spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

Procesul lui Mihalachi a început cu o amânare

- Advertisement -

CA DE OBICEI Primul termen al procesului în care Vasile Mihalachi, vicepresedintele CJ Vaslui, Liviu Butnaru, director al ARR si alte douã persoane, Dãnut Ropotã si Vasile Vieriu au fost trimisi în judecatã de procurorii DNA, a început cu o amânare. Cei patru au fost trimisi în judecatã pentru cã, în perioada 2008 – 2012, la instigarea lui Mihalachi, pe atunci presedinte al Consiliului Judetean, ar fi acordat preferential licente de transport intrajudetean, favorizând un anumit transportator husean.

La mijlocul acestei luni, procurorii DNA finalizau ancheta în ceea ce avea sã fie cel mai rãsunãtor caz din ultimii ani în care un înalt oficial al judetului era trimis în judecatã pentru coruptie. Dosarul în care fostul presedinte al Consiliului Judetean Vasile Mihalachi si Liviu Butnaru, directorul ARR, alãturi de alte douã persoane sunt învinuite de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, a si ajuns pe masa magistratilor de la Judecãtoria Vaslui. La primul termen al procesului, care a fost vineri, 25 octombrie, si s-a soldat doar cu o amânare pentru pregãtirea apãrãrii, Vasile Mihalachi nici mãcar nu s-a prezentat, fiind prezenti doar avocatii inculpatilor. Conform rechizitoriului, „în 2008, inculpatii Butnaru, Mihalachi, Vieriu si Ropotã, în calitate de membri ai Comisiei Paritare Vaslui pentru atribuirea traseelor de transport public judetean de persoane, prin încãlcarea atributiilor de serviciu si a legislatiei în vigoare, au determinat înlãturarea unor societãti comerciale – operatori de transport public rutier – de la atribuirea unor trasee de transport, firme care fie au câstigat licitatiile în mod legal, fie au fost împiedicate sã participe la alte licitatii. În aceastã modalitate, au fost lezate interesele legale ale operatorilor de transport public care au încercat în mod onest sã dobândeascã dreptul de a desfãsura serviciul de transport public pe raza judetului Vaslui. Pe de altã parte, a fost creat un avantaj patrimonial injust pentru operatorii favorizati, în sumã totalã de 2.659.845 lei, reprezentând sumele obtinute din operarea traseelor atribuite nelegal. Societãtile comerciale ale cãror interese patrimoniale au fost afectate s-au constituit pãrti civile în procesul penal cu suma totalã de 140.000 euro”.

Afaceri pe linie politicã

Tot scandalul a pornit de la denuntul fãcut de un transportator, care fusese înlãturat de pe traseul pe care-l câstigase, în favoarea unei societãti husene, Autobuzul, condusã, pe atunci, de tatãl consilierului judetean Cãtãlin Dogaru. Practic, pentru a-l „servi” pe consilierul PNL, presedintele de atunci al CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, dãdea ordin directorului ARR Liviu Butnaru si celorlalti doi inculpati, sã-i atribuie societãtii lui Dogaru trasee judetene de transport persoane direct, fãrã vreo licitatie. În alte cazuri, pe trasee profitabile, brusc se acordau licente suplimentare, tot lui Dogaru, astfel cã transportatorii care avea deja în exploatare traseul fie se retrãgeau, fie aveau pierderi însemnate. De exemplu, fãrã vreo motivatie, traseul Husi – M. Kogãlniceanu, comuna Arsura, i-a fost luat firmei Intertrans si dat, fãrã licitatie, cãtre Autobuzul SRL. Chiar si o firmã ieseanã, FYA Trans, a fost afectatã de manevrele presedintelui, pe atunci, Mihalachi. O altã societate huseanã, Anta ’93, a avut si ea de suferit din cauza manevrelor menite a-l îmbogãti pe Dogaru, însã administratorul acesteia, Adrian Dominte, desi initial se vehicula ideea cã ar fi fost autor al denuntului cãtre DNA, nu s-a constituit ca parte civilã în procesul penal, fiind chemat doar ca martor. Liviu Butnaru, directorul ARR, la auzul vestei cã a fost trimis în judecatã de DNA, si-a dat demisia în speranta cã va scãpa de rãspundere. În acelasi timp, consilierul Dogaru nici mãcar nu a fost trimis în judecatã, dat fiind faptul cã, pânã la moartea tatãlui sãu, el supraveghea din umbrã la bunãstarea firmei sale, Autobuzul SA, abia ulterior implicându-se si din punct de vedere legal în firmã. Prejudiciul foarte mare a fost stabilit de Finantele Publice, care au verificat toate traseele pe care actiona firma consilierului PNL, stabilind astfel pierderile pe care le-au suferit în cei patru ani transportatorii care lucrau corect. Urmãtorul termen de judecatã a fost stabilit pentru data de 15 noiembrie, atunci când este posibil sã se înceapã audierea martorilor si a persoanelor implicate în proces, inculpati sau pãrti vãtãmate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.