spot_img
spot_img
3.8 C
Vaslui
21-ian.-2025

Primarul Galaţiului, la prima strigare

- Advertisement -

* Candidatul care va întruni cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin va deveni primarul municipiului Galaţi * Cine crede că are mai multe şanse să ajungă la cârma oraşului? *

În vara lui 2008, în primul tur de scrutin, Dumitru Nicolae  a obţinut 33.052 de voturi, Andrei Lişinschi 22.012 de voturi, iar Marius Stan 17.534 de voturi. Dacă legea pe care deputaţii au votat-o ieri, privind alegerea primarului din primul tur ar fi fost valabilă, atunci tot Nicolae ar fi fost edilul şef al Galaţiului, ales cu 35,48 la sută din opţiunile electoratului.

Atunci, pe 1 iunie 2008, dintre cei 268.765 de gălăţeni aşteptaţi la urne, s-au prezentat doar 96.042, absenteismul fiind agravat de numărul mare de voturi nule.

Revenind în zilele noastre, dacă preşedintele României, Traian Băsescu, va spune „Da”, atunci în vara anului viitor ne vom alege primarul din primul tur de scrutin.

Deputaţii au votat ieri proiectul de lege care prevede că „este declarat ales primarul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin. În caz de balotaj se va organiza un al doilea tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie”.

Dacă senatorii au respins actul normativ, deputaţii, care în acest caz constituie forul decizional, i-au dat girul. Legea nu mai aşteaptă decât promulgarea şefului statului.

Agreată de PDL, eliminarea celui de-al doilea tur de scrutin este criticată dur de PNL şi de PSD, care sunt supărate pe faptul că primarii ar putea fi aleşi cu 12-14 procente şi cred că funcţia cea mai importantă în comunităţile locale îşi pierde reprezentativitatea.

Noi am încercat să aflăm ce părere au potenţialii candidaţi la Primăria Galaţiului de această perspectivă.

„Unde-i lege, nu-i tocmeală”

Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco, susţinut de social-democraţi drept candidat al USL la Primărie, consideră că unde-i  lege nu-i tocmeală.

„Dacă aceasta va fi legea, nu avem ce face. Tot atât de adevărat este că pentru un singur tur cheltuielile sunt mai mici, deci se va face o economie la buget. Nu cred că USL va avea o problemă în a câştiga alegerile locale, dar nu aş putea spune că nu va conta cine va fi candidatul. Matematic însă, USL nu are cum să piardă alegerile la Galaţi
ne-a declarat Ciumacenco.

L-am întrebat ce reprezentativitate ar putea avea un primar ales cu 15-20 de procente şi ne-a răspuns că acest aspect ar trebui să îi preocupe pe parlamentarii care au votat legea.

„Avantajul va fi al celor cu resurse materiale”

Marius Stan, susţinut de PNL în cadrul USL, este mai rezervat şi priveşte cu scepticism noutatea electorală: „Nu constituie un avantaj pentru noi eliminarea celui de-al doilea tur de scrutin. În condiţiile unui absenteism la urne, avantajul va fi de partea celor care deţin resurse materiale pentru a-i convinge pe oameni să voteze”, ne-a spus Marius Stan, reamintind de cazurile numeroase, dar nedovedite, de mită electorală de la alegerile trecute.

„Dacă ar fi fost cuprinsă în lege şi obligaţia de a veni la vot era corectă alegerea primarului din primul tur. Oricum, nici în condiţiile anterioare primarul nu avea reprezentativitate, fiind ales de 30-40 la sută din populaţie. Deci mai bine de jumătate din populaţie nu îl vota. E greu de estimat ce şanse are USL. Eu nu mă autoevaluez, las oamenii  care îmi cunosc munca să mă judece”, a spus liberalul.

Candidatul susţinut de PC, Eugen Durbacă, nu a putut fi contactat.

„Sunt excluse negocierea şi trocul politic”

Senatorul PDL Marius Necula nu şi-a ascuns niciodată interesul pentru candidatura la Primărie. După cum ne-a declarat, a susţinut proiectul de lege privind alegerea primarului din primul tur:

„Dacă preşedintele o promulgă, primarii vor fi aleşi din primul tur. Acest proiect de lege a fost susţinut şi de parlamentarii PSD. Din nefericire, ulterior, pentru că proiectul dezavantaja PNL, liberalii şi-au impus punctul de vedere în USL şi PSD s-a repliat, votând împotrivă”.

„Eu cred că alegând primarul din primul tur începem să gândim coerent în administraţie. Preşedintele Consiliului Judeţului, consilierii locali şi judeţeni, parlamentarii sunt aleşi din primul tur. De ce să fie ales primarul în două tururi? Ori schimbam tot, ori schimbam singura funcţie aleasă cu două tururi. Poate că ar trebui să ne gândim şi la alegerea preşedintelui din primul tur”, a spus Marius Necula.

Cât despre faptul că primarul ar fi ales cu câteva procente, deci de o minoritate, senatorul spune că întotdeauna la alegeri se prezintă  populaţia activă electoral şi că erau şi cetăţeni care preferau să meargă la vot direct în turul al doilea.

„Prin eliminarea celui de-al doilea tur, este exclusă orice negociere şi orice troc politic pentru funcţiile de vicepreşedinte CJ şi viceprimari”, a subliniat Necula.

Potrivit politicianului, în localităţile sub 50.000 de locuitori contează în alegerile pentru Primărie candidatul, omul, iar la cele peste 50.000 de locuitori – partidul.

„PDL-ului îi va fi greu în lupta cu USL, indiferent cine va fi candidat, pentru că pleacă din start cu handicapul scăderii în sondaje şi al măsurilor nepopulare, care-l vor afecta pe candidat, oricine va fi el”, a mai spus Necula.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.