spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Procurorul “gãinar” a fost arestat! (video)

- Advertisement -

Vasile Selaru ramana dupa gratii

ARESTAT… Judecãtorii de la Curtea de Apel Iasi s-au pronuntat asearã târziu în cazul procurorului Vasile Selaru. Acesta va rãmâne timp e cel putin 30 de zile în arest preventiv. Audierile, care au început la ora 12 la Curtea de Apel Iasi, au durat foarte mult, sedinta de judecatã fiind întreruptã si amânatã în mai multe rânduri, la cererea apãrãtorilor procurorilor. Vestea retinerii, pentru fapte de coruptie, a provocat un adevãrat soc la Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui, institutie care era foarte bine cotatã pentru profesiona­lismul angajatilor. Vestea proastã pentru procurorul Selaru e cã, dacã va fi gãsit vinovat, îsi va pierde pensia. Culmea este cã legea în intrat în vigoare acum câteva zile!

Vasile Selaru, procuror în cadrul Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui, a fost retinut duminicã, 27 iulie, de cãtre procurorii DNA pentru infractiuni de trafic de influentã. Selaru, unul dintre magistratii cu experientã ai institutiei, este acuzat cã ar fi promis mai multor persoane cã va interveni pe lângã colegii de la Bârlad pentru a “rezolva” unele dosare, solicitând si primind diverse sume de bani. Ieri, procurorul a fost deferit Curtii de Apel Iasi cu propunerea de arestare preventivã pentru o perioadã de 29 zile, asta dupã ce Consiliul Superior al Magistraturii si-a dat acordul în acest sens în cursul diminetii. Audierile au durat foarte mult, sedinta de judecatã fiind amânatã în mai multe rânduri la cererea apãrãtorilor, pentru a putea studia dosarul. Mãsura de retinere preventivã a inculpatului Vasile Selaru a expirat la orele 16, cu toate acestea procurorul a asistat în continuare la audieri.

Urmãrit de SRI

Procurorii DNA au prezentat probe si date, obtinute inclusiv cu sprijinul tehnic al Serviciului Român de Informatii din care rezultã cã Vasile Selaru ar fi luat bani sau alte servicii, promitând unor persoane cã va interveni pe lângã alti magistrati pentru a solutiona unele dosare sau pe lângã ofiteri de politie pentru avize pozitive la cererile fãcute. Conform comunicatului DNA, “inculpatul Selaru Vasile, în considerarea influentei pe care o avea asupra mai multor magistrati de la instantele de control judiciar din judetul Iasi, i-a promis unei persoane cã va efectua anumite demersuri, în sensul solutionãrii favorabile a unei cereri de recurs. În acest context, a solicitat cu împrumut suma de 13.000 lei fãrã a se stabili un termen clar de restituire. Dupã aproximativ 2-3 sãptãmâni de la acordarea împrumutului, inculpatul Selaru Vasile a restituit suma de 5.000 lei, iar diferenta de 8.000 lei a fost pãstratã pentru continuarea demersurilor respective”. Ulterior, la sfârsitul lunii mai, de la o persoanã ar fi primit cazare gratuitã pe litoral, pentru a interveni pe lângã un procuror din cadrul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad, care supraveghea cercetãrile într-un dosar penal. În al doilea caz, a primit suma de 700 lei din partea patronului unei firme de pazã, pentru avizarea favorabilã a unei cereri, procurorul lãudându-se cu relatiile pe care le are cu ofiterul bârlãdean de politie care avea în atributii acest serviciu. În total, în sarcina procurorului Vasile Selaru au fost retinute trei infractiuni de trafic de influentã, cercetãrile fiind în curs. Momentan, când a fost retinut de procurorii DNA, acesta se afla în concediu de odihnã, dosarele sale fiind preluate de celãlalt procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui, care se vor ocupa în continuare de aceste cauze, dat fiind cã, atât în urma arestãrii preventive, sau în cazul trimiterii în judecatã a unui procuror, acesta este suspendat din functie. Acest lucru înseamnã un volum mai mare de muncã pentru personalul, si asa putin, al institutiei. “Dat fiind numãrul mic de procurori, lipsa oricãruia se resimte la nivelul Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui. În cazul în care Vasile Selaru va fi suspendat din activitate, cred cã se va impune o reorganizare a activitãtii institutiei”, a declarat Sorin Armeanu, prim procuror al Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui.

REACTIA COLEGILOR

Sorin Armeanu : “Vestea arestãrii colegului nostru a cãzut ca un soc »

Procurorul Vasile Selaru are o vechime în magistraturã de 18 ani, activând, pentru o perioadã, la Botosani, reîntorcându-se în Vaslui ca procuror criminalist în anul 2011. Vestea arestãrii sale i-a surprins pe lucrãtorii de la Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui, unde-si desfãsura activitatea, cu atât mai mult cu cât acesta era considerat de cãtre colegi ca un bun criminalist si un bun profesionist, care lucra curat, instrumentând bine dosarele pe care le avea în sarcinã. “Pentru noi vestea arestãrii colegului nostru a cãzut ca un soc, cu atât mai mult cu cât nu am avut un astfel de eveniment de mai bine de 30 de ani. Oricum ar fi, aceste acuzatii sunt o palmã pentru institutie, cu atât mai mult cu cât, în ultima perioadã, profesionalismul si seriozitatea lucrãtorilor acestei institutii vasluiene erau recunoscute si apreciate de superiorii ierarhici de la nivel central”, a declarat Sorin Armeanu, prim procuror al Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui. “Cunoscând profesionalismul procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, înclin sã cred cã acestia au probe si indicii serioase cu privire la posibila vinovãtie a colegului nostru Vasile Selaru. Indiferent de solutia care va fi datã de instantã, va rãmâne o umbrã aruncatã asupra activitãtii întregii institutii vasluiene”, a adãugat prim procurorul Sorin Armeanu.

GHINION: Dacã va fi gãsit vinovat, Selaru îsi pierde pensia!

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 549 din data de 24 iulie 2014 a fost publicatã Legea nr. 118/2014 pentru completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor si procurorilor. Legea completeazã prevederile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor si procurorilor, introducând reglementãri care stabilesc cã magistratii condamnati pentru o infractiune de coruptie, ulterior eliberãrii din functie prin pensionare, nu vor mai beneficia de pensie de serviciu. Astfel, nu beneficiazã de pensie de serviciu si de indemnizatia prevãzutã la art. 81 din lege judecãtorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor si procurorilor care, chiar ulterior eliberãrii din functie, au fost condamnati definitiv ori s-a dispus amânarea aplicãrii pedepsei pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilatã infractiunilor de coruptie sau o infractiune în legãturã cu acestea, sãvârsite înainte de eliberarea din functie. Aceste persoane beneficiazã de pensie în sistemul public, în conditiile legii. Dacã se dispune clasarea, renuntarea la urmãrirea penalã, achitarea, încetarea procesului penal sau renuntarea la aplicarea pedepsei fatã de magistrat, acesta este repus în situatia anterioarã si i se plãteste pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii în miscare a actiunii penale sau, dupã caz, diferenta dintre aceasta si pensia din sistemul public încasatã dupã punerea în miscare a actiunii penale. Noile prevederi se aplicã de la data intrãrii în vigoare a legii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.