalaureat si la admiterea în învãtãmântul universitar. Dirigintã a multor generatii de absolventi ai liceului, cãrora le-a cultivat valorile morale fundamentale si le-a imprimat în comportament spiritul de ordine si disciplinã, Margareta Paicu si în postura de director, s-a remarcat prin preocupãri pentru modernizarea procesului didactic (amenajarea de cabinete, pe specialitãti, în liceu). Experienta sa didacticã a fost valorificatã în cercul pedagogic, cu prilejul inspectiilor speciale, la reuniunile profesorilor de istorie. De remarcat si faptul cã a donat bibliotecii Muzeului Judetean Vaslui colectia revistei Magazin Istoric, apãrutã între 1967 si 2000. Pentru rezultate meritorii în activitatea didacticã a fost distinsã cu titlul: „Profesor evidentiat”, precum si cu medalii jubiliare. Cãsãtoritã cu economistul Marian Paicu, are un fiu, inginer, si o fiicã, farmacistã, fosti elevi ai liceului”, se aratã în monografia Liceului „Mihail Kogãlniceanu”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Pe lângă faptul că a fost un profesor desăvârșit, dedicat, a fost și un model de ținută profesională, de comportament și atitudine. Am mers la olimpiada de istorie mai mult pentru că mi-a fost rușine să-i refuz propunerea. A alimentat pasiunea mea pentru istorie. Dumnezeu s-o odihnească în pace!

  2. Mi-a fost profesoara in anii 81 84 la seral. O doamna in adevaratul sens al cuvantului. Era o placere sa o asculti si incerca intodeauna sa fie aproape de problemele tale. Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca in pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.