spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

PROCURORII DNA, LA EPISCOPUL CORNELIU!

- Advertisement -

DESCINDERE Veste-soc, în ultimele zile din 2014. Procurorii DNA Iasi au descins la Episcopia Husilor, în cadrul anchetei pornite privind traficul de influentã si primirea de mitã si alte foloase necuvenite, de care s-ar face vinovat PS Corneliu, episcopul Husilor, spun unele surse din interior. Se pare cã ancheta are la bazã si o serie de date continute într-o scrisoare ajunsã la organele de anchetã, în care sunt descrise mai multe afaceri care se petrec în interiorul Eparhiei Husilor, de care, se spune, nu este strãin episcopul Corneliu. Printre afacerile mentionate în scrisoare, se vorbeste de modul în care terenurile Eparhiei ar fi ajuns în stãpânirea unei firme strãine, care urmeazã sã monteze eoliene în judet si care ar fi dat, spun semnatarii scrisorii, în jur de 10.000 de euro spagã cãtre Episcopul Corneliu, pentru a le facilita accesul pe aceste terenuri (alte informatii vorbesc de o taxã de 50.000 de euro ajunsã la episcop!). O altã afacere, trecutã la secret, s-a petrecut acum patru ani. “În anul 2010, am fost obligati de Episcopul Corneliu ca parohiile din Episcopia Husilor sã contribuie cu suma de 600 lei fiecare pentru a cumpãra un microbuz de transport persoane, pentru scopuri misionare. Banii i-am predat tot la casieria Protopopiatului Fãlciu si nu am primit chitantã. Nu stiu ce s-a fãcut cu acei bani adunati de la toate parohiile din judet, peste 300, cãci nici în ziua de azi nu s-a mai cumpãrat acel microbuz”, spune unul dintre preotii din judet.

Dupã afacerea Antimiselor, o manevrã financiarã prin care Episcopul Corneliu a distribuit cãtre toate bisericile din judet Sfintele Antimise, obligând preotii la plata unor sume consistente – de ordinul sutelor de mii de lei, pe total Eparhie – o altã afacere face vâlvã în rândul preotilor. Este vorba de modul în care, aparent legal, anumite terenuri ale parohiilor au fost concesionate unei firme italiene, terenuri pe care urmau sã se monteze eoliene. Mai multi preoti fac dezvãluiri socante pe marginea acestui subiect, care ar putea face obiectul unor cercetãri penale din partea institutiilor abilitate. “De la unii colegi preoti am aflat cã, în anul 2009, episcopul Corneliu i-au obligat sã concesioneze anumite terenuri unei firme italiene, pentru instalarea de eoliene, cu fonduri europene. Asta, fãrã acordul adunãrilor si consiliilor parohiale, asa cum precizeazã statutul BOR, iar banii i-a luat tot Episcopia Husilor. Sunt anumite suprafete de teren comasate, de care dispune Episcopia”, se aratã în scrisoarea trimisã la redactia noastrã. Conform preotilor care au decis sã spunã adevãrul despre aceastã afacere înfloritoare pentru sefii Eparhiei, “Contractele sunt fãcute printr-un notariat din Husi pe numele parohiilor, iar preotii nu au primit niciun ban la parohii pentru aceste terenuri concesionate. Toti banii au fost si sunt luati mai departe de Episcopie. De pe urma acestui contract, parohiile respective nu au primit niciun beneficiu, nici mãcar scutirea de debite cãtre Episcopie. Unii preoti din judet au probleme cu credinciosii si sunt acuzati cã împart banii de pe aceste terenuri cu episcopul. Or, în anul 2009, se vorbea prin culise cã, pentru a fi de acord cu aceastã afacere, episcopul Corneliu ar fi primit o spagã de 10.000 de euro de la firma italianã”. Nu se stie care este adevãrul, desi sunt voci care spun cã spaga pentru aceastã afacere a mers pânã la 50.000 de euro, însã este momentul ca institutiile abilitate sã intre pe fir si sã demaste toate itele afacerii, sã se afle cine si câti bani a primit de pe urma acestor contracte.

