spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Procurorul “gãinar” a încercat sã cumpere tãcerea unui martor!

- Advertisement -

Amãnunte socante în cazul procurorului Selaru!

SOCANT În referatul cu propunerea arestãrii preventive a procurorului Vasile Selaru, anchetatorii DNA – Iasi prezintã aspecte uluitoare din conduita lui Selaru, aflat în prezent dupã gratii! Conform propriei declaratii, dar si a interceptãrilor realizate de SRI, procurorul Selaru a încercat sã cumpere cu 1000 de lei tãcerea unor martori ai infractiunii sale, doar cu douã zile înainte de a fi arestat. Din continutul referatului reiese faptul cã arestarea preventivã a lui Selaru a fost solicitatã cu tãrie de procurorii DNA, care au precizat cã lãsarea în libertate a acestuia prezintã un pericol social concret, dat fiind reactia opiniei publice în fata unui om al legii, care scoate dreptatea, pe bani putini, la vânzare. Interesant este faptul cã procurorii DNA au apelat, în referat, la jurisprudenta UE, arãtând cazul unui magistrat corupt din Franta, care a fost arestat într-o spetã similarã.

Cazul procurorului vasluian Vasile Selaru, care tine de câteva zile pagina întâi a cotidianului nostru, devine din ce în ce mai socant. DNA ne-a pus la dispozitie referatul cu propunerea de arestare a inculpatului Vasile Selaru, din care ies la ivealã fapte icredibile. Fiind cel mai probabil anuntat de prietenii din sistem cã este interceptat, Vasile Selaru a încercat, cu doar douã zile înainte de a fi arestat, sã influenteze un martor, prin oferirea sumei de 1000 de lei, ca sã-i cumpere tãcerea, “asa cum precizeazã în declaratia sa, inculpatul Selaru Vasile a arãtat cã la data de 25.07.2014 a avut suspiciunea cã este înregistrat de membrii familiei (…..), si pentru a evita consecintele rãspunderii penale, a doua zi a oferit din bani proprii suma de 1.000 lei martorei (…..) pentru a-i cumpãra astfel tãcerea si a-i adormi vigilenta privitoare la promisiunile de traficare a influentei sale. În acest sens mãsura arestãrii preventive se justificã si în lumina prevederilor art. 223 alin. 1 lit. b) din Codul de procedurã penalã în sensul cã inculpatul a încercat sã influenteze martorul.”, precizeazã anchetatorii DNA în referatul cu propunerea de arestare preventivã. Cum martorii cheie în dosarul lui Selaru sunt doi bârlãdeni (Octavian Solomon si Liviu Rãdescu), nu stim exact pe cine a vrut sã reducã la tãcere Selaru, dar cert este cã cei de la DNA au avut totalã cooperare a martorilor din dosarul procurorului vasluian corupt.

Închis pentru cã a fãcut de râs breasla magistratilor!

Procurorii DNA au prezentat argumente solide în referatul prin care au solicitat arestarea preventivã a lui Selaru, iar judecãtorii Curtii de Apel Iasi au primit chiar si acceptul CSM pentru retinerea, anchetarea si arestarea procurorului Selaru. Din referat mai reiese cã lãsarea lui Selaru în libertate ar fi avut o influentã negativã asupra opiniei publice si ar fi pãtat imaginea magistratilor, imagine si asa sifonatã de faptele de coruptie ale procurorului vasluian. Pentru a fi convingãtori, procurorii DNA – Iasi au apelat la jurisprudenta UE, prezentând cazul unui magistrat francez, Lettelier vs Franta, arestat pentru fapte similare cu ale lui Selaru. “În spetã, sãvârsirea infractiunilor de trafic de influentã, în concurs, implicând un reprezentant al Ministerului Public, cu precãdere prin natura relatiilor socio-profesionale afectate, face ca lãsarea în libertate a inculpatului sã constituie un pericol deosebit pentru ordinea publicã. CEDO a acceptat în cauza Lettelier c. Frantei cã, în circumstante exceptionale, prin gravitatea lor deosebitã si prin reactia publicului la sãvârsirea lor, anumite infractiuni pot sã suscite o tulburare socialã de naturã sã justifice detentia înainte de proces. În situatia de fatã se impune o astfel de reactie a autoritãtilor pentru a nu se crea si mai mult neîncrederea în capacitatea justitiei de a lua mãsurile necesare pentru prevenirea pericolului pentru ordinea publicã, pentru crearea unui echilibru firesc si a unei stãri de securitate socialã. Asadar, fatã de modalitatea în care au fost comise faptele, natura relatiilor socio-profesionale analizate mai sus impun concluzia cã lãsarea în libertate a inculpatului genereazã o stare de insecuritate socialã prezentând un pericol concret pentru ordinea publicã, probele de la dosar fiind certe în acest sens.”, se spune în referatul înaintat judecãtorilor ieseni de cãtre DNA – Iasi.

