PACE În 2009, conducerea Directiei Generale Anticoruptie a efectuat cercetãri în 1.427 de cazuri de coruptie, transformate ulterior în dosare penale. Dintre acestea, procurorii au propus începerea urmãririi penale în doar 320 de dosare, doar 22,4% din totalul dosarelor. Fie cã a fost vorba de functionari din diverse institutii de stat, Politie, Jandarmerie sau alte structuri, procurorii au considerat cã peste 1.000 de corupti din Ministerul Administratiei si Internelor trebuie sã doarmã linistiti acasã, sã nu fie deranjati inutil cu tot felul de dosare.
Anul trecut, DGA a solutionat 756 dosare penale (dintre care în 320 s-a început urmãrirea penalã în 2009, restul aflându-se în lucru din anii precedenti), constatându-se cã în 267 dintre acestea faptele sesizate de cãtre D.G.A. au fost confirmate prin trimiterea în judecatã a persoanelor vinovate sau aplicarea de sanctiuni administrative, ceea ce reprezintã un procent de 35,3%. Un studiu efectuat cu privire la persoanele învinuite si inculpate din cadrul M.A.I. pentru fapte de coruptie, în anul 2009, raportat la 1.000 de angajati, a reliefat faptul cã, din totalul acestora, ponderea celor învinuite pentru fapte de coruptie este de 2,29‰, iar ponderea celor inculpate este de 1,17‰. În dosarele penale instrumentate la nivelul D.G.A., procurorii de caz au dispus retinerea a 152 dintre persoanele puse sub învinuire, iar instantele de judecatã, în urma probatoriilor administrate, au hotãrât cercetarea în stare de arest pentru 122 persoane, dintre care 67 au fost cadre ale ministerului.
În cauzele instrumentate de politia judiciarã a D.G.A. în anul 2009, sumele sau contravaloarea bunurilor materiale care au fãcut obiectul actelor de coruptie probate se cifreazã la 708.000 lei si aprox. 600.000 euro. Mai este de mentionat si un alt element, legat de testarea integritãtii si prinderea în flagrant. În 2009, au fost efectuate 42 teste de integritate profesionalã, din care 33 soldate cu rezultate pozitive, în care lucrãtorii M.A.I. testati au dat dovadã de integritate, iar nouã au fost negative, în sensul cã lucrãtori ai M.A.I. au primit diferite sume de bani pentru a nu-si îndeplini atributiunile de serviciu. La nivel national, au fost realizate 157 actiuni de prindere în flagrant, în urma acestora fiind depistate 129 persoane (32 lucrãtori din M.A.I.).