CIRC… Spectacol la Șuletea, regizat de primarul comunei, Ciprian Tamaș, care a reușit să scoată în stradă mai mulți săteni pentru a protesta împotriva administratorilor judiciari de la Comcereal, firmă aflată în procedură de insolvență. A fost nevoie de intervenția polițiștilor pentru a pune punct șaradei puse la cale de primar și o mână de fermieri rebeli, ce au pus stăpânire în mod abuziv pe terenurile agricole, în detrimentul proprietarilor de teren, vitregiți ani buni de plata arendei. Sub pretextul că ei sunt salvatori, au preluat abuziv terenurile agricole de la foștii acționari ai Comcerealului, neplătind către proprietarii de terenuri, arendele datorate de ani buni. În final, administratorii numiți de Tribunal pentru a face curățeni în creanțele Comcereal, s-au impus și i-au adus la masa tratativelor pe fermierii nervoși. Ei vor trebuie să se întâlnească pe 2 iunie cu administratorii judiciari pentru a intra în legalitate. Mai exact, vor semna contracte de prestări servicii cu Comcereal, pentru lucrările efectuate. Astfel administratorii numiți de Tribunal vor avea posibilitatea să achite creanțele pe care Comcereal le are la proprietarii de terenuri pentru arenda anilor trecuți.
Comcereal, cândva firma fanion a agriculturii românești a ajuns în insolvență, după ce o perioadă de câțiva ani a fost tăvălită și găurită de gruparea moldovenilor coordonați de cuplul Plahotniuc-Cojocaru. Zeci de mii de proprietari de terenuri au așteptat în zadar arenda de la moldovenii care au preluat firma Comcereal. Mulți s-au răsculat, alții au dat în judecată, dar au fost și foarte mulți păcăliți să semneze contracte de arendă, fără să știe ce anume documente semnează. De câteva luni, după lungi procese la instanțele de judecată, firma a intrat în procedură de insolvență și administratorii judiciari au început să facă ordine în contabilitate, dar și în contractele de arendă. La acest moment, Comcereal mai are în patrimoniu 7.000 de hectare, pe care le lucrează astfel: 3.500 dintre ele sunt date unor fermieri în baza contractelor de prestări servicii, ceia ce presupune ca posesorul contractului să efectueze lucrările agricole și să primească drept plată produse sau bani și alte 3.500 de ha, pe care le lucrează direct. În acest moment administratorii judiciari sunt în plin proces de recuperare a unor terenuri pe care unii fermieri le-au luat abuziv. Printre ei se numără chiar foștii acționari, adică moldovenii lui Cojocaru, care au reușit să-și transfere pe alte firme curate circa 1.700 de ha.
Șuletea, raiul unor băieți deștepți
Un alt caz este și la Șuletea, unde mai mulți fermieri coordonați din umbră de primarul comunei, Ciprian Tamaș au intrat abuziv pe terenurile arendate de Comcereal, folosindu-se de pretextul că aceștia din urmă nu s-au achitat de îndatoriri, adică de plata arendelor restante. Odată cu stabilirea de către instanță a administratorilor speciali, firmele fermierilor care au ocupat terenurile abuziv, trebuiau din proprie inițiativă să intre în legalitate. Adică, să încheie contracte cu Comcereal de prestări servicii, iar din producție aceștia să fie plătiți pentru lucrările efectuate, fără să aibă pretenții că ei sunt arendașii de drept ai terenurilor. Dar la Șuletea nu a fost așa. Ajutați de primar, băieții deștepți au preluat din mers contractele de arendă, fără a avea de la instanțele de judecată anularea contractelor vechi cu Comcerealul și fără a se stabili cine plătește arendele din urmă prorpietarilor de teren. Ei se angajau să plătească doar arendele ce decurgeau de acum.
Tamaș un primar isteț, dar nu în interesul deținătorilor de terenuri
Ciprian Tamaș a încercat să oprească acestă operațiune de curățenie cerută de instanțele de judecată, punând proprietarii de terenuri să se revolte. De fapt, acesta i-a incitat indirect, iar dovada implicării primarului alături de fermierii care abuziv au ocupat terenurile sunt adeverințele eliberate ilegal de Primăria Șuletea, în contul fermierilor, necesare la APIA, pentru subvenție. Primarul are obligația să elibereze astfel de documente fie proprietarului de teren care-și lucrează singur pământul sau pentru cei care au contracte de arendă cu proprietarii de teren. Numai că, în cazul de față adeverințele au ajuns la fermierii deștepți, care au ocupat abuziv terenurile, fără niciun document sau cu contracte de arendă dublate. Pentru a-și ascunde abuzul săvârșit primarul a creat această diversiune. A intervenit Poliția și într-un final atât fermierii cât și proprietarii de teren au înțeles ce au de făcut și au încheiat un document prin care recunosc că terenurile sunt de fapt arendate către Comcereal, firmă administrată acum de stat prin administratorii speciali, iar fermierii care au lucrat terenurile vor trebui să încheie contracte de prestari servicii cu firma pentru a li se deconta lucrările făcute. Din banii obținuți pe recoltă, o parte vor ajunge la fermieri pentru lucrări și restul la proprietarii de terenuri pentru arenda și datoriile din urmă. Astfel, proprietarii au garanția că li se vor plăti și contravaloarea arendelor din urmă. După ce contractele expiră sunt liberi să încheie înțelegeri cu cine vor, chiar și cu fermierii care abuziv au intrat pe aceste terenuri.
Document exclusiv prezentat de Vremea Nouă, care îi pune pe fermierii rebeli în legalitate
Vremea Nouă vă prezintă în exclusivitate, documentul care atestă această înțelegere, încheiat între fermierii care au intrat abuziv pe terenuri, administratorii judiciari de la Comcereal și Poliție. Conform documentului, pe 2 iunie se vor întâlni pentru a semna contractele de prestări servicii, intrând astfel în legalitate. Totul s-a putut face după plecarea primarului Tamaș, care s-a dovedit a fi agitatorul principal. Important că fermierii au înțeles că acțiunea administratorilor este una corectă, iar proprietarii de teren au garanția că își vor primi banii restanți.