spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Procuratorul Duta, cu nevasta judecator, cautat la Codul Familiei

- Advertisement -

Intr-un nou proces deschis la Tribunal, Regia Nationala a Padurilor invoca faptul ca judecatorii nu pot cumpara drepturi litigioase pentru spete care se judeca la tribunalele unde ei profeseaza, asa cum este cazul Silvei Duta, judecator la Tribunalul Vrancea, proprietara alaturi de sotul Gica peste mosia Vladnicul de la Tanasoaia u suparat ca-i deranjat de presa, Gica Duta ne-a expediat la avocatii sai u nici sotia sa nu discuta despre mosia boiereasca, motivind ca nu stie ce se ascunde in dosar

Dosarul “Vladnicul” pentru Gica Duta fosnaie din nou prin instanta. De aceasta data, regia de la care fostul subsecretar de stat la Paduri maninca o piine alba, Romsilva, cere anularea actului prin care Duta este facut boier de Tanasoaia. Asta dupa ce, saptamina trecuta, Prefectura Vrancea s-a vazut nevoita sa puna in aplicare decizia de improprietarire cu 1.400 ha, fortata de executor judecatoresc. Dosarul 2028/91/2011 a fost inregistrat la 26.04.2011 si ii reclama la pachet pe Denisa Cristofil, Silva si Gica Duta si Comisiile Locala si Judeteana de Aplicare a Legii Fondului Funciar, cu termen la Tribunalul Vrancea pe 19 mai. Romsilva invoca articolul 1309 din Codul Civil care prevede ca judecatorii nu pot face cesionari de drepturi litigioase care sa se judece la tribunalul unde acestia profeseaza. “Judecatorii si supleantii (grad judecatoresc desfiintat), membrii ministerului public (procurorii) si avocatii nu pot face cesionari de drepturi litigioase, care sint in competenta tribunalului judetean in a carui raza teritoriala isi exercita functiunile lor, sub pedeapsa de nulitate, speze si daune-interese”, se arata in Codul Civil, articol pe care Regia Nationala a Padurilor il invoca pentru anularea actului de vinzare-cumparare. Romsilva cere ca Tribunalul Vrancea sa constate „nulitatea absoluta a contractului de vinzare-cumparare drepturi litigioase” in dosarul Vladnicul pentru Duta. „Numitii Duta Gica, director al Directiei Silvice Vrancea si sotia sa Duta Silvia (n.r. Silva), judecator la Tribunalul Vrancea, au cumparat drepturi litigioase de la pirita Cristofil Denisa Ileana, incalcindu-se dispozitiile art. 1309 Codul Civil. Actul a fost incheiat in calitate de cumparator/cesionar de Duta Gica, in conditiile aplicarii art. 30 din Codul familiei, bunurile dobindite in timpul casatoriei sint bunuri comune, adica si doamna judecator Duta Silvia (n.r. Silva) este cumparator de drepturi litigioase. In conditiile art. 1309 Codul Civil, contractul este lovit de nulitate absoluta. Aceasta nulitate absoluta este prevazuta expres de lege”, se arata in motivarea Romsilva, care solicita judecarea cauzei si in lipsa.

Sotii Duta nu vor sa discute cu presa

Contactat telefonic, Gica Duta ne-a acuzat de „impartialitate” si a precizat ca nu stie nimic de acest termen. „Nu ma mai sunati, vorbiti cu avocatii mei”, a fost replica lui Gica Duta, dupa ce s-a incurcat in cifrele prezentate in cadrul emisiunii „Romania, te iubesc”, de la ProTv, unde s-au prezentat afacerile dubioase ale procuratorilor de paduri din judetul nostru. Nici sotia sa, judecatorul Silva Duta de la Tribunalul Vrancea, nu a dorit sa comenteze motivele pentru care a fost chemata in judecata de catre RNP Romsilva. „Nu am ce sa comentez in acest moment. Nu stiu nimic despre acest dosar”, a declarat magistratul care este angajata la sectia Comerciala si de Contencios Administrativ a Tribunalului Vrancea. Conform oficialilor de la Directia Silvica Focsani, Gica Duta ocupa un post de inginer in cadrul aparatului tehnic al institutiei, asta dupa ce a cistigat, la finalul anului 2009, in instanta, contestatia decizie de sanctionare. „Conform contractului colectiv de munca, nu exista nici o prevedere care sa indice incompatibilitatea unui angajat al RNP Romsilva cu statutul de proprietar de padure. Singura prevedere este aceea ca angajatul sa nu deruleze activitati cu caracter concurential, nu si calitatea de proprietar”, a precizat directorul Directiei Silvice, Petrica Tudosa. Dupa ce va incepe insa sa exploateze padurea, in cazul in care o va primi pina la urma, Gica Duta este posibil sa devina incompatibil cu functia pe care o ocupa acum in cadrul Directiei Silvice Focsani.