Ipotezã incredibilã: banii preotilor sunt “jucati” la un fond de investitii?

“Tot din anul 2009, am fost obligati de episcopul Corneliu sã mutãm conturile bancare ale parohiilor de la BCR la banca Raiffeisen Bank. Spre surprinderea mea, am observat cã oferta scrisã a bãncii, înmânatã nouã, era adresatã <<angajatilor Bisericii Ortodoxe Române>> si se încheia cu urmãtoarea frazã: <<ne adresãm rugãmintea de a face cunoscutã prezenta cãtre angajatii si structurile organizatorice din cadrul BOR>> si era semnatã, din partea Bisericii Ortodoxe Române, de episcopul Corneliu. Nedumerirea mea este cu ce tupeu a semnat acea hârtie episcopul Corneliu, în locul Patriarhului Daniel, stiind faptul cã Biserica Ortodoxã Românã, din punct de vedere administrativ, este organizatã în Patriarhia Românã si reprezentatã în relatiile cu alte institutii de Patriarh. În ce bazã legalã episcopul Corneliu s-a substituit în locul Patriarhului? Tot în culise se vorbea cã episcopul Corneliu a obligat toti preotii din judetul Vaslui sã mute conturile parohiilor de la BCR la Raiffeisen Bank, drept recunostintã deoarece la instalarea sa ca episcop, în iunie 2009, banca Raiffeisen Bank ar fi sponsorizat cu 60.000 lei, iar BCR nu a oferit nimic. Pe deasupra, fostul protopop de Fãlciu ne-a obligat sã deschidem la aceeasi bancã, pe lângã contul curent, si un cont de depuneri special, un fel de bursã publicã, numit <<Fondul deschis de Investitii Raiffeisen Monetar-Raiffeisen Asset Management>>. Printr-un prieten de la respectiva bancã, am vãzut pe site-ul fondului faptul cã banii Episcopiei Husilor, lãsati în cont de episcopul Ioachim, de peste 2.500.000 lei, erau jucati de episcopul Corneliu la acest fond de investitii, adicã un fel de bursã la care, atunci când cade, toti banii pot fi pierduti”, spune un preot din zona Husului, sãtul de umilintele îndurate.

Bani pentru microbuz, 600 de lei de fiecare parohie!

“În anul 2010, am fost obligati de Episcopul Corneliu ca parohiile din Episcopia Husilor sã contribuie cu suma de 600 lei fiecare pentru a cumpãra un microbuz de transport persoane, pentru scopuri misionare. Banii i-am predat tot la casieria Protopopiatului Fãlciu si nu am primit chitantã. Nu stiu ce s-a fãcut cu acei bani adunati de la toate parohiile din judet, peste 300, cãci nici în ziua de azi nu s-a mai cumpãrat acel microbuz. Ar fi fost moral ca acei bani strânsi cu destinatie specialã sã fi fost restituiti parohiilor, dacã tot s-a renuntat la proiect”, spune preotul respectiv. La un calcul simplu, cu o medie de 600 de lei pe parohie, rezultã cã Episcopul Corneliu a strâns pentru acel microbuz 180.000 de lei, bani cu care se putea cumpãra un autocar. Dacã, asa cum spun preotii, banii s-au strâns fãrã chitantã si masina nu s-a cumpãrat, ne punem întrebarea cine a beneficiat de aceste fonduri… Toate aceste informatii sunt verificate de procurorii DNA, care ar putea face luminã si în cazul acestor afaceri trecute sub tãcere în aceastã institutie emblematicã pentru poporul român, Biserica Ortodoxã Românã, institutie care, de zeci de ani lucreazã, în cel mai deplin secret, în afara legilor statului român.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.