Un nou episod în scandalul de la Floresti: Caravana buletinelor
INITIATIVÃ…La comanda Consiliului Judetean, Serviciul Judetean de Evidentã a Populatiei a dorit schimbarea cãrtilor de identitate a celor din Floresti
SCANDAL…O sesizare fãcutã la Directia Nationalã Anticoruptie pune pe jar Consiliul Judetean Vaslui. Sesizarea fãcea referire la incertitudinea în care se aflã si astãzi localitatea Floresti si, mai ales, la modul în care au fost directionate si cheltuite anumite sume de bani primite, de la Finante, pentru locuitorii din Floresti. Chiar dacã, teoretic, localitatea apartine Poienestiului, lumea nici nu vrea sã audã de acest lucru si cere referendum. De cealaltã parte, pentru a acoperi o situatie de ilegalitate, mai marii judetului au trimis, ieri, la Floresti, caravana Serviciului Judetean de Evidentã a Populatiei pentru ca toti florestenii sã-si schimbe cãrtile de identitate. Si asta pentru cã, la rubrica adresã, oamenii au trecutã localitatea Floresti, comuna Alexandru Vlahutã. Acest demers a încins spiritele si totul s-a transformat într-un scandal de proportii. Încercând sã îi determine pe oameni sã-si schimbe cãrtile de identitate, Gheorghe Poede a recurs la diverse metode, în stilul sãu caracteristic. A trecut la amenintãri si le-a spus celor prezenti cã vor fi amendati cu câte 2.000 de lei fiecare. Oamenii nici nu vor sã audã de Poede si cer referendum. Motiveazã distanta mare între Floresti si Poienesti si faptul cã doar primarul Dãnut Cojocaru a fost cel care le-a avut grija de când a câstigat primãria de la Alexandru Vlahutã. Pe Gheorghe Poede l-au primit, la Floresti, cu huiduieli. De teamã si, totodatã, pentru a scãpa de presiunea publicã, edilul s-a refugiat în mãnãstirea Floresti si a plecat spre primãrie în masina politiei.
Vizita Directiei Nationale Anticoruptie la Consiliul Judetean Vaslui a lãsat urme adânci. Astfel, ieri, la Floresti, Serviciul Judetean de Evidentã a Populatiei a încercat sã repare un lucru ce trebuia cu multã vreme în urmã, rezolvat. Si anume, locuitorii din Floresti ar fi trebuit sã aibã, la rubrica adresã, trecutã localitatea Floresti, comuna Poienesti, si nu Alexandru Vlahutã, asa cum este acum. Acest lucru a încins spiritele florestenilor, mai ales cã Poede, în încercarea lui de a face lucrurile în litera legii, nu a reusit sã le explice oamenilor demersurile lui. În schimb, s-a ales cu huiduieli si fluierãturi din partea oamenilor plus cã nimeni nu va uita prea curând ce s-a întâmplat, ieri, la Floresti. Cerintele oamenilor ar fi fost simplu de realizat, chiar dacã ar fi însemnat cheltuirea unor bani din bugetele locale. Toti cereau referendum. Primarul din Poienesti l-a refuzat constient cã votul nu va schimba nimic. Comuna pe care o pãstoreste are peste 3.500 de locuitori, iar Alexandru Vlahutã putin peste 1.500 de oameni. Poienestenii nu ar fi de acord sã cedeze un sat care reprezintã mândria comunei, plus cã acest lucru ar însemna mai putini bani si la bugetul local. De cealaltã parte, referendumul nu ar avantaja nici cealaltã comunã care, în conditiile în care Florestiul ar rãmâne ca si acum, Poienestiului, acest lucru ar putea determina o eventualã dizolvare a Unitãtii Administrativ Teritoriale Al. Vlahutã, din lipsa numãrului minim de locuitori. Ce s-a reusit, pânã acum, nu au fost decât discutii contradictorii si bete în roate pentru ca un sat sã apartinã, scriptic unei comune si, faptic, alteia. Si asta în detrimentul cetãtenilor care s-au trezit acum în fata unui fapt împlinit. Mai exact, dacã, pânã mai ieri, acestia îsi rezolvau treburile la primãria Alexandru Vlahutã sau la Bârlad, acum sunt nevoiti sã strãbatã 10 km pe jos pânã la Poienesti sau, dacã e nevoie, sã vinã pânã la Vaslui. În prezent, cetãtenilor din Floresti nu li se pot elibera titluri de proprietate pe teren, nu pot primi adeverinte eliberate de primãrie sau alte acte necesare. Si asta deoarece cãrtile de identitate spun despre ei cã apartin comunei Vlahutã, dar, dupã ce a obtinut o definitivã a instantei, Poede a mutat arhiva la Poienesti.
