Potrivit rezultatelor dinainte de contestatii, promovabilitatea pe judet la evaluarea nationala este de 62,12%. Asta inseamna cu aproximativ 10% mai putin decat anul trecut, insa dupa contestatii. Sefa ISJ Iasi apreciaza ca, dupa solutionarea contestatiilor, rata de promovare va creste cu 2-3 procente. Pe discipline, promovabilitatea arata astfel: 81,46% la romana, respectiv 48,24 % la matematica.
Locuri pentru toti
In ciuda faptului ca subiectele de la romana au fost mai dificile comparativ cu anii trecuti, elevilor le-a fost mai usor sa obtina cel putin nota de trecere. 1.315 elevi au fost evaluati cu note sub 5 la romana, in timp ce la matematica numarul celor care au rezultate foarte slabe depaseste 3.500. „Este ingrijorator acest numar de 3.500-3.600 de note sub 5 la matematica. Toti elevii insa vor avea un loc in invatamant, mediile bune fiind importante pentru accesul in liceul potrivit, in functie de tinta fiecarui absolvent de gimnaziu. In ceea ce priveste notele de 10, sunt insa mai multe la matematica, si anume 280, fata de 67, cate avem la romana. Subiectele de la matematica fiind mai riguroase, exacte, o rezolvare corecta duce la nota maxima, in timp ce la romana se urmareste modul de interpretare, de frazare sau o anumita expresivitate in limbaj, mai ales la compuneri. In ceea ce priveste diferenta de zece procente – comparand cu promovabilitatea de anul trecut – , cred ca se explica in principal prin faptul ca anul acesta au fost introduse camere web pentru supravegherea elevilor, care au egalizat examenul peste tot”, a precizat Camelia Gavrila, sefa a Inspectoratului Scolar Judetean.
Un rezultat de exceptie
La colegiile de elita, punctarea ambelor variante de raspuns date la cerinta controversata de gramatica le-a permis mai multor elevi sa obtina media maxima. Cei mai multi zecisti, 11, sunt la Colegiul „C. Negruzzi”, printre acestia numarandu-se si Diana Rawan Ramadan. Cunoscuta sub numele de scena Rawanne, adolescenta cantareata s-a aflat in 2010, pentru mai multe saptamani, in topul clasamentelor din Turcia, devansand-o chiar si pe Lady Gaga. Din cei 109 candidati ai colegiului, 30 au obtinut nota maxima la matematica, in timp ce alti 17 au fost evaluati cu 10 la romana. Pe colegiu, cea mai mica medie este 6,55. Din perspectiva numarului de zecisti, Colegiul „C. Negruzzi” este urmat de Colegiul National. Din cei 139 de candidati, 8 au media 10, unul dintre acestia fiind Dragos Zupcu. Adolescentul este, totodata, unul din cei 4 sefi de promotie ai colegiului. Dragos a reusit sa termine cu brio gimnaziul si sa promoveze cu media maxima examenul, in ciuda problemelor de sanatate. El sufera de hepatita autoimuna si are nevoie de un transplant de ficat cat de curand. „Cu trei-patru zile inainte de examen am fost internat la Spitalul de Copii timp de o saptamana. Am facut mai multe perfuzii care m-au ajutat. Nu m-am asteptat sa iau chiar 10, ci ma gandeam ca voi lua note destul de mari, incat sa raman la National. E adevarat ca am lipsit o perioada de la scoala, dar am recuperat totul, plus ca m-am pregatit in fiecare zi”, a spus Dragos. 25 de elevi au 10 in teza de romana, in timp ce 40 au obtinut nota maxima la matematica. Cea mai mica medie pe colegiu este 7,52.
O generatie cu multi olimpici
La Colegiul „E. Racovita” sunt 3 zecisti, iar din cei 110 candidati, 56 au luat 10 la matematica. La aceeasi disciplina a obtinut 10 si Ovidiu Avadanei, care a participat insa la sesiunea speciala a evaluarii nationale. „Eu ma asteptam la rezultate foarte bune de la aceasta promotie, pentru ca au fost si multi olimpici la matematica, fizica, chimie sau la romana. Un exemplu in acest sens il constituie Ovidiu Avadanei care, in timp ce colegii lui participau la probele examenului de evaluare nationala, a obtinut medalia de argint la Balcaniada de Matematica pentru Juniori”, a mentionat Paula Gavrilescu, director al Colegiului „E. Racovita”. La romana insa, numai 7 elevi au primit nota maxima, iar ultima medie pe colegiu este 7,00. Zecisti la evaluarea nationala au si Colegiul „M. Eminescu” (doi), Scoala „B.P. Hasdeu” (doi), Liceul de Informatica „Gr. Moisil” sau Colegiul „R. Wurmbrand” (cate unul).
Elevi notati cu 1
Cu medii intre 9,90 si 10 au promovat examenul elevi de la Grupul Scolar din Miroslovesti (9,97), Scoala „I. Cantacuzino” din Pascani (9,92), Colegiul de Arta „O. Bancila”, Liceul „V. Alecsandri” sau de la Colegiul „M. Sadoveanu” din Pascani” (la toate trei 9,90). Atat in municipiu, cat si in judet sunt unitati cu promovabilitate 0 sau sub 10% la evaluarea nationala. De exemplu, din cei 24 de elevi care au terminat gimnaziul la Scoala „I. Neculce” din Cantemir, niciunul nu a reusit sa obtina la cele doua probe macar 5, cea mai mare medie fiind 4,95. La Scoala din Madarjac, din cei 12 copii care au sustinut examenul, numai unul are media peste 5, si anume 6,02. De la aceeasi unitate, un candidat a fost notat cu 1,00 la ambele probe. Doar punctul din oficiu l-au primit si cate un elev de la Scoala „Al.I. Cuza” din Podu Iloaiei, respectiv de la Grupul Scolar din Lungani. Medii de peste 1 au si elevi din municipiu, de la scoli precum „G. Calinescu” (Dacia), „I.Neculce” (Cantemir) sau „Gh. Marzescu” (Bularga).
Potrivit ISJ, la nivelul judetului Iasi se inregistreaza un numar foarte mic de contestatii la evaluarea nationala: 297 la limba si literatura romana si 203 la matematica. Asta inseamna un procent de aproximativ 4% la limba romana si aproximativ 3% la matematica. „Numarul scazut de contestatii demonstreaza faptul ca elevii au fost multumiti de notele obtinute, considerand ca evaluarea, obiectiva, a reflectat exact nivelul lor de pregatire”, spune purtatoarea de cuvant a ISJ Iasi, Sabina Manea.
Ierarhia absolventilor de gimnaziu, in functie de care se va face repartizarea la licee, va fi facuta publica marti, 3 iulie, a anuntat Inspectoratul Scolar.
www.antena3.ro