VINE O ZI… Primarul municipiului Bârlad nu se dezminte. O echipa a Pro TV de la emisiunea “România, te iubesc” a “scormonit” dupã interesele care se ascund în spatele externalizãrilor dubioase de la Spitalul de Urgentã “Elena Beldiman” din localitatea care o pãstoreste. Echipa de reporteri venitã la Bârlad a fost tratatã cu refuz, li s-a interzis sã filmeze de cãtre primarul ofuscat cã este luat la întrebãri. Mai mult, din anuntul fãcut de procurorul general al DNA, Laura Codruta Kovesi, primarii mai multor localitãti din România sunt acum verificati la licitatiile desfãsurate pentru investitiile din localitãtile lor, unde au fost declarate câstigãtoare ani la rând aceleasi firme! La Bârlad avem deja un nume: SC Urban Proiect SRL la executarea de lucrãri, la mai multe investitii: strãzile din cartierele noi (Deal II, Tuguiata II), canalizãrile de pe aceleasi strãzi, reabilitare teatru, muzeu, cinematograf, Centru de Loisir (Baia Comunalã) etc. Se spune cã în curând vom avea si la noi niste verificãri ale DNA, la licitatiile de la Primãrie, care au iz de interese si îmbogãtire în detrimetrul cetãteanului si bugetului local. Toate aceste lucruri au fost scrise de cotidianul nostru ani la rând si nimeni nu a luat nicio mãsurã. Vine o zi …
Acum câteva zile, la emisiunea “România, te iubesc” de pe canalul Pro TV, care a prezentat cazurile spitalelor unde primeazã interesul în locul pacientului, care este lãsat pe ultimul loc, a fost introdus printre spitalele vizate din tarã si Spitalul “Elena Beldiman” din Bârlad. Iatã ce au prezentat reporterii Pro TV: “În spitalele din România pacientul nu primeste tratamentul de care are nevoie. Intrã cu o afectiune, si iese bolnav de nervi. Primesc însã tratament preferential diverse clinici, laboratoare si centre de sãnãtate abonate la parteneriate… nederanjate de ani de zile. Responsabilii din spitale au grijã ca fondurile si pacientii sã fie directionati cu dedicatie, cãtre afaceri favorizate. Sute de milioane de euro ies anual din sistem si intrã în conturile unor bãieti destepti din Sãnãtate. Degrevarea spitalelor de cheltuieli e necesarã, metodele sunt însã …mult prea bolnave. Cel mai recent raport al Curtii de Conturi aratã cã în 195 de spitale din România au fost cheltuite sume colosale aberant si nejustificat. Colaborãri tacite, clinici si centre favorizate, afaceri cu paravan pe care responsabilii se fac cã nu le vãd. E invocat binele pacientului, dar pacientul este întotdeauna pe ultimul loc – pus pe drumuri, dezinformat si umilit. Legislatia a permis externalizarea serviciilor începând cu 2008, când a fost adoptat proiectul privind reforma sãnãtãtii. Spitalul de stat a devenit cea mai profitabilã afacere – pentru privati. În jurul spitalelor s-a clãdit o retea care face profituri uriase. Legãtura o asigurã medicii specialisti, care actioneazã si într-o parte si în alta si pot manipula o masã uriasã de bolnavi – pacienti care genereazã costuri pentru unitatea de stat si câstig pentru privat. Zeci de milioane de euro se scurg anual în conturile unor firme care stiu ce tratament trebuie administrat celor care conduc sistemul. Firmele cãpusã îsi consolideazã an de an afacerile cu spitalele, bolnavii sunt pusi pe drumuri, fondurile sunt directionate cu dedicatie… Avem legi cu multe portite care favorizeazã concurenta neloialã si tolereazã contractele dubioase. În spitale e o epidemie de interese si sãnãtatea româneascã nu poate fi lecuitã, cât timp managementul e dominat de interese, iar pacientul e pus întotdeauna pe ultimul loc”. Vi se pare cunoscut?
Spitalul din Bârlad, printre spitalele vizate!
