spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Primele spitale private din Focsani (VIDEO)

- Advertisement -

In Vrancea sint peste 120 de cabinete si clinici private care le pot oferi bolnavilor, contra-cost, desigur, o gama larga de investigatii u investigatiile de tip tomograf si RMN se pot face in judet exclusiv in clinici private u la Clinica Materna a fost inaugurata simbata prima maternitate privata din judet, unde au venit pe lume si gemeni u dupa 30 de ani de munca la stat, ginecologul Marin Popescu si-a amenajat propriul spital u tinarul endocrinolog Ionut Dan Repede si-a inceput cariera direct in privat u “multa lume vedea cariera medicala intr-un singur sens, adica te duci la stat, incepi sa directionezi pacientii catre privat si poate la adinci batrineti te muti in privat de tot”, considera dr. Repede u “pacientii sint “atenti” si la stat, dar la privat se chitanteaza”, il completeaza radiologul Buza, care s-a privatizat de ani buni

Serviciile medicale private cistiga teren in Vrancea, in conditiile in care sa te tratezi in sistemul public de sanatate a devenit o corvoada a statului la cozi pentru retete, analize si bonuri de ordine. Sistemul de stat pierde bolnavi in favoarea privatilor care speculeaza lipsurile si managementul defectuos din unitatile publice. Lipsa aparaturii medicale, a conditiilor decente, dar si atitudinea unor cadre ce uneori lasa de dorit ii determina pe vrinceni sa se indrepte tot mai mult catre cabinetele si clinicile private. Chiar daca situatia lor materiala nu este una tocmai buna, cei mai multi bolnavi string bani pentru sanatate si merg la privat chiar daca au calitatea de asigurat si ar trebui sa beneficieze de gratuitate in sistemul public. In Vrancea, sint peste 120 de cabinete si clinici private. Desigur, sistemul privat a luat amploare si datorita medicilor ce lucreaza in spitale si care au decis sa se indrepte si spre privat pentru cistiguri mai bune. Simbata, in Focsani s-a inaugurat si primul spital ginecologic, in conditiile in care constructia unui spital materno-infantil la Focsani a fost un proiect abandonat de autoritati.

Servicii complete la maternitatea privata

Dupa ce in 2009, firma International Healthcare Systems (IHS) a investit 2,9 milioane de euro pentru ridicarea noului Centru de nefrologie si dializa la Focsani, simbata a fost inaugurata si prima maternitate privata din Vrancea. La Clinica Materna, manageriata de ginecologul Marin Popescu, a fost inaugurata prima unitate sanitara cu paturi in specialitatea obstetrica-ginecologie construita dupa cele mai moderne norme. In prezenta “prietenilor de suflet”, fostul sef al sectiei de OG din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta “Sf. Pantelimon” Focsani a inaugurat maternitatea la care se pot adresa gravidele cu bani, care doresc sa nasca in conditii mai mult decit decente. “Acest moment inseamna desavirsirea mea in plan profesional si in plan managerial. Cind vorbesc de desavirsirea mea in plan profesional ma gindesc la curajul, cutezanta, profesionalismul de a aborda aceasta specialitate cu foarte mare risc, in sistem privat, comparativ cu cel de stat, pentru ca sistemul privat trebuie sa asigure o siguranta pacientului. Aceasta specialitate iti ofera foarte multe capcane, capcane atit din partea mamei cit si din partea copilului. Din aceasta cauza acest curaj de a aborda aceasta specialitate in sistem privat este un act de mare cutezanta”, le-a spus celor prezenti dr. Marin Popescu. Dupa aproape 30 de ani de munca intr-un spital de stat, ginecologul Popescu spune ca si-a indeplinit un vis, a rupt bariera dintre stat si privat si si-a deschis propria maternitate. Unitatea este dotata la cele mai moderne standarde, iar gravidele pot apela la serviciile clinicii, fie ca urmeaza sa aduca pe lume un copil, fie ca vor doar un consult sau au nevoie de o interventie chirurgicala ginecologica. Daca la parterul unitatii se afla un ambulatoriu cu diferite specialitati, la etaj se afla maternitatea. Este vorba de cele 12 paturi destinate femeilor si cele cinci rezerve. Trei din acestea ofera intimitate totala mamicilor. Acestea sint rezerve de tip roaming (mama, copil). Unitatea are un bloc operator, o sala de nasteri, una de terapie intensiva, o sala de neonatologie.

