Oamenii cer dreptate, fostul postas tace si face
TENSIUNI E scandal mare în comuna Muntenii de Sus, acolo unde primarul Vasile Anton si-a ridicat în cap toatã localitatea, dupã ce a decis, dupã principiul „Sunt primar, deci fac ce vreau”, sã majoreze taxele si impozitele locale cu 16%. Asta, în conditiile în care municipiul Vaslui, de exemplu, refuzã sã majoreze taxele si impozitele, însã pentru edilul Anton nimic nu conteazã. „Este vorba de banii copiilor si nepotilor nostri, care se rup si muncesc în strãinãtate, iar primarul le majoreazã taxele, ca sã-si facã micile sale afaceri. De unde a ajuns fostul nostru postas, care nu avea nimic atunci când a ajuns în primãrie, sã detinã terenuri peste tot, la drumul national, pãdure, trei masini, casã modernã? Din salariul de primar? De ce nu ne aude si pe noi DNA-ul sau Politia, sã-l ancheteze pe acest dom’ primar? De unde are averile astea?”, acuzã localnicii. Primarul Anton este în rãzboi si cu partidele politice din comunã, mai ales cã nu detine majoritatea în Consiliul Local. Conform unor informatii, primarul se foloseste de o angajatã din primãrie, pe nume Rodica Burghelea, o apropiatã a edilului, pentru a face plângeri demne de Cascadorii Râsului la tot felul de partide, cerând sã fie dati afarã consilierii care nu-i sunt pe plac „domnului primar”!
Primarul Anton, de la Muntenii de Sus, este în rãzboi cu toatã lumea. A decis, cu de la sine putere, sã majoreze taxele si impozitele locale cu 16%, nenorocind cei 4.500 de locuitori pentru tot anul 2013. Desi, în mod normal, o astfel de actiune trebuia sã treacã prin Consiliul Local, Anton a ales modul dictatorial de a conduce comuna si a spus, conform unor surse, „Eu sunt primar si eu decid sã majorez taxele, cum a cerut Guvernul”. În acest timp, consilierii locali din municipiul Vaslui, care se învecineazã cu localitatea Muntenii de Sus, dar si primarul Pavãl, au refuzat sã împovãreze si mai mult locuitorii si nu au majorat taxele. De ce face Anton atât de mult rãu consãtenilor sãi? „Vã spunem de ce. Dom’primar stie cã avem cam 1.000 de tineri care muncesc pe rupte în Europa si si-a zis cã, oricum, acestia aduc bani acasã si o sã-i plãteascã lui taxele mai mari, ca sã-si facã de cap cu banii primãriei. Toatã lumea stie prin sat cã primarul nostru refuzã sã colaboreze cu Consiliul Local, face numai ce vrea dânsul, nu-i pasã”, spune unul dintre localnici. Oamenii mai spun cã, desi s-a încãlcat legea si nu existã hotãrâre de CL, primarul Anton îi obligã sã plãteascã biruri mai mari pe terenuri si clãdiri.
Cum sã minti partidele, ca sã scapi de consilierii incomozi…
Atitudinea de tãtuc al comunei a primarului Anton se vede si din analiza actiunilor sale de subminare a Consiliului Local. În Muntenii de Sus, primarul se bazeazã pe cinci consilieri PDL, din totalul de 13. Este clar cã, neavând majoritate, a încercat în permanentã sã-si atragã de partea sa încã doi consilieri. Localnicii vorbesc despre manevrele lui Anton: „Se luptã ca un nebun sã dea afarã doi consilieri locali, unul de la PP-DD si celãlalt de la Partidul Ecologist, ca sã-si aducã în loc alti oameni, care sã voteze cum spune el. Este o femeie pe care am votat-o, Rodica Afrãsinei, cu care primarul se luptã prin tot felul de mijloace necinstite. Se foloseste de Rodica Burghelea, o persoanã destul de apropiatã de primar, care este la asistentã socialã dar cãreia i-a dat si alte sarcini, se pare, sã facã plângeri la partide împotriva consilierilor care nu-i sunt pe plac. A mers, înnebunit sã facã majoritate, la Bucuresti, la sediul PP-DD, unde a discutat ca partidul sã retragã sprijinul politic a sase persoane de pe lista de consilieri, ca sã vinã în loc o persoanã care sã-i facã mofturile. La ultima sedintã de Consiliu, a venit cel pe care primarul îl vrea de la PP-DD, spunând cã el este omul primarului si cã primarul l-a chemat la sedintã. La noi este un rãzboi care porneste de la faptul cã primarul nu are viceprimarul pe care l-a dorit, Manole Nechita. La votarea viceprimarului, era nevoie de votul consilierului de la PER si a venit chiar presedintele organizatiei de la Vaslui, Marian Ciurea, despre care se vorbeste prin sat cã ar fi primit 10 milioane de lei vechi pentru a convinge consilierul sãu sã-l voteze pe Manole. Dacã Manole Nechita nu a iesit, nu a fost vina consilierului de la PER, însã primarul a promis cã nu se lasã pânã nu-l dã afarã din Consiliu”. Oamenii ne-au arãtat si un document incredibil, despre care spun cã ar fi fost întocmit de asistenta primarului, Burghelea. Un fel de scrisoare anonimã, prin care „trei membri de partid ai PER din comuna Muntenii de Sus” sustin cã acel consilier a participat la alegerile locale din partea USL si, ca în Cascadorii Râsului, fiind vorba si de o femeie, scrie cã „am fãcut aceastã scrisoare anonimã deoarece aceastã persoanã, Afrãsinei Rodica, este foarte rãzbunãtoare si vine si ne bate în casã, cum a fãcut si cu altii”. Cum sã scrii asemenea tâmpenii, numai pentru a-ti atinge interesele tale personale, ca primar? Ei bine, în comuna condusã de Anton se poate.