N-a contat absolut nicio scuzã!

În ciuda evidentelor, procurorul Selaru si avocatii sãi au încercat din rãsputeri sã obtinã judecarea în libertate sau sub control judiciar pentru cele trei fapte de trafic de influentã de care era acuzat procurorul vasluian. Nu a contat nimic, mai mult, s-a pus accentul pe faptul cã acesta a transmis prin faptele sale opiniei publice cã justitia poate fi scoasã la vânzare, decredibilizând colegii magistrati. “Ori de câte ori asupra unui magistrat existã suspiciune rezonabilã, luarea de îndatã a celei mai severe mãsuri preventive se justificã, fiind o necesitate. Mãsurile luate împotriva persoanelor care sunt acuzate si fatã de care existã probe cã au comis infractiuni de coruptie trebuie sã reflecte nu doar din punct de vedere penal mãsura/sanctiunea dar trebuie sã reflecte si mesajul social transmis prin intermediul sistemului judiciar. Circumstantele personale ale inculpatului, în mod evident favorabile (lipsa antecedentelor penale, studiile superioare) nu pot fi evaluate sub aspectul mãsurilor preventive decât în contextul gravitãtii concrete a faptelor si scopului urmãrit prin luarea unei astfel de mãsuri. De altfel, tocmai profitând de cunostintele dobândite în cursul exercitãrii atributiilor de serviciu, inculpatul a înteles sã obtinã foloase necuvenite de la persoanele cãrora le crea impresia cã poate sã influenteze deciziile judiciare luate de colegii sãi magistrati, care astfel sunt decredibilizati, inoculându-se ideea cã se poate interveni în luarea procesului decizional de cãtre persoane care au interese ilicite.”, se precizeazã în referatul cu propunerea arestãrii preventive.

Selaru, afarã din magistraturã si închisoare de la 2 la 7 ani!

Vasile Selaru a riscat foarte mult când a fãcut faptele de care este acuzat. El riscã acum scoaterea din magistraturã si pedeapsa cu închisoarea între 2 si 7 ani. Dupã ce Consiliul Superior al Magistraturii si-a dat avizul pentru perchezitia si arestarea preventivã a procurorului Vasile Selaru, marti, 29 iulie, la CSM a ajuns si vestea trimiterii sale dupã gratii pentru 30 de zile. „În zilele urmãtoare, vor fi convocati membrii Sectiei pentru Procurori, care vor discuta suspendarea din functie a domnului Selaru”, a precizat Daniela Pantazi, purtãtorul de cuvânt al CSM. Procurorii vor fi astfel nevoiti sã-si întrerupã concediile din cauza procurorului corupt. Selaru a contestat mãsura arestãrii preventive, asa încât dosarul va pleca la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Reamintim cã Vasile Selaru este acuzat cã a promis interventii la judecãtorii ieseni, la IPJ Vaslui si la procurorii bârlãdeni, pentru doi oameni de afaceri bârlãdeni, cãrora le-a promis cã le va rezolva prin interventia sa anumite aspecte ilegale. „La sfârsitul anului 2013 inculpatul, în considerarea influentei pe care o avea asupra mai multor magistrati de la instantele de control judiciar din judetul Iasi, i-a promis unei persoane cã va efectua demersuri în sensul solutionãrii favorabile a unei cereri de recurs. În acest context, a solicitat cu împrumut 13.000 lei fãrã a se stabili un termen clar de restituire. Dupã aproximativ 2-3 sãptãmâni, Selaru Vasile a restituit 5.000 lei, iar diferenta a fost pãstratã”, au spus procurorii DNA. Pe 27 mai, procurorul vasluian s-a lãudat cã are influentã asupra unui politist care trebuia sã avizeze o firmã de pazã si a cerut 700 lei, iar douã zile mai târziu, ca sã intervinã la un procuror bârlãdean, a vrut cazare la mare. Pentru toate acestea, Vasile Selaru a ajuns dupã gratii si urmeazã a fi judecat pentru trei fapte penale de trafic de influentã, riscând ani grei de închisoare, conform art. 291 Cod Penal, care vizeazã infractiunea de trafic de influentã. “Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, sãvârsitã de cãtre o persoanã care are influentã sau lasã sã se creadã cã are influentã asupra unui functionar public si care promite cã îl va determina pe acesta sã îndeplineascã, sã nu îndeplineascã, sã urgenteze ori sã întârzie îndeplinirea unui act ce intrã în îndatoririle sale de serviciu sau sã îndeplineascã un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseste cu închisoarea de la 2 la 7 ani.”, spune legiuitorul în noul Cod Penal intrat în vigoare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.