Sesizarea cãtre DNA a pus lucrurile în miscare
SESIZARE…În sesizarea trimisã cãtre Directia Nationalã Anticoruptie, profesorul Sandu Bejenaru-Vrabie aduce la cunostinta autoritãtilor unele lucruri care le crede ilegale. “ Venim cãtre dumneavoastrã cu rugãmintea de a afla rãspunsuri la câteva întrebãri: Unde sunt fondurile alocate de Consiliul Judetean Vaslui, din 1989 si pânã în 2014? Cine are interesul sã mentinã aceastã stare de lucruri, ca sã nu spun bãtaie de joc fatã de cetãtenii acestei localitãti? În speranta cã rugãmintea noastrã va fi auzitã si interpretatã conform legilor în vigoare, nu ne rãmâne decât sã aflãm si noi cine îsi bate joc de noi si cine are dreptate: primãria Poienesti, care spune cã nu a luat nici un leu pentru satul Floresti, sau primãria Al. Vlahutã, care sustine acelasi lucru? Oare ce au fãcut institutiile abilitate sã verifice folosirea acestor fonduri? “, se aratã în sesizarea trimisã cãtre DNA. Problema este cã, în momentul în care acele fonduri vor fi cerute sã fie rambursate de cãtre cei care le-au cheltuit ilegal, acest lucru se va face din propriul buzunar si nu din bugetele primãriei.
Florestenii vor, cu orice pret, referendum
CE VOR FLORESTENII…Chiar dacã, legal, lucrurile sunt clare, florestenii stiu un singur lucru. Nu vor sã facã parte din Poienesti si nu vor sã stie de Poede. “Suntem cu Alexandru Vlahutã si suntem în regulã. De ce nu se face referendum sã vadã ce vor oamenii? Unde sã te duci la Poienesti dacã nu ai cu ce ajunge? Acum au pus microbuz de la Vaslui, la Floresti. Pânã astãzi (ieri – n.r.) nu venea nici unul. Ai nevoie de vreo hârtie, trebuie sã o iei peste deal, pe jos. Dealurile pe aici sunt prea mari. Murim pe dealuri”, povesteste Sanda Ifrim. De aceeasi pãrere sunt si celelalte câteva zeci de persoane adunate la magazinul sãtesc, acolo unde se dezbãtea, pe larg, încercarea de legalitate a lui Poede. Încercarea de dialog între edil si oamenii din Floresti a esuat dupã ce primarul a ales sã plece si sã ia masa în incinta Mãnãstirii Floresti. Chiar si asa, sãtenii nu s-au lãsat si au mers dupã el. L-au asteptat la poartã, dar Gheorghe Poede a preferat sã plece cu masina politiei, lãsându-si masina la mãnãstire.
Deputata Ana Birchall a acuzat Prefectura Vaslui cã boicoteazã intentionat proiectul de lege!
OPINIE…Deputata Ana Birchall a fost înstiintatã de situatia explozivã dintre cele douã primãrii. “Referitor la proiectul de lege privind trecerea satelor Floresti si Dealu Secãrii în componenta comunei Alexandru Vlahutã. Statutul bizar al satelor Floresti si Dealu Secãrii – localitãti care de facto apartin de comuna Alexandru Vlahutã, iar de jure de comuna Poienesti – trebuie lãmurit si reglementat în regim de urgentã, tinând cont de vointa vasluienilor din aceste sate. Asa cum am promis, am depus în 2013 un proiect de lege pentru trecerea satelor Floresti si Dealu Secãrii în componenta comunei Alexandru Vlahutã si m-am luptat sã primeascã toate avizele favorabile de adoptare, iar propunerea mea legislativã, adoptatã de Camera Deputatilor si avizatã favorabil de comisiile de specialitate din Senat, asteaptã acum organizarea referendumului local. Organizarea referendumului este o etapã necesarã pentru ca proiectul meu de lege sã ajungã la vot si sã poatã fi adoptat si în Senat, devenind lege. În acest sens, am fãcut mai multe apeluri cãtre autoritãtile locale, cãtre Autoritatea Electoralã Permanentã si, în special, cãtre Prefectura Vaslui, sã punã în aplicare legea si sã organizeze în cel mai scurt timp acest referendum, nu sã îl boicoteze”, a precizat deputata Ana Birchall.
Istoricul satului Floresti
ISTORIE…În acte, florestenii au domiciliul în comuna Alexandru Vlahutã, unde învatã, voteazã si plãtesc taxele. Totusi, evidentele statului român îi plaseazã în comuna vecinã – Poienesti si, în consecintã, tot acolo este directionat si bugetul de la Finante, împãrtit pe cap de locuitor. Banii, evident, rãmân la Primãria Poienesti, iar florestenii sunt “întretinuti” din bugetul comunei Alexandru Vlahutã. Situatia absurdã prin care locuitorii din Floresti nu mai stiu de ce comunã apartin a apãrut în urma unei reîmpãrtiri administrative când, în luna mai 1989, comuna Poienesti a fost desfiintatã, ca doar dupã mai putin de un an, o altã reîmpãrtire a reînfiintat aceastã comunã, a cãrei primãrie a primit în subordine si satul Floresti, în care locuiesc în jur de 750 de locuitori si care, pânã atunci, apartinea de comuna Alexandru Vlahutã. Practic, din ianuarie 1990, suprafetele de teren aferente acestui sat sunt incluse, conform legii, la Poienesti, dar locuitorii apartin, din punct de vedere juridic, de cealaltã comunã. Aceastã gresealã administrativã, care a creat nenumãrate probleme de-a lungul timpului, s-a încercat a fi rezolvatã printr-un referendum organizat în 2005, dar, din cauza neprezentãrii la vot a cetãtenilor din Poienesti, situatia a rãmas în continuare neclarã.