spot_img
spot_img
2.3 C
Vaslui
22-ian.-2025

Primul simpozion în memoria profesorului Dan Ravaru

- Advertisement -

INVITAȚIE… Primul simpozion în memoria profesorului etnograf Dan Ravaru va avea loc azi, 2 aprilie, la Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui, Secția de etnografie și artă populară. Evenimentul va începe la ora 10:30 și va fi transmis live pe pagina de Facebook a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui. Data nu este întâmplător aleasă, întrucât pe 3 aprilie profesorul Dan Ravaru ar fi trebuit să împlinească 80 ani. În prima parte a simpozionului, Dan Ravaru va fi evocat de către cei care l-au cunoscut, iar în cea de-a doua parte a manifestării invitații vor asculta evocări ale contribuitorilor Arhivei de Folclor „Vasile Adăscăliței”, însoțite de un recital recital folcloric – „Cântece de demult”, cu melodii culese de Dan Ravaru și interpretate de Raluca Radu, din Fonoteca Arhivei de Folclor „Vasile Adăscăliței”, din care au apărut cinci volume (2018-2020): 1. Măi soldate roșior (Cântece de cătănie), 2. Bate vântul vârfurile (Cântece de dor și jale), 3. Asta-i hora din străbuni (Jocuri și cântece bătrânești), 4. Mereoarele (Jocuri și cântece de priveghi), 5. Trecui podul cel de flori (Cântece și obiceiuri de nuntă), valorificate într-o selecție de 40 de cântece interpretate de Raluca Radu, cuprinse în albumul Pe ist deal, pe ceea vale (2020).

Dan Ravaru, cunoscut profesor, etnolog, folclorist și publicist, s-a născut la 3 aprilie 1941, la Bârlad. După absolvirea studiilor liceale la Predeal și Bârlad, a urmat cursurile Universității “Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de Filologie, după care a fost profesor la liceele din Puiești și Negrești, apoi, din 1979, a activat în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui. A fost colaborator al cotidianului “Vremea Nouă”, dar și la alte publicații cu profil cultural (revistele “Luceafărul” sau “Datini”). A publicat mai multe volume – piatră de căpătâi pentru oricine dorește să studieze obiceiurile populare din județul Vaslui, dintre care: “Datini și obiceiuri de pe valea Tutovei”, “Folclor, etnografie, istorie locală”, “Cutia Pandorei”, “Comuna Alexandru Vlahută”, “Folclor literar de pe Valea Tutovei”, “Cartea întâia a Racovei” ori “Cartea Puieștilor” sunt doar câteva titluri. A încetat din viață pe 28 septembrie, la vârsta de 79 ani.

“Dan Ravaru s-a numărat printre puținii intelectuali autentici, care trăiesc pentru a scrie și a citi”

În invitația de participare la primul simpozion în memoria profesorului Dan Ravaru, colegii de la Cultură l-au descris cum nu se putea mai bine:

“Vreme de decenii, Dan Ravaru a fost un reper al activităților culturale desfășurate în comunele județului Vaslui, remarcându-se printr-un discurs elevat în calitate de moderator al simpozioanelor dedicate istoriei și personalităților locale, devenind un reper al acestui gen de manifestări culturale. Cercetarea monografică a satelor, pe care a încurajat-o și a sprijinit-o întotdeauna, venea dintr-o viziune amplă asupra culturii populare, dovedind atât prin studiile sale, cu preocupări etnologice, literare și istorice, cât și, mai ales, prin discurs, reale veleități enciclopedice. Culegătorul de folclor Dan Ravaru a străbătut și cercetat satele vasluiene, mai cu seamă cele de pe Valea Tutovei, în anii 1975-1978, împreună cu cea care i-a fost soție, Silvia Chiper, în acțiunea de tezaurizare a tradițiilor de odinioară, la inițiativa fostului lor profesor, etnologul Vasile Adăscăliței (1929-2007). În aceeași perioadă, a cules și înregistrat folclor în sate din nord-vestul județului Vaslui (Rafaila, Todirești, Dumești) și sud-vestul județului Iași (Dagîța, Tansa, Țibana), în sate din Bucovina (Sucevița, Putna, Straja, în județul Suceava) și din Muntenia subcarpatică (Găujani și Racovița, în județul Vâlcea).Aceste culegeri de folclor au fost valorificate parțial, în volumele: Datini și obiceiuri de pe Valea Tutovei, 1981; Folclor literar de pe Valea Tutovei, 2001, precum și în studiile: Contribuții la studiul „vălăretului” în județul Vaslui, 1982; Jocuri de priveghi de pe valea Tutovei, 1998; de asemenea, în capitole din monografiile comunelor Alexandru Vlahuță, Epureni și Puiești. În 1980, a înființat festivalul județean „Datini și obiceiuri de iarnă”, care a ajuns la a XXXVIII-a ediție, în 2019. Dan Ravaru s-a numărat printre puținii intelectuali autentici, care trăiesc pentru a scrie și a citi, iar harul său s-a răspândit în multiple direcții. A fost un povestitor, un om al reprezentării și al discursului public, iar scrierile sale poartă pecetea oralității, din nevoia de a vorbi și a scrie pe înțelesul celor mulți”, povestesc colegii profesorului Dan Ravaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.