spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Primarul Pungestiului a mai pierdut o bãtãlie

- Advertisement -

ÎNVINGÃTOARE Monica Focsa, unul dintre contestatarii primarului comunei Pungesti si un aprig sustinãtor al luptei anti-Chevron, a câstigat “rãzboiul” cu edilul Mircia Vlasã. Dupã ce a fost datã afarã din functia de asistent medical comunitar, Focsa a deschis proces si, dupã 4 ani de judecatã, instantele i-au dat câstig de cauzã si l-au obligat pe edil la plata cheltuielilor de judecatã în cuantum de 2.000 de lei, reîncadrarea pe post a Monicãi Focsa si plata salariilor restante pânã la data la care va fi repusã pe functie.

Odatã cu lupta dusã de pungesteni împotriva exploatãrii gazelor de sist de la Pungesti, au apãrut si contrele dintre primarul Mircia Vlasã, vajnic sustinãtor al companiei americane, si populatia care nu a dorit sub nicio formã otrãvirea apei potabile. Prima care a cãzut “victimã” în acest adevãrat rãzboi a fost consiliera localã PP-DD, Monica Focsa, angajatã pe post de asistentã medicalã comunitarã. Astfel, primul demers al primarului Vlasã si singurul, de altfel, pe care-l putea face, ca o rãzbunare, a fost desfacerea contractului de muncã a asistentei. A motivat gestul sãu prin faptul cã Monica Focsa avea un contract pe perioadã determinatã pe care îl refãcea la începutul fiecãrui an si, de când s-a angajat, a stat o perioadã destul de mare în concediu de maternitate, fiind mamã a doi copii. Restul nu a mai contat. Nici cã ceea ce se întâmpla cu contractul asistentei reprezenta, de fapt, o metodã simplã de a-si tine în lat eventualii angajati incomozi. Iar, din postura de consilier local, Monica Focsa, s-a dovedit un adevãrat ghimpe în coastã mai ales atunci când a cerut unele lãmuriri cu privire la activitatea primarului.

Scurt istoric al luptei consilieriei Focsa împotriva lui Vlasã

Lãmuririle cerute de consiliera localã au vizat sporurile primite de primar în afara indemnizatiei legale, a sumelor imense plãtite de primãrie avocatului care a reprezentat institutia în diversele procese în care a fost implicatã, dar si a felului în care primarul Vlasã a obtinut terenul care, ulterior, l-a concesionat Chevron-ului. Mai mult decât atât, Monica Focsa a cerut la acea vreme organizarea unei comisii care sã verifice modul în care au fost acordate terenurile primarului Vlasã. Dat fiind faptul cã aceste informatii au fost cerute în cadrul unei sedintei publice, la care, pe lângã consilierii locali, au asistat si câteva zeci de cetãteni ai comunei, secretarul comunei a început atunci sã scoatã la ivealã documentele din care rezulta ilegalitãtile fãcute de primarul Vlasã, în cei zece ani de mandat. La auzul dezvãluirilor fãcute în sedinta publicã, locuitorii din comunã prezenti atunci la sedintã au început sã-l huiduie pe primar, în scurt timp fãcându-si aparitia, în fata primãriei, a fortelor de ordine. Focsa nu s-a oprit aici si a fost cea care a luat initiativa de strângere de semnãturi pentru demiterea primarului prin referendum. Chiar dacã, la acel moment au fost strânse suficiente semnãturi, Prefectura a considerat cã nu sunt bune pentru validare (unul dintre motive fiind si acela cã este, culmea, împotriva extragerii gazelor de sist – n.r.). A urmat rãzbunarea lui Vlase si Monica Focsa a rãmas fãrã loc de muncã. A urmat plângerea fãcutã de asistentã si un proces care s-a întins aproape 4 ani. La finalul procesului, instanta a dat câstig de cauzã Monicãi care acum este în posesia unei decizii definitive a instantelor de judecatã. Magistratii Tribunalului Vaslui au decis sã admitã contestatia formulatã de aceasta si l-a obligat pe Vlasã sã restituie cunatumul salariului de bazã în proportie de 10% retinut prin dispozitia atacatã si la plata cheltuielilor de judecatã în cuantum de 2.000 de lei. Ba mai mult, ceea ce se pare cã încã nu stie primarul este faptul cã instanta a decis executarea silitã si activarea tutror procedurilor judiciare incidente, ocazionate de aceastã executare.

Vlasã, bun de platã

Dupã ce, în sfârsit, a înteles Vlasã cã nu e de joacã cu fosta asistentã medicalã, a apelat la calea de atac dar mult prea târziu si peste termenul legal. Dupã analiza dosarului de executie, instanta a stabilit cã somatia a fost primitã de Vlasã la data de 9.12.2011, iar contestatia trebuia depusã în maxim 15 zile de la acea datã. În schimb, edilul a asteptat încã 7 luni sã facã acest lucru. Drept pentru care decizia instantei a rãmas definitivã, iar cel executat este debitorul din titlul executoriu, adicã primarul comunei Pungesti. Cu toate acestea, Vlasã a declarat instantelor de judecatã cã este în imposibilitatea de a dispune reintegrarea fostei asistente pe postul avut anterior si cã decizia, rãmasã definitivã si irevocabilã, este una gresitã. Mai exact, ceea ce a fost împotriva vointei lui, a fost gresit si fãrã noimã. La finalul acestui proces, care s-a întins pe 4 ani, instanta a decis cã Monica Focsa va trebui sã fie repusã în functie si va primi si drepturile salariale restante, de la data desfacerii contractului de muncã pânã la reîncadrarea ei pe functie. “Deocamdatã nu am reusit sã port un dialog normal cu primarul dar, dupã sãrbãtorile pascale va urma o actiune de validare. A avut deja douã somatii, una pentru salariu si una pentru cheltuieli de judecatã, dar nu le-a luat în seamã. M-a dat afarã din functia de asistent medical dar am rãmas consilier local. Aici nu a putut face nimic deorece nu fac parte din partidul lui”, a declarat Monica Focsa.

Vlasã se laudã cã are destui bani pentru Focsa

CU BANI…Despre acest proces, primarul Mircia Vlasã are altã pãrere. Din punctul lui de vedere, procesul încã nu s-a încheiat “Decizia a fost contestatã. Dar, chiar dacã va trebui sã îi plãtesc salariul restant, n-ar fi o problemã. A fost datã afarã cu o lunã si jumãtate înainte de expirarea contractului de muncã pe perioadã determinatã. Si asta nu ar fi o problemã. Am bani de unde sã-i dau”, a declarat primarul Mircia Vlasã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.