spot_img
spot_img
4.6 C
Vaslui
21-ian.-2025

Principalele lucrãri agricole executate în martie se apropie de final (FOTO)

- Advertisement -

VINE LUNA APRILIE … Sfârsitul lunii martie este unul în care începe însãmântarea culturilor de primãvarã, în mãsura în care solul si vremea permit. Astfel, dacã timpul este propice, pot fi însãmântate culturile precum: grâul, orzoaica de primãvarã, mazãrea, lucerna, trifoiul si borceagul. Atunci când temperatura în sol ajunge la 3 – 6 grade Celsius, pot fi plantati cartofii. Dacã te ocupi de pomiculturã, este bine sã stii cã sunt anumite lucrãri care se realizeazã în luna martie în acest domeniu. Specialistii spun cã principale sunt tratamentele fitosanitare de iarnã restante, precum si a celor din faza de umflare a mugurilor. Protejarea culturilor împotriva bolilor fungice în timpul perioadei de primãvarã necesitã o abordare integratã si proactivã. Prin monitorizare atentã, practici culturale adecvate si utilizarea tratamentelor fungicide, agricultorii sunt sfãtuiti de specialisti cum pot sã-si protejeze recoltele si sã asigure o productie agricolã sãnãtoasã si sustenabilã.

Martie, Mart, Mãrtisor, Germãnar, Încoltitor! Prima lunã de primãvarã este si cea mai capricioasã, în ciuda frumoaselor traditii prin care este celebratã. Acum se dã lupta dintre iarnã si primãvara, dintre întuneric si luminã. Acum este momentul în care frigul parcã se dã batut si lasã loc cãldurii, timide ce-i drept, sã bucure pãmântul cu blândetea sa. Însã trebuie sã fiti vigilenti, pentru cã iarna cu-ale sale caracteristici nu se lasã gonitã prea usor si oricând poate sã-si reinstaureze suprematia, fie si pentru câteva zile. Iatã care care sunt principalele lucrãri agricole care se realizeazã în luna martie, dupã cum spun agricultorii specialisti: dacã nu s-au administrat îngrãsãminte chimice pentru îngrijirea culturilor de toamnã în luna februarie, acum este timpul pentru a tãvãlugi culturile care au fost descãltate si a grãpa culturile viguroase; este, de asemenea, momentul potrivit sã faci aprovizionarea cu seminte si material pentru tratat semintele; în aceastã lunã se transportã si administreazã bãlegarul pentru culturile care vor fi însãmântate primãvara; se executã arãturile care nu s-au realizat în toamnã; acestea trebuie sã fie superficiale si se executã cu grapa stelatã; cu aceastã ocazie se încorporeazã si îngrãsãmintele organice; se efectueazã grãparea ogoarelor de toamnã si se realizeazã controlul produselor depozitate.

Principalele lucrãri din legumiculturã în luna martie

Tot specialistii agricultori spun cã existã anumite lucrãri specifice lunii martie si în legumiculturã. Iatã care sunt acestea: pregãtirea terenului si înfiintarea culturilor de rãdãcinoase, bulboase, mazãre, verdeturi, varzã si conopidã timpurie; se realizeazã lucrãri de îngrijire si se aplicã tratamente fitosanitare la rãsadurile deja existente; se seamãnã tomatele de varã-toamnã, ardeioasele si vinetele pentru culturile de câmp, în vederea producerii de rãsaduri; se seamãnã castravetii pentru solarii în ghivece; tomatele timpurii si vinetele se repicã; se revizuiesc si se acoperã solariile cu folie de polietilenã.

Ce se face în pomiculturã în luna martie

Dacã te ocupi de pomiculturã, este bine sã stii cã sunt anumite lucrãri care se realizeazã în luna martie în acest domeniu. Iatã ce vã sfãtuiesc specialistii despre ce lucrari sunt de fãcut: sfârsitul lunii martie este momentul potrivit pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare de iarnã restante, precum si a celor din faza de umflare a mugurilor; se realizeazã tãierile de rodire si de formare a coroanei în cazul pomilor tineri; se executã fertilizarea solului din livadã; se realizeazã plantarea de primãvarã a pomilor si arbustilor fructiferi.

Protectia culturilor împotriva bolilor fungice primãvara

SFATURI…Primãvara aduce cu sine nu doar o explozie de culoare în naturã, ci si un mediu propice pentru dezvoltarea bolilor fungice în culturile agricole. Aceste boli pot avea un impact devastator asupra recoltelor, astfel cã agricultorii sunt nevoiti sã implementeze strategii de protectie eficiente pentru a-si mentine culturile sãnãtoase si productive. Existã câteva strategii eficiente de protectie a culturilor împotriva bolilor fungice în timpul perioadei de primãvarã. Pentru identificarea precoce a bolilor fungice, un prim pas esential în protejarea culturilor este monitorizarea atentã a acestora si identificarea timpurie a oricãror semne ale bolilor fungice. Este recomandat ca agricultorii sã efectueze inspectii regulate ale culturilor lor, sã fie atenti la orice semn de decolorare, pete sau leziuni pe frunze si sã ia mostre pentru analizã în caz de suspiciune. Identificarea precoce a bolilor fungice permite interventia rapidã si eficientã. Pentru strategia de protectie a culturilor împotriva bolilor fungice, rotirea culturilor este o strategie esentialã în prevenirea acumulãrii patogenilor fungici în sol. Schimbarea culturilor pe câmpurile agricole poate reduce presiunea exercitatã de bolile specifice unei anumite culturi. De asemenea, o gestionare adecvatã a solului, care include practici precum lucrarea solului, utilizarea mulciului si administrarea corespunzãtoare a apei, poate contribui la mentinerea unui mediu mai putin favorabil pentru dezvoltarea fungilor patogeni. O altã prioritate este utilizarea semintelor si a plantelor rezistente la boli. Alegerea semintelor tratate cu fungicide poate oferi o protectie initialã împotriva bolilor fungice în timpul germinãrii si a primei faze de crestere a plantelor. De asemenea, selectionarea si cultivarea plantelor rezistente la boli pot reduce susceptibilitatea acestora la infectii fungice. Este recomandat ca agricultorii sã aleagã soiuri adaptate si rezistente la bolile specifice din zona lor. Strategia de protectie a culturilor împotriva bolilor fungice se face prin aplicarea fungicidelor preventive înainte sau la primele semne ale infectiei fungice poate ajuta la protejarea culturilor împotriva bolilor de acest tip. Este important sã se respecte instructiunile de utilizare si dozajul recomandat pentru a asigura eficacitatea si pentru a minimiza impactul asupra mediului înconjurãtor. Important este si adoptarea de practici culturale adecvate, cum ar fi îndepãrtarea resturilor de culturã si a buruienilor, poate reduce sursa de inoculare a patogenilor fungici. De asemenea, evitarea udãrii excesive si asigurarea unei bune circulatii a aerului în culturi poate contribui la reducerea umiditãtii si a conditiilor favorabile dezvoltãrii fungilor patogeni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.