Solutii suspecte in dosarele prin care Duta a primit padurea

Faptul ca silvicultorul Giga Duta a ajuns stapin pe suprafata de peste 1.400 de hectare de teren pleaca de la momentul in care, pe 13 martie 2008, a cumparat drepturile litigioase de la mostenitori ai respectivei paduri. Fostul demnitar s-a adresat instantei pentru reconstituirea dreptului de proprietate respectiv judecatoriei Adjud, in dosarul 832/173/2009, unde obtinea o decizie favorabila care a fost mentinuta si la recurs, in dosarul 2184/173/2010 aflat pe rolul Tribunalului Vrancea. Desi Prefectura a solicitat stramutarea dosarului la o alta instanta, motivind ca sotia lui Gica Duta, judecatorul Silva Duta, este magistrat la Tribunalulul Vrancea, cererea a fost respinsa. „Respinge cererea formulata de petenta Comisia Judeteana Vrancea pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata Asupra Terenurilor privind stramutarea pricinii care formeaza obiectul dosarului nr. 619/173/2010 al Tribunalului Vrancea. Fara cale de atac”, se arata in incheierea de sedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 17 februarie 2011. La acest lucru trebuie spus ca, intre dosarul 832/173/2009, cel in care se judeca situatia de fond si pina la dosarul 2184/173/2010 solutionat joi exista un sir lung de dosare si cauze solutionate favorabil pentru Gica Duta si cei de la care acesta a cumparat drepturile litigioase. Acest lucru nu ar fi ridicat nici un semn de intrebare daca aceste solutii ar fi fost date si la alte instante. Pe linga acest lucru, trebuie spus ca in tot acest sir lung de procese mai multi judecatori au formulat cerere de abtinere. Numai in ultimul dosar solutionat in luna martie, intreg completul a cerut sa se abtina de la judecarea cauzei, cerere care nu a fost insa aprobata, asa ca, vrind-nevrind, magistratii au fost nevoiti sa pronunte solutia. La o verificare sumara, Consiliul Superior al Magistraturii a precizat ieri ca nu exista nici o cercetare la adresa modului in care s-au solutionat dosarele privind retrocedarea mosiei Vladnicu, chiar daca sotia lui Duta este magistrat al instantei la care s-a judecat cauza, chiar daca la o alta sectie.

Directia Silvica contesta amplasamentul stabilit pentru retrocedare

Referitor la retrocedarea celor 1.400 de hectare de padure, Comisia Judeteana de Fond Funciar a fost somata saptamina trecuta prin executor judecatoresc Bercariu Corneliu pentru punerea in aplicare a hotaririi judecatoresti din lunamartie. In sedinta comisie de vineri, membrii acesteia au aprobat retrocedarea insa punerea efectiva in posesie a respectivei suprafete se va face de catre Directia Silvica, in speta de Ocolul Silvic pe raza caruia s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate. „Comisia judeteana (n.r. – de fond funciar) a luat act de cererea domnului Gica Duta, urmind ca prin hotarirea luata sa dispuna la identificarea amplasamentului pentru punerea in posesie. In acest moment, din cele 1.400 de hectare care ar trebui retrocedate, 1.100 se suprapun peste suprafete aflate in administrarea Directiei Silvice, asa ca noi vom contesta amplasamentul, in contencios”, a declarat Petrica Tudosa, directorul Directiei Silvice Focsani. Daca Prefectura nu va reusi sa schimbe pe o cale extraordinara solutia data in martie de Tribunalul Vrancea, demersul Directiei Silvice nu reprezinta decit o aminare a momentului in care Gica Duta va primi padurea de la Tanasoaia, evaluata neoficial la peste 2 milioane de euro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.