Primarul Pavãl si regionalizarea: „Nu este timpul acum pentru guverne mai mici”
DISCUTII Primarul Vasluiului, Vasile Pavãl, nu vede cu ochi buni regionalizarea, având în vedere efectele pe care le-ar putea avea asupra unui oras cu mii de bugetari, cum este resedinta de judet. Ieri, la Iasi, mai-marii Guvernului, dar si primarii si presedintii de consilii judetene din zona Moldovei s-au întâlnit pentru a discuta despre regionalizare. „Este prima dezbatere oficialã organizatã în afara Bucurestiului dintr-un lung sir. Nu avem un proiect de regionalizare finalizat. Procesul firesc este cel în care procesul final este rezultatul, pe de o parte, a unei analize profunde, pe de altã parte sunt aceste dezbateri publice. De ce avem nevoie de regionalizare? Avem o tarã dezvoltatã neechilibrat”, a sustinut Liviu Dragnea, vicepremierul, un partizan înfocat al regionalizãrii. „Nu e momentul acum, aceste regiuni nu trebuie sã conducã la guverne mai mici în teritoriu”, crede primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavãl, care a discutat despre optiunile pe care le au orase ca Vasluiul în viitoarea regiune. La finalul sedintei de ieri, Liviu Dragnea a anuntat cã va face regionalizarea pânã în 2014, desi este clar cã întâmpinã o rezistentã foarte mare din partea primarilor si presedintilor de consilii judetene.
Vasile Pavãl nu stie cum se va face regionalizarea, desi toatã lumea vorbeste despre acest nou model administrativ – regiunile. „Sunt pãreri pro si contra. Nu stim nimic clar, suntem la începutul consultãrilor”, explicã primarul Vasluiului, care a mers ieri la Iasi, la întâlnirea cu Liviu Dragnea, vicepremierul, dar si cu alti oficiali din Guvern. Un lucru e sigur: dacã se vor desfiinta serviciile deconcentrate, asa cum se vorbeste, resedintele de judet vor fi cele mai afectate. Numai la Vaslui, ar urma sã disparã în jur de 2.000 de posturi la bugetari, oameni care nu vor avea nicio sansã sã fie angajati în alte institutii, în conditiile în care economia este inexistentã. Miile de someri din serviciile deconcentrate vor crea mari probleme si municipalitãtii, care va pierde milioane de lei pe an numai din impozitele pe salarii. Si, totusi, cum se va face regionalizarea?
Primarii nu vor centralizarea la nivelul noilor regiuni
„Eu cred cã aceste regiuni sunt bune, ar putea însemna proiecte de dezvoltare pe viitor, însã as spune cã nu este momentul acum sã le facem. Noi avem nevoie de o mai bunã absorbtie de fonduri, rezolvarea problemelor cauzate de somaj, noi locuri de muncã, asta ar trebui sã facã administratia localã, cu sprijinul Guvernului. Pe urmã, iau în calcul si problema reducerii numãrului de bugetari, care pe noi ne va afecta foarte tare. Cred cã, de fapt, autonomia localã trebuie sã creascã, nu sã centralizãm totul, sã facem guverne mai mici în teritoriu”, spune primarul Vasluiului. Acesta crede cã si discutiile actuale, legate de realizarea regiunilor pe scheletul regiunilor istorice trebuie discutat si analizat asa cum trebuie. „Nu stiu ce va fi, însã trebuie sã fim ascultati, altfel nu stiu cum vom duce la capãt sarcinile care ne asteaptã. Vã dau un exemplu: avem nevoie de drumuri nationale mai bune, care sã lege Vasluiul de celelalte judete. Or, spre Roman sau spre Bacãu drumurile sunt foarte proaste, multi oameni de afaceri nici nu se gândesc sã-si rupã masinile prin gropile de pe drumul national, sã vinã la Vaslui”, a mai spus Pavãl. Existã si o serie de discutii legate de împãrtirea serviciilor deconcentrate regionale pe judete, astfel ca fiecãrui judet sã-i revinã patru-cinci deconcentrate la nivel de regiune. Într-o astfel de situatie, am ajunge în situatii în care primarii de la granita cu Galati ar trebui sã meargã pentru rezolvarea problemelor de la somaj, finante, sãnãtate sau pensii dintr-un judet în altul, de la un serviciu regional la altul. „Ideea regiunilor este beneficã, atâta vreme cât se transferã competentele Guvernului cãtre planul local, cãtre regiuni. Vrem ca rolul judetelor sã rãmânã cel putin acelasi, ba chiar sã-l întãrim”, a spus deputatul Florin Ciurariu, presedintele organizatiei judetene PNL.