Sotii Anton câstigã pe lunã în jur de 800 de euro, din banii contribuabililor!
Desi multi ani nu a avut serviciu, sotia primarului a fost angajatã, peste noapte, ca bibliotecarã, de cãtre onor dom’primar, fiiind plãtitã cu aproape 1.000 de lei pe lunã, în timp ce sotul mai ridicã 2.300 de lei, ceea ce înseamnã venituri de aproape 3.300 de lei în fiecare lunã pentru bunãstarea primarului. Însã, asta nu explicã faptul cã detine terenuri peste tot si cã are trei masini în curte, plus o casã modernizatã cu tot ce trebuie. Oamenii din Muntenii de Sus spun cã primarul ar fi în relatii apropiate cu un anume domn Stan, un afacerist local, despre care se spune cã ar fi plãtit toate tranzactiile cu terenuri ale primarului. „Domnul primar, fost postas, nu avea deloc terenuri când a intrat la primãrie, în Tanacu. A fãcut manevre cu terenuri ale unor bãtrâni care au murit si si-a mutat patru hectare de teren la iesirea din Vaslui spre Iasi, la drumul national. Mai are mai multe loturi de casã si la intrarea în Moara Domneascã, tot un teren despre care spune cã a fost al bunicii sale si l-a mutat acolo, cã doar el este primarul si face ce vrea. Actele notariale ar fi plãtite de Stan, din câte stim, pe la Iasi sau Suceava, mai ales cã dl. Stan a primit si el patru hectare de teren tot la drumul national, la iesirea din Vaslui spre Iasi, vecin cu dl. Anton. Afaceri grele”, spun localnicii. Primarul si-a tras si sase hectare de pãdure în apropiere de Tanacu, teren pe care l-a împrejmuit cu ditamai gard. Alãturi, pe un hectar, l-a fãcut proprietar pe fostul viceprimar Manole Nechita, iar un hectar a primit si „finantatorul” lui Anton, Mihai Stan, spun oamenii. Nu-i pasã de nimic, atunci când este întrebat de unde are atâtea terenuri si a fãcut aceastã avere. Spune mereu: „Am plãtit, ce, e treaba voastrã? Am dat bani, sunt în regulã”.
A terminat anul 2012 pe profit. În realitate, are de plãtit 1 miliard de lei vechi de aproape cinci ani!
Primarul de la Muntenii de Sus îsi pune în cap si constructorii, mai ales cã s-a obisnuit sã nu-si achite facturile la timp. Conform unor informatii din primãrie, Anton s-a lãudat la finele anului trecut cu un excedent de 2,5 miliarde de lei, bani care ar fi rãmas în conturi la finele anului. „Lucrurile nu stau chiar asa. Dom’primar stie cã are de plãtit în jur de 400 de milioane la firma Geli, pentru lucrãrile la primãrie, si 460 de milioane la Transmir, toate din 2008. Noi stim de aceste datorii, dar nu putem sã spunem nimic, dom’ primar decide cum se face mai bine”, spune un functionar, la adãpostul anonimatului. Desi este destul de dator, primarul Anton refuzã sã discute cu Consiliul Local despre contractarea unui credit la Trezorerie, asa cum fac 30 de primari din acest judet. Oamenii din Muntenii de Sus spun cã nu se opresc aici si vor continua seria dezvãluirilor despre mafia din comunã.