INCOMPATIBIL DOVEDIT Agentia Nationalã de Integritate a constatat încãlcarea regimului juridic al incompatibilitãtilor de cãtre 14 fosti sau actuali alesi locali (cinci primari, un fost primar, doi viceprimari, sase consilieri locali), ca urmare a exercitãrii simultane de functii si calitãti, încãlcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003. Pe lista nominalã a celor 14 fosti sau actuali alesi locali în cazul cãrora Agentia a constatat încãlcarea regimului juridic al incompatibilitãtilor se regãseste si un primar în functie din judetul Vaslui: Costel Moraru, primar al comunei Puiesti, fost PNL, actualmente PSD. Dacã judecãtorii vor considera cã ANI are dreptate, atunci primarul Moraru va trebui sã pãrãseascã fotoliul de edil sef al comunei Puiesti. Acesta a precizat cã si-a angajat apãrãtor si va merge în instantã sã-si dovedeascã nevinovãtia. Va fi cam greu, având în vedere cã primarului de Puiesti i se reproseazã cã are o societate (PFA) pe numele sãu, ocupã simultan functia de secretar al comunei (a câstigat concursul pentru aceastã functie), si cea de primar iar în plus este si membru de partid, lucru incompatibil cu functia de secretar.
Conform unui comunicat de presã aflat pe site-ul ANI, primarul comunei Puiesti, Costel Moraru, este în situatie de incompatibilitate, riscând sã fie demis. “Se aflã în stare de incompatibilitate începând cu data de 05 iulie 2011, întrucât detine, simultan cu functia de primar, si calitatea de comerciant persoanã fizicã în cadrul Moraru C-tin Costel Persoanã Fizicã Autorizatã, încãlcând, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003. Începând cu data de 11 iunie 2012, MORARU COSTEL detine si functia publicã de conducere de Secretar al Comunei Puiesti, simultan cu functia de primar, încãlcând, astfel, si dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003. De asemenea, persoana evaluatã s-a aflat în stare de incompatibilitate si în perioada 28 martie 2012 – 27 februarie 2014, întrucât a detinut calitatea de membru PNL, încãlcând, astfel, dispozitiile art. 116, alin. (2) din Legea nr. 215/2001. Persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiazã – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apãrare.”, se mentioneazã în comunicatul ANI.
Primarul Moraru se apãrã!
Denuntul la ANI a fost fãcut de cineva din cadrul comunei Puiesti, anul trecut, pentru cã primarul Moraru ocupã întradevãr simultan functia de secretar si cea de primar. Este adevãrat cã este remunerat doar pentru functia de primar, iar pentru functia de secretar a delegat un salariat al Primãriei sã preia atributiiile, fãrã a fi si remunerat. “Am fost la ANI împreunã cu un avocat si mi s-au adus la cunostintã aceste acuzatii. Eu am fost în 2012 înainte de alegerile locale la concurs pentru functia de secretar, fiind singurul candidat. Am câstigat concursul si apoi am participat la alegerile din 2012, fiind reales primar. Am delegat un functionar din primãrie sã preia atributiile secretarului fãrã a fi remunerate. Este adevãrat cã în perioada aceea – din martie 2012 pânã în februarie 2014 – am fost membru PNL, dar nu am stiut cã având functia de secretar – dar nu o fãceam efectiv – nu mai trebuie sã fiu membru de partid. Am fost demis din partid în 2014, acum sunt la PSD (cu ordonanta traseistilor – n.r.). Si pentru acel PFA, care este al meu, nu am stiut cã pot intra în incompatibilitate, pentru cã eu am teren destul de mult si m-au obligat cei de la APIA sã îmi deschid PFA sau Întreprindere Individualã, ca sã-mi pot lua subventia. Mi-am angajat apãrãtor si voi merge în instantã ca sã-mi dovedesc nevinovãtia, pentru cã nu am luat bani publici, nu existã prejudicii”, a spus Costel Moraru.