A speculat lipsa de ginecologi

Toate spatiile au fost dotate cu aparatura folosita si in spitale din America, Austria, Germania. Aceasta a fost achizitionata cu fonduri europene. Pe linga cei 200.000 de euro, medicul spune ca a facut si un imprumut de 10 miliarde lei vechi pentru a finaliza spatiul. “Intotdeauna o sa fie loc pentru o maternitate privata intr-un judet in care sint putini specialisti in problemele de obstetrica ginecologie. Ca reprezentant al DSP sint foarte incintat de aparitia acestui asezamint medical privat pentru ca va ridica foarte mult standardul asistentei a mamei, a copilului ”, spune dr. Alin Lazea, consilier DSP in problema asistentei mamei si copilului. Deja, cinci gravide s-au adresat noii maternitati, fiind adusi pe lume si primii gemeni. Reprezentantii unitatii spun ca mamicile au beneficiat de preturi promotionale. Au scos din buzunar in jur de 3.000 de lei. Urmeaza sa se stabileasca si tarifele si in conditiile in care maternitatea va fi sau nu acceptata pentru a intra in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Bolnavii platesc si la stat si la privat

Daca medicii de la Spitalul Judetean din Focsani lucreaza si la stat si la privat pentru ca asa pot directiona o parte dintre pacienti si catre propriile cabinete, mai sint si medici care au rupt relatia cu sistemul de stat. Medicii Marioara Merchea, Laurentiu Bodolan sau Constantin Buza sint citiva dintre cei care au spus adio sistemului de stat. Radiologul Constantin Buza sustine ca in ultimii ani s-a creat o competitie intre stat si privat. “In toate tarile exista studii ce arata ca aproximativ 30% din populatie isi permite sa se adrese sistemului privat care s-a demonstrat ca este un sistem mai bine organizat. Acesti 30% care nu apeleaza la stat scad presiunea pe bugetul statului, deci este un lucru bun. La privat creste adresabilitatea pentru ca este vorba de calitatea serviciilor. Pacientii platesc peste tot. Pacientii sint “atenti” si la stat, dar la privat se chitanteaza”, a mentionat dr. Constantin Buza. De altfel acesta a reusit sa cistige un proiect de finantare europeana si isi va achizitiona cel mai performant echipament pentru ecografii, cistigind 200.000 de euro.

Doctorii tineri se indreapta spre privat

Nici medicii tineri nu mai sint atrasi de sistemul de stat. Salariile mici, aparatura medicala veche si sistemul care se afla in moarte clinica din cauza subfinantarii ii indeparteaza tot mai mult pe viitorii doctori. Dr. Ionut Dan Repede are doar 30 de ani si dupa ce a terminat studiile la Iasi a decis sa isi deschida un cabinet privat in Focsani in specialitatea endocrinologie. Cu mult “tupeu si incredere mare”, dupa cum spune doctorul, nu a dorit sa lucreze intr-un spital desi unitatile din judet au putini specialisti. “Poate ca parerea mea este un pic diferita fata de cea generala. Foarte multa lume vedea cariera medicala intr-un singur sens, adica te duci la stat pentru ca oricum acolo vor fi pacienti, stai acolo cit stai, in timp incepi sa directionezi pacientii catre privat si poate la adinci batrineti te muti in privat de tot. Foarte multi ma intreaba, “De ce nu te duci la stat?” si raspunsul meu este ca nu am fost invitat. Sistemul merge cum merge, sa capeti un post la stat presupune un drum anevoios si ca sa faci si un efort financiar ca sa lucrezi la stat nu cred ca merita”, a precizat dr. Ionut Dan Repede. Chiar daca sistemul privat a cistigat teren in defavoarea celui de stat, nu toata populatia isi permite sa scoata bani din buzunar pentru a beneficia de servicii mai bune. “In principal cred ca serviciul medical privat este un serviciu de lux pentru ca sint niste diferente majore, lasind la o parte actul medical, medicul ca atare. Incet, incet cred ca se schimba si mentalitatea oamenilor si o sa se indrepte mai mult spre privat. Si situatia noastra economica este de asa natura incit adresabilitatea este scazuta”, mai spune doctorul.

