spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Primesc subventiile pentru anul trecut

- Advertisement -

Crescãtorii de vaci din zonele defavorizate

Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã – Centrul judetean Vaslui anuntã cã a început efectuarea plãtilor aferente ajutorului specific acordat producãtorilor de lapte si carne de vitã din zonele defavorizate ale judetului Vaslui, ajutor aferent anului 2012. Tot în aceastã perioadã, pânã pe data de 15 iulie, potentialii beneficiari ai „Schemei de ajutor specific acordat producãtorilor de lapte si carne de vitã din zonele defavorizate” pot depune cererile de ajutor aferente anului în curs, la APIA Vaslui.

Au fost deblocate fondurile pentru plata ajutorului specific acordat producãtorilor de lapte si carne de vitã din zonele defavorizate ale judetului Vaslui, ajutor aferent anului 2012. În judetul Vaslui, anul trecut, au fost autorizate la platã 467 din cele 529 de cereri depuse, în valoare totalã de 122.418,64 euro. Sursa de finantare a acestui ajutor specific este Fondul European pentru Garantare în Agriculturã, iar valoarea ajutorului a fost calculatã la cursul de 4,5383 lei/euro, stabilit de Banca Central Europeanã la ultima cotatie a lunii septembrie a anului 2012. Cuantumul ajutorului specific calculat la categoria vaci de lapte este de 93,42 euro/animal, beneficiind de aceastã sumã un numãr de 1386 capete din cele 1476 pentru care s-a solicitat sprijinul.

Sesiune deschisã pentru anul 2013

Crescãtorii de bovine din zonele defavorizate pot depune cereri de subventie la APIA, pentru a obtine ajutoare financiare specifice, acordate prin Fondul European de Garantare Agricolã (FEGA) în cadrul „Schemei de ajutor specific acordat producãtorilor de lapte si carne de vitã din zonele defavorizate”. De acest sprijin financiar pot beneficia crescãtorii de vaci de lapte, si sau de bivolite de lapte, ori de taurine din rase de carne, inclusiv metisi, din cele zece comune din judetul Vaslui incluse în zona defavorizatã din punct de vedere agricol. Este vorba de crescãtorii de bovine din comunele Alexandru Vlahutã, Bogdana, Bogdãnita, Dragomiresti, Gherghesti, Ibãnesti, Ivãnesti, Puiesti, Pungesti, Voinesti. Ajutorul specific se acordã pentru un efectiv cuprins între 2 si maximum 15 capete vaci de lapte. Cuantumul ajutorului specific pe cap de vacã de lapte este de cel mult 100 euro/cap de vacã si se calculeazã dupã finalizarea verificãrilor, prin raportarea numãrului de animale eligibile la plafonul aferent acestei forme de sprijin. Nerespectarea conditiilor de eligibilitate prevãzute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, dupã caz, reducerea sau excluderea de la platã, respectiv penalitãti ori sanctiuni multianuale. Crescãtorii de bovine din zonele defavorizate care acceseazã aceastã formã de sprijin trebuie sã aibã animalele identificate si înregistrate în Registrul National al Exploatatiilor, sã detinã registrul individual al exploatatiei, actualizat conform Regulamentului UE 1760/2000, iar animalele din exploatatie sã fie cuprinse în Programul actiunilor de supraveghere, prevenire control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si cea a mediului, de identificare si înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, iar actiunile prevãzute sunt efectuate la zi. Începând din acest an, adeverinta eliberatã de medicul veterinar de circumscriptie putând fi identificatã în sistemul informatic de cãtre functionarii APIA la 72 de ore de la generare. „Rugãm potentialii solicitanti sã se prezinte la APIA – Centrul Judetean Vaslui, pentru depunerea cererii, dupã cele trei zile de la generarea adeverintei. Pentru informatii suplimentare, vã puteti adresa Centrului Judetean APIA Vaslui, din strada Cuza Vodã nr. 41, sau telefonic, la numãrul de telefon 0235.318502”, a declarat Rãzvan Arteni, directorul APIA Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.