spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Probleme în cazul subventiilor pentru cãldurã

- Advertisement -

Repartizarea subventiilor pentru ajutorul de încãlzire oferit anul acesta populatiei iscã discutii aprinse între administratorii de asociatii, beneficiari si Primãria municipiului Vaslui. Discutiile au pornit de la faptul cã, anul acesta, asociatiile de locatari nu mai au nici o legãturã cu acordarea subventiilor.

Schimbãrile survenite în acordarea de ajutoare pentru cãldurã cãtre populatie de anul acesta au iscat controverse si discutii atât în rândul beneficiarilor cât si a asociatiilor de locatari si proprietari. Astfel, conform prevederilor Ordonantei de Guvern nr.106/6.10.2009, plafonul si cuantumul maxim al ajutoarelor a scãzut dramatic, suma maximã pentru care se poate acorda sprijin nu trebuie sã depãseascã 425 de lei pentru fiecare membru de familie. Pe lângã toate acestea, conducerea Primãriei muinicipiului Vaslui a decis ca, pentru a beneficia de toate acestea, oamenii trebuie sã depunã un întreg dosar. Dacã anul trecut era suficientã completarea cererii, pe propria rãspundere, anul acesta dosarul trebuie sã cuprindã, pe lângã cererea propriu-zisã si copii dupã cartea sau buletinul de identitate, certificat de cãsãtorie, adeverintã de salariat si copie dupã actul de proprietate al locuintei. “Am solicitat acte în plus pentru a nu mai pãti ceea ce am pãtit anul trecut. Mai precis, anul trecut am constatat cã unii beneficiari au fãcut cereri pentru a beneficia de subventii la cãldurã si în sistemul centralizat si pentru încãlzirea cu gaze naturale. Cu aceste documente în plus sperãm sã eliminãm astfel de inconveniente”, a spus Valeriu Caragatã, viceprimarul municipiul Vaslui.

Asociatiile de locatari sunt nemultumite de noua Ordonantã

Asociatiile de proprietari si locatari din municipiul Vaslui se simt date la o parte de prevederile noii Ordonante de Guvern. În acelasi timp, depunerea dosarelor pentru cei ce pot beneficia de sprijin la cãldurã este si mai greoaie mai ales cã toate cererile trebuie sã ajungã la Primãrie. “Efectiv am fost scosi din cãrti. Oficial nu mai stim nimic. Dacã în anii din urmã ne instruiau si fiecare stia ce are de fãcut, anul ãsta ne-au dat deoparte. Si dacã tot voiau sã facã ceea ce au vrut si anul trecut, adicã un locatar sã nu aparã cu subventii si la Termica si La Gez Est, cel mai bine ar fi fost sã lucreze cu noi. Noi stiam situatia fiecãruia în parte. Pãcat, au un compartiment specializat de lucru cu Asociatiile dar, singura lor grijã este legatã de Adunãrile Generale ale noastre si cam atât. Am putea colabora cu ei si nu numai pentru asta. Am putea rezolva împreunã si alte probleme legate de curãtenia orasului, de locuri de joacã, parcuri. Am sperat ca noul primar va avea o mai bunã colaborare cu noi dar n-a fost asa. Ne adunã, vorbim si apoi plecãm asa cum am venit, iar probleme sunt cu duiumul”, spune Alecu Popa, administratorul Asociatiei de proprietari nr. 27.

“Sã dea dracul sã nu se calculeze cãldura primitã”

“Sã dea dracul sã nu se calculeze cãldura primitã de populatie în sistem centralizat dupã ce au renuntat la ajutorul Asociatiilor si acum Termica se ocupã si de asta. Eu unul voi deschide actiune la Judecãtorie. Cât au fost la ISTA nu au fost probleme. Acum primesc înstiintãri de la Primãrie cã vor calcula cãldura la pausal, dupã suprafata utilã, dacã nu existã contracte semnate cu SC ista SRL”, amenintã Alecu Popa. De fapt, supãrarea adminstratorlui Asociatiei de proprietari nr.27 porneste de la faptul cã, dupã ce Termica a preluat citirea repartitoarelor si încasarea sumelor de la locatari, au apãrut si problemele legate de datoriile încasate si cele care s-au reportat de la un sezon rece la altul.

Cine va mai citi repartitoarele?

“Cât de curând cred cã vom înceta relatiile contractuale cu Vasluiul si asta din cauza datoriilor acumulate. Cât am lucrat direct cu Asociatiile de locatari au rãmas datorii de aproape 1,5 miliarde de lei vechi. Din ianuarie 2009, am început colaborarea cu Termica SA dar si aici, în 3 luni, datoriile adunate au ajuns la peste 200 de milioane de lei vechi. Suma e foarte mare maiales cã, în Vaslui, avem instalate numai 5.000 de repartitoare. Avem orase unde datoriile nu depãsesc 200 de milioane si instalate de 10 ori mai multe repartitoare”, spune Ovidiu Mihalcea, directorul SC ista SRL. Dacã firma ieseanã va renunta sã mai presteze servicii în municipiul Vaslui, atunci vor apãrea si adevãratele probeleme mai ales cã citirea nu poate fi fãcutã decât de societãti specializate în acest sens..

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.