Investigatii de tip tomograf si RMN, doar la privat

Desi sistemul de stat ar trebui sa le ofere bolnavilor toate facilitatile de care au nevoie pentru a afla de ce boli
sufera sau nu, acest lucru este imposibil. Pacientii care au nevoie de investigatii de tip tomograf si RMN trebuie sa isi indrepte privirea spre firmele private din Focsani si nu spre Spitalul Judetean de Urgenta, care la ora actuala nu dispune de aparatura necesara. Desi unitatea are un tomograf, acesta este stricat inca din 2009. „Era muuuult mai bine daca se achizitiona un ecograf si un tomograf la Spitalul Judetean, si se asigura functionalitatea lui pina la epuizarea banilor!!! Sa ne fie rusine de conducatorii nostri si de cei care la sondaj au inclinat balanta in favoarea risipei de bani in timp ce ne mor prietenii, sotiile, copiii prin spitale datorita lipsei aparatelor sus mentionate. Da, am un fix cu aceste 2 aparate si nu-l voi abandona pina nu se va rezolva situatia. Ma mir ca doctorii care intra in salile de nastere „pe orbeste” fara aportul semnificativ al unui ecograf nu insista pentru achizitionarea unui asemenea aparat”, este mesajul unui cititor al Ziarului de Vrancea, “Valerica Crintea” referitor la risipa de bani facuta de Consiliul Judetean cu petrecerea de Revelion. Asa se face ca lipsurile de la stat sint speculate de cei din privat. Bolnavii trebuie sa apeleze fie la Euromedic, fie la Interclinic, unitati ce au intrat in contract cu CAS Vrancea astfel incit sa poata beneficia de gratuitate. “Cind am deschis Centrul de Diagnostic Imagistic Euromedic Focsani, în martie 2009, am raspuns unei nevoi identificate la acel moment – pacientii din Vrancea aveau nevoie de servicii medicale de calitate. Euromedic România detine acele ingrediente necesare dezvoltarii unui centru în care pacientii sa poata beneficia de cele mai bune servicii medicale: experienta internationala, specialisti si aparatura de ultima generatie. În ultimii trei ani, ne-am consolidat prezenta în aceasta zona datorita profesionalismului cu care ne tratam pacientii. Exista o crestere a cererii, datorata schimbarii atitudinii pacientului, acesta acordind din ce în ce mai multa atentie alegerii serviciilor medicale. În prezent, pacientii se orienteaza spre servicii medicale de calitate, respectiv specialisti bine pregatiti si aparatura de ultima generatie”, ne-a transmis dr. Anca Petcu, presedinte Euromedic. Bolnavii, care nu dispun de bani pentru a efectua aceste investigatii, asteapta sa poata beneficia de investigatii decontate de CAS, insa se fac liste lungi de asteptare. “Cerere exista pentru toate tipurile de investigatii disponibile în centru. In acest moment, exista liste lungi de asteptare în cazul investigatiilor CT si RMN efectuate în cadrul contractului cu CAS Vrancea si CASMTCT”, ne-a mai spus dr. Petcu. In Focsani s-a reschis recent, pe strada Popa Sapca, si o clinica din reteaua Proctomed, specializata in tratarea afectiunilor anorectale si dermato-venerice. Clinica lucreaza atit cu doctori din Focsani cit si cu specialisti din Bucuresti. In judet urmeaza sa se deschida si alte clinici ce doresc sa ofere populatiei cu bani o gama cit mai larga de servicii ce li se refuza in sistemul public de sanatate.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.