spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Primarul de Fãlciu: „Sã se construiascã un gard la granita cu Republica Moldova, pentru a opri porcii mistreti!”

- Advertisement -

STRIGÃT DE AJUTOR…Comunele de pe Valea Prutului sunt în alertã maximã, de la izbucnirea focarelor de pestã porcinã africanã, mai ales dupã ce s-a spus cã riscul vine de la mistretii din Ucraina si Republica Moldova. Primarii din aceastã zonã spun cã sute de porci mistreti au trecut Prutul, în ultimele luni, din comunele moldovenesti cãtre România, iar oamenii sunt îngrijorati. „Sunt sute de porci mistreti veniti din Republica Moldova, în multe zone din apropierea Prutului, iar institutiile moldovenesti nu iau nicio mãsurã. Ar trebui sã se construiascã un gard la granita cu Republica Moldova, sã opreascã turmele de mistreti sau sacalii care ajung în România, trecând Prutul înot”, spune primarul comunei Fãlciu, Neculai Moraru, presedintele Asociatiei Comunelor din România, filiala Vaslui. Politia de Frontierã din judet pare sã fie depãsitã de amploarea fenomenului care se petrece la granita cu Republica Moldova, de aceea se impun mãsuri mai drastice.

Conform primarului Moraru, „prima problemã si cea mai importantã ar fi controlul asupra turmelor de mistreti care trec granita, dinspre Republica Moldova, înot, la Prut”. „Nu existã tarla care sã nu fie râmatã de mistretii care vin de pe partea cealaltã a Prutului, ba chiar unii au început sã urce pe dealurile din jur. Sã se facã un gard, o împrejmuire, pe granitã, si astfel vom opri mistretii si chiar sacalii sã mai intre în tarã, aducând virusul pestei porcinã. Sunt foarte multi mistreti pe toatã Valea Prutului, au fãcut cãrãri prin lanuri sau prin stuf. Oamenii din toatã zona de granitã sunt cu adevãrat îngrijorati, nu am vrea sã trecem prin drama celor din judetele în care au fost sacrificati pânã acum zeci de mii de porci”, sustine Neculai Moraru.

Prefectura Vaslui a trimis deja cãtre primãrii planul de actiune pentru toate institutiile

Pe 8 august, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã al judetului Vaslui a decis un plan de mãsuri care va trebui respectat si pus în aplicare cât mai repede cu putintã, pentru a preîntâmpina focarele de pestã porcinã africanã sau, în cazul în care se confirmã un focar si la Vaslui, sã se ia mãsurile care se impun, într-un termen foarte scurt. Astfel, primarii din judet vor trebui sã discute cu populatia despre implicatiile acestei boli care a condus la sacrificarea a zeci de mii de porci în toatã România, pânã acum, sã aplice mãsurile care se impun în privinta suspendãrii comercializãrii de animale vii în târguri si oboare si sã coopereze cu IPJ Vaslui si cu Directia Sanitar Veterinarã pentru aplicarea unor restrictii, în cazul în care apare un astfel de focar. Primãriile vor trebui sã asigure echipament de protectie pentru personalul implicat în gestionarea eventualelor focare de pestã porcinã africanã si vor comunica în regim de urgentã cãtre Comitetul pentru Combaterea Bolilor locatiile terenurilor care vor fi folosite pentru depozitarea cadavrelor de porci, acolo unde se vor descoperi focare de infectie. Gestionarii fondurilor cinegetice din judet vor avea obligatia de a organiza vânãtori, „la pândã, cu precãdere pentru porcii mistreti din categoria femelelor adulte si subadulte, pentru atingerea unei tinte de densitate a mistretilor în fondurile cinegetice de 0,5 mistreti/kmp sau mai micã”. Sunt prevãzute mãsuri speciale care trebuie luate si de cãtre cele douã societãti care cresc mii de porci la Murgeni, mãsuri care trebuie puse în aplicare de îndatã. De altfel, în zona Blãgesti, la granita cu judetul Galati, echipaje de la Politie si DSVSA opresc toate masinile care circulã pe drumul national si le stropesc cu solutii dezinfectante.

Directia Agricolã a judetului reactioneazã: „Culturile vor fi distruse doar în zonele de pestã porcinã africanã”

„Având în vedere informațiile publicate în mass-media din ultimele zile si pentru corecta informare a opiniei publice precizãm faptul cã dispozitiile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltãrii rurale nr. 1.295/03.08.2018 privind mãsurile de actiune pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) se aplicã doar în zonele în care au fost confirmate focare de Pesta Porcinã Africanã (PPA) de la porcii mistreti. În acest scop, toate suprafetele agricole din zonele cu pesta porcinã africanã care au fost declarate ca urmare a depistãrii bolii la mistreti, vor fi verificate înainte de recoltare iar zonele afectate de porcii mistreti vor fi izolate prin benzi arate si se va realiza neutralizarea plantelor dar nu prin ardere, la fata locului, de cãtre proprietarul sau utilizatorul terenului agricol. În aceeasi mãsurã, toti proprietarii sau utilizatorii de teren agricol vor avea în dotare dispozitive pentru împrãstierea substantelor dezinfectante, în toate zonele afectate de virus. Mentionãm faptul cã este obligatorie dezinfectarea masinilor agricole, combinelor, tractoarelor, echipamentelor la iesirile de pe suprafetele agricole unde s-a efectuat activitatea de recoltat de cãtre proprietarul sau utilizatorul de teren agricol. De asemenea, deplasarea utilajelor se va realiza doar dupã ce s-a efectuat dezinfectarea, aceasta realizându-se de cãtre proprietarul sau utilizatorul terenului agricol”, precizeazã Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.