VERIFICÃRI…Directia Agricolã a judetului Vaslui a verificat, pe baza legilor în vigoare, ce spatii au la dispozitie producãtorii agricoli în pietele din judet. Conform prevederilor Legii nr. 145, din 21 octombrie 2014, este obligatorie organizarea de spatii de vânzare distincte si semnalate corespunzãtor, care sunt rezervate în exclusivitate producãtorilor agricoli persoane fizice detinãtori ai unui atestat de producãtor si ai unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obtinute din propria fermã/gospodãrie. De multe ori, s-a auzit cã în piete producãtorii nu au loc de comerciantii care cumpãrã marfa la angro si care vând la preturi cu mult mai mari decât producãtorul necãjit, care munceste pentru fiecare kilogram de rosii sau de varzã. Controlul Directiei Agricole, pe aceastã temã, a arãtat cã producãtorii au locuri amenajate în toate pietele din judet, desi sunt încã multe discutii pe acest subiect.
„În cazul producãtorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale, administratorii pietelor trebuie sã asigure accesul în piatã pentru comercializarea produselor agricole în baza adeverintei emise de cãtre primãria în a cãrei razã administrativ-teritorialã se aflã propria fermã sau gospodãrie, din care trebuie sã rezulte suprafata de teren agricol sau efectivele de animale pe care le detine, precum si structura de culturi si avizul consultativ emis de cãtre una dintre structurile asociative profesionale, patronale sau sindicale din agriculturã, dupã caz, sau, în lipsa avizului de la una dintre structurile asociative, de cãtre entitãtile teritoriale din subordine sau în coordonare, stabilite în conditiile legii, în acest scop, de Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale. Noi am plecat în control de la premisa cã procentul de alocare a spatiilor de vânzare în pietele agroalimentare trebuie sã fie de minimum 40% din totalul spatiilor de comercializare existente”, a spus directorul DADR Vaslui, Gigel Crudu.
Comerciantii pot ocupa tarabele pentru producãtori, în iarnã
Temporar, în perioada decembrie – martie, în situatia nesolicitãrii si neocupãrii structurilor de vânzare de cãtre producãtori, acestea pot fi alocate si comerciantilor, urmând sã fie eliberate la solicitarea unui producãtor agricol în termen de 24 de ore. În acest sens, urmare a verificãrilor efectuate de cãtre reprezentantii Directiei pentru Agriculturã Judetene Vaslui în anul curent, în toate pietele agroalimentare din judetul Vaslui, s-a constatat cã procentul de alocare al spatiilor de vânzare din totalul spatiilor de comercializare existente, respectã cerintele legale, astfel: la Piata Centralã din Vaslui, procentul de alocare a spatiilor de vânzare este de 56,70% din total spatii de comercializare existente; la piata Traian, din Vaslui, procentul de alocare al spatiilor de vânzare este de 55,12% din total spații de comercializare existente; în municipiul Bârlad, procent de 48,7%, în Piata Agroalimentarã “Sf.Ilie”, si 68,96% în Piata Agroalimentarã “Micã”, din total spatii de comercializare existente. La Husi, în Piata Agroalimentarã, procentul de alocare al spatiilor de vânzare este de 76% din total spatii de comercializare existente, în timp ce în piata din Negresti, piatã provizorie, în aer liber, datoritã lucrãrilor de constructie si modernizare, producãtorii au la dispozitie 50 de tarabe, iar procentul de alocare al spatiilor de vânzare este de 80%.