Desi am relatat si noi de multe ori despre cãpusarea spitalului din Bârlad de firmele private ale unui om de afaceri din localitate, care oferã bolnavilor o mâncare ce nu poate fi denumitã decât “apã cu sare” dupã cum spun pacientii, nu s-au luat mãsurile necesare. Mai mult, jurnalistii nostri sunt amenintati cu judecata, sunt fãcuti animale si ticãlosi, de primarul Constantin Constantinescu, care este foarte la curent cu afacerile din acest spital. Reporterii Pro Tv au avut parte de acelasi tratament: primarul n-a permis filmarea, asa cã jurnalistii au recurs la camera ascunsã. Ce au filmat? Poftiti! “Semne de întrebare sunt si la spitalul din Bârlad, transferat la municipalitate. O firmã care a cumpãrat un teren în curtea unitãtii medicale (firma lui Dan Dobrovolschi, cu 60 000 de euro, în 2009 – n.r.), face parte din acelasi grup de societãti în care este si o clinicã privatã, dotatã cu tomograf, si care are contract cu spitalul pentru servicii imagistice. Primarul orasului aruncã rãspunderea pe spital, spitalul spune cã primarul e responsabil. Iar directorul economic (Constantin Ciobanu – n.r.) din primãrie spune cã pe lângã terenul cumpãrat în curtea spitalului, activitatea de catering (bucãtãrie) si parteneriatul cu clinica tomograf, unitatea are contract si pentru spãlãtorie cu o altã firmã din acelasi grup. Birourile grupului de firme sunt într-o clãdire despre care bârlãdenii stiu cã este în portofoliul unei societãti care se regãseste si în declaratia de avere a primarului, SC Constructii Consult. Conform datelor de la Registrul Comertului, Primarul Bârladului a iesit în 2012 din firma de constructii, unde a detinut 75% din actiuni. În acelasi an când a iesit din actionariat, la spital oficialii semnau parteneriatul cu firma care are tomograful. Oficial însã nu existã nicio legãtura între edil si firma de imagisticã.”, spuneau în emisiune cei de la “România, te iubesc”. Omul de afaceri Dan Dobrovolschi a refuzat sã dea interviu celor de la Pro TV.
Vine DNA la Bârlad?
Un alt nor “negru” care se aratã deasupra Primãriei Bârlad condusã de Constantin Constantinescu, cel cãruia din 2004 bârlãdenii i-au încredintat frâiele orasului, cu o majoritate covârsitoare de peste 70 %, este DNA. Procurorul sef al acestui temut Parchet, Laura Codruta Kovesi, a anuntat într-un interviu recent cã DNA verificã sute de primãrii la licitatiile din ultimii ani. Kovesi a spus acum cinci zile cã existã un model al faptelor de coruptie, care poate fi regãsit în multe cazuri: ”Este o tipologie a comiterii unor fapte de coruptie. Am sesizat cã în multe dosare care privesc fapte de achizitii publice sau licitatii trucate, existã o relatie între cei care detin functii importante si anumiti oameni de afaceri. În anumite zone, în anumite orase, doar o anumitã firmã câstigã întotdeauna licitatiile, doar ea putea sã cheltuiascã banul public. În ultima perioadã am observat cã se interpun persoane apropiate functionarului public sau omului de afaceri, unii stiu la ce sunt folositi, îsi folosesc conturile, anumite proprietãti”, a spus Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA. Ea a anuntat cã sunt în lucru peste 4800 de dosare si cã activitatea DNA se va opri cel mai probabil pe perioada sãrbãtorilor de iarnã, dar nici atunci nu-i sigur. Pentru Bârlad, este aproape sigur cã în curând vor fi controlate licitatiile de la Primãrie, unde în ultimii ani acestea sunt câstigate de o singurã firmã: Urban Proiect SRL. Iatã care sunt investitiile: strãzile din cartierele noi (Deal II, Tuguiata II, Mihai Eminescu), în valoare de 15 milioane de euro, refacerea teatrului, a muzeului, a parcului de la teatru (pentru care primarul Titi Constantinescu are dosar la Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Iasi pentru conflict de interese – suma fiind de 29 de miliarde de lei vechi), cinematograful “Victoria”, Centrul de Revigorare si Loisir (Baia Comunalã), etc. Sunt toate executate de aceeasi firmã a omului de afaceri Viorel Dumitrasc, iar asa cum se stie, firma Constructii Consult SRL Bârlad, unde pânã în 2012 primarul a fost actionar majoritar, are asigurate contracte de subantreprizã. Despre toate acestea noi am scris în nenumãrate rânduri si se pare cã am avut dreptate. Dreptate pe care urmeazã sã o probeze procurorii DNA.
http://youtu.be/UXYPsJ1reYM